Rezerv Alanla İlgili Merak Edilenleri Mimarlar Odası Sizler İçin Yanıtladı! İşte Güncel Sorular ve Cevaplar...!
Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, rezerv alanlarla ilgili merak edilenleri yanıtladı. Yerinde dönüşümün zorluklarını vurgulayan Fidanel, şehrin yeniden inşası için rezerv alanın en uygun seçenek olduğunu belirtti.
Malatya'da rezerv alan tartışmaları alevlenirken, Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Fidanel, deprem sonrası şehrin yeniden inşası için rezerv alanın en uygun seçenek olduğunu belirterek, yerinde dönüşüm sisteminin çalışmayacağını vurguladı.
6 Şubat depremleriyle büyük yıkıma uğrayan Malatya'da rezerv alanlar gündemin en sıcak konularından biri olmaya devam ediyor. Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, rezerv alanlarla ilgili bilgi kirliliği ve vatandaşların merak ettiği sorulara açıklık getirdi.
Depremde şehrin yapı stoğunun yüzde 45’inin kaybedildiğini şehir merkezi ve kırsalda boş alanların arttığını, şehirdeki boşalan alanları hızlı ve verimli bir şekilde yeniden yapılandırmak için en uygun seçenek olduğunu vurguladı.
Malatya’da yıkılan yapıların yeniden ayağa kaldırmak için iki yol olduğunu anlatan Fidanel şunları söyledi; “Birincisi 'yerinde dönüşüm, ikincisi rezerv alan. Yerinde dönüşüm dediğimiz sistemin gerek maddi durumdan gerek mülk sahiplerinin ortak karar alamamasından, gerek teknik problemlerden dolayı çalışmayacağını ilk günden beri söylemiştik. 1,5 yıllık geçen zaman bizi haklı çıkardı. Ve bu sistemin çalışma ihtimali artık daha da zorlaştığını biliyoruz. Kesin ve net tespitim şudur; Yerinde Dönüşüm sistemindeki kredi ve hibe desteği artırılsa bile önünüzdeki 20 yıllık süreçte yıkılan binaların %5'ini bile ayağa kaldıramayacağız.”
Devletimizin gücü ve hızıyla bu yapıların inşasına başlanırsa işte o zaman 5 yıl içerisinde toparlanma şansımız olabilir. İşte bu sistemin adı da rezerv alan. Mahalle mahalle, ada ada projeler hazırlanıyor ve çok hızlı bir şekilde inşaatlar başlıyor, vatandaş eski yerine en yakın noktada yeni evini 1-2 yılda alıp oturmaya başlıyor. Özel müteahhitle anlaşsanız peşin olarak vermeniz gereken parayı Rezerv Alan sisteminde 2 yıl ödemesiz 10 yıl vadeli şekilde ödüyorsunuz. Zaten birkaç yıl içinde taksit rakamları pul oluyor ev nerdeyse bedavaya geliyor.
Peki vatandaş neden buna karşı çıkıyor?
Tabiki tapulu malının elinden alınarak mağdur edileceğini düşünüyor. Bunun sebebi ise şeffaf bir süreç yürütülememesi, kamuoyuna doğru bilgilendirme yapılamaması ve rant endişesi. Yüzeysel bilgilendirmeler yapıp acilen evlerin boşaltılması istenirse vatandaş haklı olarak buna tepki gösterir ve direnir.
Doğru bir yol haritası belirlenip yerel inisiyatifin de içine katıldığı bir platform oluşturulup şeffaf bir çalışmayla hep birlikte el ele hareket edilseydi hem vatandaş için daha güvenilir olurdu hem de yöneticiler bu yükü tek başına yüklenmemiş olurdu. Benim sokakta çarşıda pazarda görüştüğüm insanlardan edindiğim izlenimim genel olarak budur.
Birde bu alanların belirlenmesi ve sınırlarının çizilmesi konusunda da çifte standart yapılmadan ve dedikoduya mahal vermeden son derece şeffaf ve hesap verilebilir olunmalıydı.
Rezerv alanlarda bulunan hasarsız binaların durumu?
Hasarsız binaların durumu, imar planları ve proje detaylarına göre değerlendirilecektir.
Yeni rezerv alanları olacak mı?
Şehrin ihtiyaçları doğrultusunda yeni rezerv alanları belirlenebilir.
Orta hasarlı bina sahipleri toplu konut kuralarına katılabilir mi?
Bu konuda net bir bilgi bulunmamakla birlikte, ilgili kurumlardan bilgi alınması gerekmektedir.
Rezerv alanların başlama tarihi:
Proje çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte inşaatlara başlanacaktır.
Malatya Mimarlar Odası Başkanı, rezerv alanın şehir için en uygun çözüm olduğunu ve vatandaşların bu konuda doğru bilgilendirilmesi gerektiğini belirtti.
Şeffaf bir süreç ve yerel katılım sayesinde Malatya'nın yeniden inşa süreci hızlandırılabilir.