Sağlığınızdan olmayın!

Malatya'da bitkisel yağlarla kendi kozmetik ürünlerini ve markasını oluşturan genç girişimci aromaterapist Tuba Akçin, kozmetik ürünlerinde kullanılan kimyasalların genelde kaş yaparken göz çıkarabileceğine dikkat çekerek, 'Genç kalalım derken cildimize sürdüğümüz kimyasal ürünler sağlığımızı tehdit edebiliyor' dedi.

Her geçen gün kozmetik ürünlerine yenileri eklenmeye devam ediyor. Cildini kimyasal ürünlerden korumak isteyenler, doğal bitkisel yağlardan üretilen kozmetik ürünlerine ilgi göstermeye başladı. Peki bu doğal ürünler nasıl kullanılmalı? Cilt tiplerine göre hangi yağlar faydalı olduğunu Net Haber gazetesi olarak Genç girişimci Tuba Akçin'e sorduk. Akçin, doğal bitkisel yağlardan üretilen kozmetik ürünlerin bilinmeyen yönlerini anlattı. Akçin ile yaptığımız sohbetten kesitler.

NETHABER: Kozmetik ürünlerinde hangi tür doğal yağlar kullanıyorsunuz?

Tuba Akçin: Herkes bakımlı ve güzel olmak ister ama kozmetik ürünlerinde kullanılan kimyasallar genelde kaş yaparken göz çıkarabiliyor. Güzelleşelim, genç kalalım derken cildimize sürdüğümüz kimyasal ürünler sağlığımızı tehdit edebiliyor. Hal böyle olunca dünyada doğal yağlar ile bakım yapma trendi gün geçtikçe yükselmeye başladı. Biz de sağlıklı dokunuşlarla bakım yapmak isteyerek doğal yağlardan faydalanabilmeniz adına doğal kozmetiğe adım attık, üstelik yenilebilir saf hammaddelerden elde ettiğimiz formüllerle karşınıza çıkarıyoruz.

NETHABER: Hangi cilt sorunları için doğal yağların etkili olduğunu düşünüyorsunuz?

Tuba Akçin: Kayısı çekirdeği yağı: Güneşin zararlı UV ışınlarına karşı koruma kalkanı niteliğinde olan kayısı çekirdeği yağını güneşe çıkmadan önce cildinize sürebilirsiniz. A ve E vitaminleri açısından zengin olan kayısı çekirdeği yağı ile aknelerinizi temizleyebilir, günlük nemlendirici ihtiyacınızı da giderebilirsiniz. Gül yağı: Cildinizi ferahlatacak olan gül yağını doğal bir makyaj temizleyicisi olarak kullanabileceğiniz gibi sıkılaştırıcı özelliğinden faydalanarak zararlı kılcal damarların onarımında da kullanabilirsiniz. Anti bakteriyel özelliği sayesinde cildi mikroplara karşı da koruyan bu doğal yağ ile temiz ve pürüzsüz bir görünüm kazanabilirsiniz. Lavanta yağı: Güneş yanıkları üzerinde olumlu sonuçlar elde edebileceğiniz lavanta yağını dudağınızda çıkan uçukların tedavisinde de kullanabilirsiniz. Cildinizi gençleştiren ve yüzünüze duru bir güzellik katan lavanta yağını çantanızdan eksik etmeyin. Kuşburnu yağı: kuşburnu yağı nemlendirici ve canlandırıcı etkisiyle dikkat çekiyor. Omega 3, Omega 6, retinol, C vitamini, E vitamini ve A vitamini içeren bu doğal yağ, güçlü bir antioksidan etkiye sahip. Üzüm çekirdeği yağı: Vitis Vinifera Speed Oil olarak da bilinen üzüm çekirdeği yağı, çabuk emilen yapısıyla yüzde hiç yağlanma yapmıyor. Cildi yenileyen özelliği sayesinde son yıllarda oldukça popüler olduğunu söyleyebiliriz. Yüzünüze masaj yaparak uygulayacağınız bu yağ sayesinde siz de parlak ve canlı bir cilde kavuşabilirsiniz. Susam yağı; Cildin yaşlanmasını engelleyen susam yağı içeriğindeki aminoasitler, Omega-9, E vitamini, protein ve mineraller sayesinde besleyici bir özelliğe sahip. Mantar türü enfeksiyonların tedavisinde de kullanılabilen bu doğal yağ ile cildinizde kalıcı bir nem oluşturabilirsiniz.

NETHABER: Kullandığınız doğal yağların hangilerinin organik olduğunu nasıl seçiyorsunuz?

