Sahip çıkan yok
Battalgazi ilçesi Saray Mahallesi Fuzuli Caddesi üzerinde bulunan ve yaklaşık bir yıl önce yıkılarak yeniden inşa edilen Fırat İlk ve Ortaokulunun inşaatının 2019 yılı ödeneklerinin bittiği için inşaat durdurulduğu ileri süren çevredeki esnaf, okula sahip çıkılmadığı iddiasında bulundular.
Battalgazi ilçesi Saray Mahallesi Fuzuli Caddesi üzerinde bulunan ve yaklaşık bir yıl önce yıkılarak yeniden inşa edilen Fırat İlk ve Ortaokulu'nun inşaatının 2019 yılı ödeneklerinin bittiği için inşaat durdurulduğu ileri süren çevredeki esnaf, okula sahip çıkılmadığı iddiasında bulundular.
Geçmişten bu yana Malatya'da binlerce kişinin eğitim gördüğü ve başarılarıyla dikkat çeken önemli okullardan bir tanesi olan Fırat İlk ve Ortaokulu'nun ne zaman biteceği kentte merak konusu haline geldi.
Malatya'ya mal olmuş bir okul
Konuyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan Fuzuli Caddesi esnafı, yaklaşık 3 yıldır mağdur olduklarını dile getirerek, yetkililerden yardım okulun bir an önce tamamlanarak faaliyete geçmesini talep ettiler. Yaklaşık 25 yıldır caddede kırtasiye işleten Ahmet Uludağ, “2017 yılında okulların açılmasına bir hafta on gün kala Fırat İlköğretim okulunun yıkılıp, yeniden yapılacağına dair bir bilgi geldi. O dönem kırtasiye malzemelerimizi temin etmiştik. Okulun yıkılacağı haberi bizim için büyük bir yıkım oldu. Maddi anlamda sıkıntılar yaşadık. Okul şuan 3 senesine girdi. 2017 yılında boşaltıldı. 2018 Haziran ayında yıkımına başlandı. Bir yıl içerisinde teslim edileceğine dair bir anlaşma vardı. 2019 Ağustos sonundayız bir ilerleme yok. Haziran ayının sonlarına doğru Milli Eğitim Müdürlüğünden bakanlıktan bir yazı geldi. 2019 yılının ödeneklerinin bittiğine dair. Okulun yapılmasının durdurulmasıyla ilgili. Yazı geldiğinden dolayı şuan inşaat durmuş durumda. Bütün yatırımların durduğuna dair bilgiler geliyor. Büyük bir sıkıntı yaşıyoruz esnaf olarak ödeme konusunda. Okulumuz sahipsiz durumda. Sahip çıkan yok. Okul atıl bir durumda. Hiç bir mülki amirin ve milletvekillerimizin gözünden kaçan bir durum. Burası kırsal bir yer değil Malatya'mıza mal olmuş bir okul. Bir an önce çözüme kavuşturulsun istiyoruz. Zaten ekonomik olarak zor bir süreçten geçiyoruz. Mağduriyetimiz giderilsin istiyoruz. Maddi manevi sıkıntı içerindeyiz" dedi.
Veliler de sıkıntı yaşıyor
Bir veli olarak da sıkıntı yaşadıklarını aktaran, “Veli olarak sıkıntımız çocuğum için ekstradan bir servis tutup farklı bir okula göndermem oldu. Gidip gelmelerde sıkıntı oldu. Veliler de aynı sıkıntıda kimse bir açıklama yapmıyor. Okulun bir an önce tekrar açılmasını istiyoruz" diye konuştu. Unlu mamuller işleten esnaf Ebubekir Kurşun ise, okulun kapanmasından sonra mali anlamda büyük sıkıntı çektiklerini vurgulayarak, okulun akıbetinin ne olacağının belli olmadığını söyledi. Kurşun, “Şuan inşaat durdurulmuş vaziyette. Ödenek olmadığını söylediler. Buranın sahipsiz olduğunu düşünmeye başladık. Sadece esnaf değil velilerden de tepkiler var. Sürekli soruyorlar okul ne zaman faaliyete girecek. Ama maalesef denetleyen yok. Biz yetkililerden şunu istiyoruz; Hem esnaf hem de veli olarak bir an önce okulun bitirilip faaliyete geçmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.