Rekolte bekleniyor

Malatya'nın en önemli gelir kaynağı olan kayısı rekoltesinin tespit çalışmalarında son aşamaya gelindi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Tahir Macit, riskler ortadan kalktıktan sonra rekoltenin açıklanacağını söyledi.

Macit, yapılan çalışmalarda elde edilen verileri TÜİK veri tabanına aktardıklarını belirterek, “İlimizdeki kayısı rekoltesi Türkiye İstatistik Kurumu'nun(TÜİK) istatistiki verilerini oluşması için çalışmalar yapıyoruz. Sistem il ve ilçe müdürlükleri birbirinden bağımsız olarak TÜİK sitesine girer Her ilçe kendi rekoltesini giriyor. Kayısı üretiminde bazı riskler bittikten sonra. Bu defa yine tekrar aynı şekilde inceleme yapılıyor. Veriler TÜİK sitesine giriliyor. 3 inceleme ise Mayıs ayının 2.haftasından sonra başlıyor. Bütün doğal riskler ortadan kalktıktan sonra, dolu, doğal gibi doğal afetler doğal riskler kalktıktan sonra ekip kuruyoruz. Tarım İl Müdürlüğü Koordinatörlüğünde ve Meyvecilik Araştırma Enstitüsü, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve Ziraat Odalarından birer temsilci alıp 15 gün sahada çalışma yapılıyor. Yapılan gezi esnasında her önüne gelen alandan ziyade daha önce belirlenmiş yıllardır gidilen ve veri toplanan bahçeleri belirliyorlar. Mezra mezra köy, köy gezip o bahçelerdeki kayısının 10 yıl önce hangi durumdaydı, geçen yıl ne durumdaydı. Ve şimdi ne durumdadır. Bu şekilde bir sinerji oluşturuyorlar” dedi.

Çalışmalar bilimsel olarak yürütülüyor

Macit, “Rekolte çalışmasına çıkan arkadaşlar yıllardır bu işi yaptıkları için nereye gideceklerini çok iyi biliyorlar. Bu bilgiler alındıktan sonra herkes çizelgesini tutuyor. Arazi çalışması bittikten sonra her bahçe üzerinde ayrıca oturup tartışıyorlar. Geçen yıl orada ne kadar ürün vardı bu yıl ne kadar bekleniyor. Geçen yıl ne kadar doğru tahmin etmişiz bunları teknik olarak, bilimsel olarak ortaya koyup bir karara varıyorlar. Bu karar neticesinde bir daha sonra TÜİK'e bildiriyoruz. Bu son tahminimiz oluyor. Ekiplerimiz bu esnada sahaya çıktığında ürün ne kadar olacaktan ziyade ürün kalitesi ne de bakıyorlar. Ne kadarı çilli ne kadarı dolu yarası, kalite kaybı ne kadar bunları da belirliyorlar. Bu bağlamda çalışmalar bitme aşamasında. Saha çalışması bitti masa başında rekoltenin hangi ilçelerinde kadar olduğunu ve üründeki kalite kaybının ne kadar olduğunu belirleme aşamasındalar. Birkaç gün içerisinde en geç 1 hafta içerisinde konu net incelenecek neticelendikten sonra Rekolte çizelgemizi Vali Bey'e arz ediyoruz. Sayın Valimiz uygun gördüğü takdirde kamuoyuna açıklıyor. Uygun görmez ise TÜİK veri tabanında oluşturduğumuz için konuyu TÜİK açıklıyor. Birkaç gün içerisinde rekolte sonuçlanmış olacak” diye konuştu.

Bakmadan Geçme