Tuba Akçin: Yağın koyulduğu kabın türü, satın aldığınız esans yağı, plastik veya berrak bir camın içinde mi depolanıyor? Çoğu yağ, damlalıklı bir ampulü olan koyu renkli bir cam şişede bulunur. Yağın bir cam kaba konulması, yağdaki güçlü kimyasal bileşikler nedeniyle önemlidir. Çünkü yağ plastik ile temas ettiğinde reaksiyona girebilir. Camın mor ötesi bozulmaya karşı korunması için camın koyu mavi veya koyu mavi gibi koyu renkte olması gerekir. Şahsen bir sağlık gıda deposu olduğunu düşündüğüm doğal yağları satın alıyorsanız, şişelerinin serin bir yerde saklanmış olmasına dikkat edin. Eğer yağ ısıya maruz kalırsa, yağın kimyasal bileşiminde olumsuz değişikliklere neden olabilir. Esansiyel yağlar, uçucudurlar ve leke yapmazlar. Aldığınız esansiyel yağın gerçek olup olmadığını anlamak için, bir kağıda damlatın ve birkaç dakika bekleyin. Eğer esansiyel yağ kağıtta leke bıraktıysa, yağınız gerçek değildir.

NETHABER: Doğal yağların kullanımının faydaları nelerdir?

Tuba Akçin: Sağlık ve kozmetik ürünlerinde kullanılan doğal bitkisel yağlar, faydalı etkileri sayesinde birçok ürünün içeriğinde yer almaktadır. Dünyada ve ülkemizde fonksiyonel gıda olarak da çok fazla kullanılmaya başlanmıştır. Doğal bitkisel yağları kullanırken dikkat edilmesi gereken husus; tağşiş yapılmamış ve istenen kalite kriterlerine uygun olmalı. Soğuk sıkım yüksek kaliteli bitkisel yağların üretiminde kullanılan tekniklerin başında gelmektedir. Bu yağlar daha yüksek oranlarda antioksidan, fenolik, fosfatid, karotenoid ve bitkisel sterolleri içerirler. Bunun yanında soğuk sıkım yağlar A, D, E ve K vitaminlerini de içeriğinde bulundururlar. Müşterilerimle olan ilişkimiz çoğunlukla hep olumlu yönde ilerlemiş oluyor bunun sebebi ise tamamen saf organik yağların zararının olmaması içlerini daha da rahatlatıyor tabi ki dozlarını geçmeyecek şekilde kullanılması gerekiyor.

Sonsuz bir eğitim sistemi içerisindeyiz

NETHABER: Doğal yağların kozmetik ürünlerinde kullanımı hakkında eğitim aldınız mı ve bu eğitimler size nasıl fayda sağladı?

Tuba Akçin: Malaya Turgut Özal Üniversitesi Tıbbi aromatik bitkiler bölümünü okudum. Stajımı İstanbul Zeytin Burnu Tıbbi Bitkiler Bahçesinde yapmam mesleğime çok şey kattı. Markamı kurma isteği bu bahçede gelişti. Kimyager ve eczacılardan çeşitli eğitimler aldım almaya da devam ediyorum. Hocalarımla hala iletişimimizi devam ettiyoruz. Eğitimlerimizi hala almaktayız. Şunu da bilmenizi isterim ki sonsuz bir eğitim sistemi içerisinde olduğumuzu düşünüyorum.

NETHABER: Doğal yağların kozmetik ürünlerinde kullanımı hakkında ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz ve bu zorlukları nasıl aşıyorsunuz?

Tuba Akçin: Destek sağlayan tıbbi yağlar, bunların hepsi çok değerlidir. Tümü kozmetik ürünlerde kullanılır. Gelgelelim cilde saf olarak uygulanmaları cesaret ister. Ürünlerin bazılarını hafif peeling için, bazılarını cildin nemini tutması için, kimisini iltihap giderici veya antiseptik özelliklerinden dolayı öneriyorum. Tabii bunların hazırlanışı, tazeliği, yoğunluğu ve ciltten arındırılması ayrı bir özen ve bilgi gerektiriyor. Özetleyecek olursak, bütün bunlar destek olarak kullanılabilir ancak öyle pek amatörce uygulanacak şeyler değildir. Kimisindeki asit, diğerindeki şeker içeriği veya yağ oranı, beklenmedik reaksiyonlara, tahrişlere neden olabilir. Bu nedenle kozmetik ürünler içinde kullanıldıkları zaman, sentetik karışımlarla dengelenirler.

Cildimiz hassastır bunu unutmayın!

NETHABER: Doğal yağların kozmetik ürünlerinde kullanımı hakkında ne tür tavsiyelerde bulunmak istersiniz?

Tuba Akçin: Unutmamak gerekir ki bütün ciltler hassastır. Yağlısı da, kurusu da, karması da, esmeri de beyazı da son derece duyarlıdır. Tüm vücudumuzu giysilerle dış etkenlerden koruruz. Ancak yüzümüz, en ön cephede her türlü hava ve çevre koşullarında bizi savunmasız, çırılçıplak temsil eder… Onu giydiremesek de, olumsuz koşullardan elden geldiği kadar korumak zorundayız. Bu nedenle, özellikle yüz için hazırlanan bakım ürünleri, ayrıntılı araştırmaların eserleridirler. Etkin bir nemlendiricinin içinde; su ve cildin üzerine yayılan yağ veya benzeri malzemelerin, bazen de cildin içine su aktarımı yapabilen nesnelerin bulunması gerekir.

Bakmadan Geçme