'Sadaka değil, haklarını istiyorlar'
Malatya Şeker Fabrikası'nda 2023-2024 yılı şeker pancarı alım kampanyası başladı. Pancarda hasat sezonunun açılmasıyla beraber iş başı yapan tır şoförleri, Şeker Fabrikasında verilen ücretlerin sadece maliyetlerini karşıladığını iddia ederek iş bıraktı. Hesapların Tüketici Fiyat Endeksine göre yapılmasını isteyen şoförler, 'Biz sadaka değil hakkımızı istiyoruz' dediler.
6 Şubat'ta yaşanan asrın felaketi sonrası çadır kentlerin kurulması ile aylarca depremzedelere ev sahipliği yapan Malatya Şeker Fabrikası'nda yeni dönem şeker pancarı alım kampanyası başladı. Şeker alım kampanyasının başlamasıyla birlikte şeker pancarlarının işlendiği fabrikada kendilerine nakliye için verilen ücretlerin düşük olduğunu öne süren tır şoförleri iş bırakma kararı aldı. Araçlarını fabrika girişine park eden şoförler, liste fiyatları üzerinden yüzde 30'luk artış yapılmasını istiyor.
Verilen para mazotu karşılamıyor
Hesapların Tüketici Fiyat Endeksi(TÜFE)'ne göre yapılmasını isteyen şeker fabrikası tır şoförü Abdullah Gürakar, "Kafalarına göre fiyat belirliyorlar. Adamlar TÜFE oranına göre hesap yapmıyorlar. Fabrika taşıma ücretlerini taban fiyattan veriyor bize kar payı bırakmıyor. Bu oranlarla biz para kazanamayız. Mazot 42 lira olmuş verdiği para mazotunu karşılamıyor. Bunun lastiği, arızası, yemeği kırk tane kalemi var. Bu pancarı Nurdağı'ndan ve Türkoğlu'ndan getiriyoruz. Git gel 250 litre mazot yakıyor. Sadece akaryakıt 10 bini geçiyor. Kira olarak bize 12 bin veriyorlar. Bize kalmıyor. Tırın sigortası 40 bin olmuş nakliye hala aynı yerde. Fiyatların arttırılmasını istiyoruz. Müdüriyet gelmiş sabah bize yüzde on kar diyor. Yüzde 40 vermesi lazım ki masraflarımız çıksın. Hepimiz depremzedeyiz. Yıl boyu bu sezonu bekliyoruz” dedi.
'Hakkımızı arıyoruz yoksa çiftçinin malı tarlada kalacak'
İş bırakan şoförlerden olan Şehmuz Kardeş, "Nakliye fiyatlarını açıklamadan bizi çalıştırmaya başladılar. Biz 15 gündür paramızı bilmeden çalışıyoruz. Biz burada hak arayışındayız sadece hakkımız olanı istiyoruz. Geçen sene mazot bu zaman 21 liraydı. Şimdi 41 lira. Buradan değerlendirelim ne kadar olması lazım. Bir aracın bir sefer pancar nakletmesi 10 bine mal oluyor. Bize verilen nakliye 13 bin bu araçlar iki gün sıra bekliyoruz. Bir işçinin kazancı neye geliyor siz görün. Biz fazlanın peşinde değiliz. Bizim isteğimiz yüzde otuzluk bir zam çok görmesinler bunu bize. Ne fabrika zarar görsün ne de şoförler. Biz devletin zarar görmesini istemiyoruz. Burada çalışan şoförlerin hepsi depremzede. Her sene lastik patlatan adamlar biliyorum. Tarlaya gide gele. Arabayı çökerten var. Lastiğin teki 16 bin. Şu an lastiği patlamış alamayan var, bekliyor. Ben 12 bin lirayla işe gidersem nasıl lastik alayım. Aylarca çalışıp lastik alamıyoruz. Çiftçisi de burada ki nakliyecileri de pancar sezonunu bekliyor. İçeri giriyorsun pancarı bize boşalttırıyorlar. Bütün yük nakliyecinin üzerinde biz sadece hakkımız olanı istiyoruz, fazlasını değil. Müdüriyet bize yüzde onluk bir rakamla geliyor. Bu 45 lira ediyor. Ben çocuğuma yüz lira verdiğimde çocuk kabul etmiyor. Siz değerlendirin. Sorunun çözümü müdüriyetin elinde. İşimize bir an önce başlamalıyız ki yağışlar başlamadan işimizi bitirelim. Yoksa çiftçinin malı tarlada kalacak. Biz liste fiyatında yüzde 30 artış istiyoruz. Biz sadaka değil hakkımızı istiyoruz" ifadelerini kullandı.