Rezerv alanda mülkiyeti olanlar dikkat! İşte merak edilenler...
Malatya Büyükşehir Belediyesi Mayıs Ayı Meclis Toplantısının İkinci Birleşiminin ardından Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Cengiz Başer, rezerv alanlara dair sunum yaparak soruları yanıtladı.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Mayıs Ayı Meclis Toplantısının İkinci Birleşimi Malatya Büyükşehir Belediye Meclis Başkan Vekili Ramazan Ayhan Başkanlığında, Büyükşehir Belediye Meclis Salonunda gerçekleştirildi. Toplantı sonrasında Malatya Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Cengiz Başer, rezerv alanlara dair sunum yaptı. Başer, merak edilen soruları cevapladı.
İşte detaylar...
Rezerv alan iptal edilir mi?
Açıklanan rezerv alanlarda sadece 29 tanesinin kesin olarak bildirildiğini belirten Başer, "Toplamda 40’ın üzerinde rezerv alan belirlendi ama resmi yazıyla 29 alan gönderildi. Bir rezerv alan belirlendiğinde orada kaç tane konut ve ticari alan varsa o kadar yapılması gerekiyor. Vatandaşımızın konutunu veremeyecek bir durum oluşursa o alanın rezerv alanı kararı iptal ediliyor" dedi.
Bir mahallenin rezerv alanla anıldığında, bütün bölgenin rezerv alan olarak anlaşıldığına değinen Başer, “Mahalle içinde hasarın yoğun olduğu yerler rezerv alanına alınıyor. Mesela çarşı projemiz 5-6 tane mahalleyi kapsıyor. Vatandaşlarımızın bilgi eksiliği açısından tepkileri olabiliyor. Onları bilgilendirmek için toplantılarımız olacak ” açıklamasını yaptı.
Rezerv alanda gayrimenkulü olanlar nereden hak sahibi olacak?
Rezerv alan içerisinde mülkiyeti olan vatandaşlara, yine rezerv alan içerisinde mümkün olduğunca aynı yerde iş yeri veya konut verileceği belirtildi.
Zemin katta iş yeri olan vatandaşlara yine zemin katta dükkan verileceği, cadde üzerinde iş yeri olan vatandaşlara verilecek iş yerlerinin cadde üzerinde olması planlanmakla beraber her iş yeri için bu durum sağlanmayacağı ifade edildi.
İş yeri büyüklüğü nasıl belirlenecek?
İşyeri büyüklüklerinin eski iş yerlerine göre ayarlanmaya çalışılacağını belirten Başer, metrekare bazında küçük kayıplar oluşabileceğini ve bu kayıpların düşük tutulmaya çalışılacağını söyledi.
Rezerv alan ödemeleri nasıl hesaplanacak
Rezerv alan içerisinde yapıların 5 Şubat 2023 tarihinde ki bedeli üzerinden hesaplanacağı ve hesaplanan bedelin inşaat maliyetinden düşüleceği açıklandı. Borç bakiyesinin yüzde 40'ı devlet tarafından karşılanacağı ifade edildi.
Borç bakiye tutarı konut için 20 sene vadeli taksitlendireceği söz konusu 20 senenin ilk 2 senesinin ödemesiz olacağı planlanmakta.
Ödeme süresi, iş yerleri için 15 sene olarak planlanırken ilk 2 yıl ödeme olmayacağı ve kalan tutara ise yüzde 4 faiz uygulanacağı aktarıldı.