Sağlıktan Tasarruf Olmaz!

Malatya Eczacı Odası Başkanı Ebru Sönmez, hükümetin sosyal güvenlik açıklarını kapatmak, enflasyon hedeflerini tutturmak adına toplum sağlığını olumsuz yönde etkileyecek hiçbir tasarruf tedbiri almaması gerektiğini söyledi.

14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü dolayısıyla Malatya Eczacı Odası Başkanı Ebru Sönmez, Malatya'nın Battalgazi ilçesi Zafer Mahallesinde bulunan Hürriyet Parkı'nda basın açıklaması yaptı. Sönmez, eczacıların toplum sağlığındaki önemine vurgu yaparak, mesleğin önemini ve Bilimsel Eczacılık Günü'nün anlamını anlattı.

Sağlığı ve sağlıklı hayat hakkını savunduklarını belirten Sönmez, eczacıların üstlendiği kritik rollerin, önce pandemide ardından da deprem felaketinde hem ulusal hem de uluslararası platformlarda çok daha net biçimde görüldüğünü söyledi.

İlaç fiyat farkı 20 milyar TL'yi bulacak

Eczacıların görmezden gelmesiyle kaybolup gidecek, görünmez olacak bir meslek grubu olmadığını vurgulayan Sönmez, cari sağlık harcamalarına Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH)'da ayırdığı yüzde 3,7'lik oran ile OECD ülkelerine göre en düşük pay ayıran ülkenin Türkiye olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Toplam sağlık harcamalarının GSYH oranı 2021 yılında yüzde 4,6 iken 2022 yılında daha da düşerek yüzde 3.7 olmuştur. Bu durum; Geri ödeme kapsamında yer alan ilaçlarda kısıtlamalara gidilmesi, hastalarımızın cebinden çıkacak ilaç fiyat farklarının daha da artması, (ki 2024 yılında katılım payı haricinde vatandaşlarımızın cebinden çıkacak ilaç fiyat farkının 20 milyar TL'yi bulacağını öngörüyoruz), ilaç yoklukları ve ilaca kısıtlı erişim sorunları, yeni keşif - yeni nesil ilaçların ülkemizde erişime açılamaması ve hastalarımızın yeni tedavi olanaklarından faydalanamamaları, yarım kalan tedaviler nedeni ile oluşan yeni komplikasyonların hasta güvenliğini ve sağlık bütçelerini daha fazla tehdit etmesi şeklinde özetlenebilecek pek çok istenmeyen sonucu da beraberinde getirmektedir. Bu nedenle hastalarımızın tedavileri için ihtiyaç duydukları ilaçlara erişimi sağlanmalıdır. Ödemek durumunda kaldıkları ek tedavi maliyetlerinin azaltılmalıdır. Zamanında ve doğru müdahalelerle hastalıkların tedavisi ve engellemesi adına Ulusal Gayri Safi Yurtiçi Hasıla içerisinde sağlığa ayrılan payın artırılması, sağlık bütçesi içerisinde ilaca uygun oranlarda pay ayrılması zaruridir.”

“Toplum sağlığını olumsuz yönde etkileyecek hiçbir tasarruf tedbiri alınmamalıdır”

Hükümetin uygulamaya başladığı tasarruf tedbirlerine dair açıklama yapan Sönmez, toplum sağlığını etkileyecek hiçbir tasarruf tedbirinin alınmaması gerektiğini dile getirdi. Sönmez, “Bir süredir gündemde olan kamudaki tasarruf tedbirlerine ilişkin çalışmaları mali disiplinin sağlanması, yüksek enflasyonun dizginlenmesi açısından gerekli buluyoruz. Ancak biraz önce ifade ettiğim gibi sosyal güvenlik açıklarını kapatmak, enflasyon hedeflerini tutturmak adına toplum sağlığını olumsuz yönde etkileyecek hiçbir tasarruf tedbiri alınmamalıdır. Halk sağlığını koruma gayretindeki bir meslek grubunun temsilcileri olarak bu uyarıyı yapmayı görev biliyoruz ve diyoruz ki; sağlıktan tasarruf olmaz” dedi.

Yerli ve milli ilaç üretimi konusuna önem verdiklerini söyleyen Sönmez, dışa bağımlı olmayan ilaç sanayi hedefinin, bütün ilaç sektörünün ana hedeflerinden biri olması gerektiğini kaydetti. Sönmez, Türk Eczacıları Birliği olarak bu konuda üzerlerine düşen her görevi yerine getireceğini ifade etti.

Özel Haber

Bakmadan Geçme