Sanayici zorda
İhracat rakamlarının yüz güldürdüğünü ancak enerji maliyetleri başta olmak üzere pek çok kalemde yapılan zamların yarattığı maliyet baskısının sanayiciyi zorladığına dikkat çeken Malatya TSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, rekabet gücünün gün geçtikçe zayıfladığını söyledi. Ekonomide yeni adımların atılmasını isteyen Sadıkoğlu, 'Üretim ve ihracatın artarak devam edebilmesi için ekonomi yönetimi sanayicinin sesini duymalı' dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, gazetemizi yeni yerinde ziyaret ederek, hayırlı olsun temennisinde bulundu. Ziyarette, 2021 yılında oda olarak yapılan çalışmaları değerlendiren Başkan Sadıkoğlu, 2022 yılı beklentilerini de anlattı. Sadıkoğlu, 2021 yılında ihracatta rekor kırdıklarına vurgu yaparak, yeni yatırımların, üretimin, istihdamın ve ihracatın artarak devam edebilmesi için öngörülebilir bir ekonomik iklime ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
2022 yılında aynı gayretle çalışmalarımızı sürdüreceğiz
2021 yılının gerek korona virüs salgını gerekse ekonomi olarak zor bir yıl olduğuna vurgu yapan Başkan Sadıkoğlu, “Geride bıraktığımız yıl gerek covid salgınının devam ediyor olması, gerekse hammadde ve konteyner fiyatlarındaki artışlar, yüksek enerji maliyetleri ve kurdaki aşırı dalgalanma iş dünyasını son derece zorladı. 2022'nin tüm sektörlerde çarkların daha hızlı döneceği bir yıl olmasını ümit ediyoruz. 2021 yılında Malatya TSO olarak ilimize ve üyelerimize katkı sağlamaya gayret ettik, sektörlerimize destek olacak birçok çalışmaya imza attık. Korona salgını ilimiz ekonomisine büyük zarar verdi. Bu süreçte Malatya TSO olarak biz de yoğun bir mesai yürüttük, sektörlerden gelen talep ve önerileri çatı kuruluşumuz TOBB'a ve ilgili bakanlıklara ilettik, takipçisi olduk. Üyelerimizin finansman ihtiyacı için bankalarla farklı anlaşmalar imzaladık. 2022 yılında da aynı gayretle çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
Yılı rekor ihracatla kapattık
Malatya'nın 2021 yılını rekor ihracat rakamları ile tamamladığının altını çizen Başkan Sadıkoğlu, “2021 yılında ihracat verileri yüzümüzü güldürdü. Yılı rekor ihracatla kapattık. 2021'in Aralık ayında geçen yılın aynı ayına göre 82 artışla 53 milyon 278 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Aralık ayı rakamlarının açıklanmasıyla birlikte 2021 yılının tamamında gerçekleştirdiğimiz ihracat rakamımız da netleşmiş oldu. 2021 yılında ilimizden geçen yıla göre yüzde 41 artışla 425 milyon 127 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Malatya olarak ilk kez 400 milyon doları aşan ihracatımız ile tarihi rekor kırdık. Geleceğimiz açısında umut veren ve göğsümüzü kabartan bu önemli başarı için en başta ihracatçı üyelerimiz, iş insanlarımız ve onların çok değerli çalışanlarını canı gönülden kutluyorum” diye konuştu.
Maliyet baskısı sanayicimizi zorluyor
Enerji maliyetleri başta olmak üzere pek çok kalemde yapılan zamların yarattığı maliyet baskısının sanayiciyi zorladığını belirten Başkan Sadıkoğlu, “İhracat rakamlar yüzümüzü güldürüyor, şehir ve ülke olarak önümüzdeki yıllarda hedeflerimiz giderek büyüyor. Ancak pek çok kalemde yapılan zamların yarattığı maliyet baskısı sanayicimizi zorluyor. Üretimin, istihdamın, ihracatın artarak devam edebilmesi için, yeni hedefler için ekonomik iklimde öngörülebilirlik şart. Son yapılan zamlar maliyet hesabı yapabilmemizi daha da zorlaştırdı. Bunun yanında rekabet gücümüz de gün geçtikçe zayıflıyor. Ekonomi yönetiminin, reel sektörün sesini duymasını ve yeni adımlar atmasını temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.
Hedefimiz 10 bini geçmek
“Göreve seçildiğimiz 1 Nisan 2018 tarihinde üye sayımız 6 bin 658 idi. Odamızın üye sayısının artması için Odamızın şehrimizde etkin bir Oda olmasını hedefledik. Yapmış olduğumuz çalışmalarla Odamız kentte gündem belirleyen, sorunları gündeme taşıyan, talep önerileri sunan bir hale büründü. Hal böyle olunca birçok işletme odamıza kayıt olmak için talepte bulundu. 2019 yılında 576, 2020 yılında 846 ve 2021 yılında 834 yeni üyemiz oldu. Odamızın şuanda toplam üye sayısı 9 bin 419'dur. Odamızı aktif ve etkin bir hale dönüştürünce üye sayımızda hızlı bir artış yaşandı. Üç yılda üye sayımızı yüzde 42 arttırdık. Hedefimiz 2022 yılında üye sayımızın 10 bini geçmesi ve bölgemizin gerek üye sayısı gerekse etkinliği ile en büyük Odası olmaktır” dedi.
TSO'da İŞKUR hizmet noktası aktif hale geldi
2022 yılıyla birlikte Oda bünyesinde 'İŞKUR Hizmet Noktası'nı aktif hale getirdiklerini duyuran Başkan Sadıkoğlu, şunları söyledi; “Malatya TSO olarak bir taraftan şehrimizin sanayi ve ticaret hayatını geliştirirken, diğer taraftan da işsizlikle ilgili sıkıntıları çözmeye çalışıyoruz. İŞKUR Malatya İl Müdürlüğü ile etkin bir iş birliği tesis ederek, Odamız bünyesinde 'İŞKUR Hizmet Noktası'nı faaliyet geçirdik. Bölge illeri arasında en önemli avantajımız olan beşeri sermayemizin verime dönüşmesi için attığımız bu adımı önemsiyoruz. İşveren üyelerimizin personel ve stajyer ihtiyaçlarının karşılanması ile iş arayanların istihdamı noktasına köprü görevi göreceğiz. Mevcut işletmelerle birlikte yeni kurulacak fabrikalara nitelikli iş gücünün temin edilmesinin sağlanması maksadıyla faaliyete geçirdiğimiz hizmet noktasının önemli bir boşluğu dolduracağına inanıyoruz.”