Ramazanda beslenme önerileri 

Ramazan ayında düzenli beslenmenin önemli olduğuna dikkat çeken Diyetisyen Sümeyye Akbulut, dengeli ve sağlıklı beslenme konusunda önerilerinde bulundu.

Malatya'da bir klinikte diyetisyenlik yapan Diyetisyen Sümeyye Akbulut, Ramazan ayında dikkat edilmesi gerekenler konusunda tavsiyelerde bulundu. Akbulut, ramazan ayının vücudu dinlendirdiği ve arındırdığını belirterek sahurda protein ve karbonhidratın dengeli alınması gerektiğini söyledi.
Sahurda dengeli beslenilmesi gerektiğini ifade eden Akbulut, “Sahurda protein ve karbonhidrat dengeli alınmalıdır. 1 yumurta ya az yağlı yada haşlanmış şekilde mutlaka tüketilmelidir. Az yağlı ve tuzsuz bir peynir tercih edilmelidir. Bol yeşillikle destekli bir sahur gerekli lif desteği sağladığı için kilo vermenize de yardımcı olacaktır Beyaz ekmekten kaçınılarak mutlaka tokluk süresi daha uzun olan ekmeklerden tam buğday, çavdar yada kepek ekmeği tercih edilmelidir” dedi.
Sahurda ve iftarda hafif yemeklerin tercih edilmesi gerektiğine de değinen Akbulut, “Yağlı ve ağır yemekler sahurda tercih edildiği zaman gece yavaşlayan metabolizma kaynaklı göbek ve kalçada yağlanmaya sebep olacaktır. Ana yemek yemek tercih edilirse; kıymalı veya tavuklu sebze yemekleri, baklagiller, bulgur, kepekli makarna, mercimek ve bulgur eklenmiş tahıllı çorbalar tercih edilebilir” ifadelerine yer verdi.
Ramazan ayında bol sıvı tüketilmesi gerektiğini de ifade eden Akbulut, “ Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yiyip yatmanın son derece zararlı olduğu unutulmamalıdır. Sıvı desteği unutulmamalı ve mutlaka bol su tüketilmedir” şeklinde konuştu.
İftarda hafif yemeklerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Akbulut “Orucumuzu mutlaka hurma ve 1 bardak suyla açmalıyız. Mercimek, sebze çorbası ve soğuk çorba gibi hafif çorbalar da tercih edilebilir. Orucu açtıktan sonra mümkünse 10-15 dakika beklemeliyiz. Sonrasında mutlaka 1 tabak salatayla destekli bir iftar yapmalıyız. Devamında az yağlı et yemekleri, baklagiller, her türden mevsim sebzeleri, zeytinyağlılar, salata, yoğurt gibi gıdalar iftar için idealdir” diye konuştu.
Ramazan ayında tatlı tüketilmesine dikkat edilmesini gerektiğinin altını çizen Akbulut, İftarda lezzetli tatlıları sofranızdan eksik etmek istemiyor olabilirsiniz? Bu konuda yalnız değilsiniz. Nedeni de çok basit: Bütün gün aç olduğunuz için düşen kan şekerimiz bizi tatlıya götürüyor. Ancak normal beslenme düzeninde bile dikkat etmemiz gereken şeker tüketimine, Ramazan'da daha da hassasiyet göstermemiz gerekiyor. Ağır şekerli tatlılar yerine daha hafif seçeneklere kuru meyveler ve sütlü tatlılar tercih etmeliyiz ve bunu haftanın 2-3 günü ile sınırlamalıyız” diye konuştu.
Ramazan ayındaki en büyük şikayetlerden birisi de kilo almaktır
Ramazan ayında en çok şikayet edilen konulardan birinin de kilo almak olduğuna değinen Akbulut,
Tüm gün aç olduğum halde kilo almanın ana sebebi iftardan sahura kadar olan aralıkta çok yüksek kalorili yiyecekleri biranda almaktadır eğer hafif yiyecekler tüketirseniz ve beraberinde iftardan sonra 30 dakikalık bir yürüyüş yaparsanız bu şikayetten kurtulabilirsiniz. Ramazan ayında bol su tüketmek yapacağınız yürüyüşler sağlığınızı korumaya yardımcı olacaktır” dedi.
Ramazanda diyet yapabilir miyim
Ramazan ayında çok düşük kalorili şok diyetler direncinizi düşüreceği yapılması önerilmez bunun yerine vücudun ihtiyaçlarını karşılayacak dengeli ve sağlıklı diyet programları ile kişi hem kilo verir hemde bu süreçte sağlığını korumuş olur.

Bakmadan Geçme