Sağlam binalara zarar verebilir
6 Şubat'ta yaşanan depremlerde büyük yara alan Malatya'da birçok bina yıkıldı ya da ağır hasar alırken, yaklaşık 2 bin 500 yapı orta hasarlı olarak belirlendi.
Kentteki orta hasarlı binaların akıbetinde belirsizlik sürerken İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Müslüm Murat Maraş, hasar tespit sonuçlarına göre az ve orta hasarlı binaların deprem performans analizi yapılmadan güçlendirme yapılmaması gerektiğini belirterek, yanlış güçlendirme uygulamaların hasarsız veya hafif hasarlı binaların sonraki depremlerde ağır hasar almasına neden olacağını söyledi.
Yapılara doğru teşhis konulmalı
6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkıma uğrayan Malatya'da, binlerce bina ve iş yeri yıkıma uğrarken, 2 bin 500 bina ise orta hasarlı ve güçlendirilebilecek durumda. İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Müslüm Maraş, binalara doğru teşhis koymadan, doğru tedavi uygulanamayacağını belirterek, yanlış güçlendirme uygulamaların hasarsız veya hafif hasarlı binaların sonraki depremlerde ağır hasar almasına neden olacağını ifade etti.
Yanlış güçlendirme binaya zarar verir
Düşük beton sınıfa sahip binalara güçlendirme uygulanamayacağını vurgulayan Maraş, “Servis ömrünü tamamlamış ve güçlendirme maliyetinin yüzde 40 oranında daha fazla olduğu binalarda güçlendirme tavsiye edilmiyor. Karbon fiber kompozitlerin her binaya uygulanamayacaktır. Yeterli perde duvar olmayan binaların ilk olarak perdeyle güçlendirildikten sonra uygun bölgelere karbon fiberlerle hibrit dediğiniz güçlendirme yöntemlerinin uygulanabilecek. Yapı güçlendirmelerinde doğru yöntemlerle doğru bölgelere uygulanmayan binalarımızın depremde daha fazla hasar alacak. Bu yüzden güçlendirme uygulamalarının binanın statiği bozmadan ve doğru güçlendirme yöntemleriyle uzman ekiplerce yapılması gerekir” diye konuştu.