Reyhan'da AR-GE çalışması

Arapgir'de üretilen ve coğrafi ürün tescil belgesine sahip Mor Reyhan ile ilgili AR-GE çalışmalarına devam ediliyor.

Şuana kadar mor reyhanda üretilen ürünlerin sayısı 12'ye çıkarılırken, asıl hedefin 20 ürüne çıkarılması için çalışmalar yürütülüyor. Bu amaçla Arapgir ilçesinde kurulan Damıtma (Distilasyon) ünitesi ile tıbbı alanda kullanılacak olan reyhan yağı elde edilecek. Sistemin daha da geliştirilmesi için gönüllü yatırımcılar bekleniyor. Arapgir Belediyesi Proje ve Arge Birim Müdürü Ziraat Mühendisi Haluk Şener konuyla ilgili olarak yapılan çalışmaları özetleyerek, son olarak reyhan bitkisinden Reyhan lokumu ve badem şekeri ürettiklerini söyledi. Arapgir reyhanını tanıtma çalışmalarından bahseden Haluk Şener, Bölgeye ait ürün olan Mor Reyhanın ilk olarak coğrafi işaret belgesi aldıklarını ifade etti.

Coğrafi işaretimizi aldık

Arapgir Belediyesi tarafından reyhan bitkisi ile yapılan çalışmaları anlatan Şener, “Tarım Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan bir çalışmaya iştirak ettik. Burada mor reyhanın tıbbi aromatik bitkilerde katma değeri yüksek ürün olduğunu gördük. Arkasından bu alanda bir proje çalışması başlattık. İnönü Üniversitesi Araştırma ve Arge Birimi, ve Arapgir Belediyesi proje ve Arge birim ile birlikte bu projeyi bakanlığın 300 proje içerisinde onaylanan bir proje oldu. Sonrasında Reyhan'dan ilk önce çay yaptık. Kutuladığımız ve modern ambalaj sistemiyle insanların de rahatlıkla içebildiği, zaman rahatlama sakinleştirme, midesini rahatlatma stresini atma amacıyla kullandıkları bir ürün haline getirdik. Zaten Kuranı Kerim'de bazı ayetlerde de adı geçen bir ürünü üretmeye başladık. Oluşturduğumuz marka da revhü reyhan dediğimiz bolluk rızık ve bereket anlamını içeren bir karşılığı var zaten. Dolayısıyla ilk çaydan başladık. Arkasından reyhan reçeli ile ilgili bir çalışma yaptık. Sonrasında toz haline getirip baharatını yaparak ambalaja koyduk. Yaprağın ayırıp ambalaj haline getirdik. Arapgir Mor Reyhan seti hazırladık. Reyhan lokumunu denedik. Reyhandan badem şekerini Arge birimi çalışanlarından Meral Hanım ile beraber yaptığı çalışmalarla reyhan lokumunu da ürettik. Şu anda toplamda barkodlu ticari ürün olarak yani marketlerde kasaya okuduğunuzda alabileceğiniz reyhandan 12 tane ticari ürün var ve bu sayı da artarak devam ediyor” dedi.

Reyhan yağı üreteceğiz

Şener, “Bu yıl içerisinde Distilasyon sistemi ile de reyhan yağının çıkarılması ile bir ünite kurma çalışmaları başlattık. Bu ünitede reyhan yağının çıkarmasını sağlıyoruz. Henüz deneme aşamasında. Yağın analizlerini yaptırdık bir taraftan bunları inceliyoruz. Sektörel bazda nereden kullanılabilecek ve Kozmetik alanda olmak üzere kimya sektöründe de hangi ürünler de bunu nasıl kullanılır bunun çalışması yapılıyor. Çok kısa süre içerisinde inşallah Reyhan esansı, parfümü Deterjanların içerisindeki katkı olarak kullanılmasını planlıyoruz. İnşallah Türkiye'de bu işe Arapgir merkezi bir nokta vuruşu ile başlattığımız çalışmayı inşallah çok geniş alanlara yayarak devam ettireceğiz. Bunların üretimi kısmen Arapkir'de yapılıyor. Kısmen de birlikte çalıştığımız firmalarla yürütüyoruz. Bir işte bir çay poşetlemek için ya da onu ambalaja koyup nihai ürüne dönüştürmek için ciddi yatırımlar gerekiyor. Yapabildiklerimiz kendi yöntemlerimizle küçük makinelerle el yöntemleri ile yapmaya çalışıyoruz reçel ve baharat olsun Badem şekeri Ama biraz daha ciddi bu işi yapan firmalarla anlaşmalar yaparak bunlar üzerinden yapıyoruz. Bize ve özellikleri ile ilgili bu işe Gönül verecek insiyatif alacak Ve bu işi severek yetecek bir yatırımcı ya da bir hemşerimizi İnşallah bekliyoruz. Bunları yönetiyorsunuz belli noktada getiriyorsunuz ve birim olarak onları bu noktalara taşıdık ama netice itibarıyla burası bir kamu kuruluşu. Kişilere dayalı bir sistem çok öngörülü bir yapı değil. Ama biz Oradaki bir proje Arge biri benim olmayışı Belki önümüzdeki belli bir sonraki süreçte bu işlerin biraz daha gerilemesine ya da süre içerisinde Atıl duruma düşmesine neden olabilir. Onun için desteklenmesi için bunun kamu ayağından biraz daha tüzel kişilik kazanacak Sektörel bazda bir hareket sağlaması lazım” diye konuştu. Haber-Foto: Yusuf Cici-A.Vahap Kaygusuz

Bakmadan Geçme