PRP tedavisi önemli

Son günlerde Malatya ve çevre illerdeki diz ve eklem ağrıları olan hastaların yoğun bir şekilde akın ettiği Şehit Esra Köse Başaran Doğanşehir Devlet Hastanesi doktorlarından Op. Dr. Mesut Polat, gazetemizin konuğu oldu. Uyguladığı PRP yöntemi ile hastalara şifa dağıtan Dr. Mesut Polat, Malatya halkına hizmet etmekten memnuniyet duyduğunu belirterek, gösterilen ilgi için teşekkür etti.

Net Haber: Op. Dr. Mesut Polat Kimdir?

Op. Dr. Mesut Polat: 1984 Çorum doğumluyum. İşçi bir baba ve ev hanımı bir annenin 4 çocuğundan ilkiyim. Tip fakültesini Gaziantep tıp fakültesinde, uzmanlık ihtisasımı Erciyes üniversitesi ortopedi bölümünde tamamladım

Net Haber: Son zamanlarda sıkça adı duyulan vatandaş tarafından PRP denilen uygulama nedir?

Op. Dr. Mesut Polat: PRP hastadan alınan yaklaşık 20 cc kanın; çeşitli yöntemlerle, buyumu faktörleri, tamir hücreleri ve pıhtı hücreleri tarafından zengin hale getirilmiş halidir.

Net Haber: PRP yöntemi ne amaçla kullanılır?

Op. Dr. Mesut Polat: Tip uygulamaları 1980'li yıllarda başlamış olup, ortopedik uygulamalar 2000 li yıllarda başlamıştır.

Net Haber: Bu yöntem hangi tür hastalıklarda kullanılır?

Op. Dr. Mesut Polat: Bu tedavi şekli, kan damarları içerisindeki iyileştirici hücrelerin yetersiz kaldığı durumlarda kullanılır. En çok diz ekleminde, diz kemik ve kıkırdak bölgesinde kan damarı olmadığı için iyileştirici hücreler oraya gidememektedir ve orada oluşan hasarları iyileştirememektedir. Tedavi başlangıcında hastadan alınan 7-8 mililitre kan alınarak santrifüj edilir. Kanın içerisindeki beyaz ve kırmızı kan hücreleri ayrıştırılır. Daha sonra beyaz kan hücreleri, yani iyileştirici hücreler dediğimiz trombositler tekrar kişinin dizine enjekte edilir.

FAYDA GÖRMESİNİN İYİ TESPİT EDİLMESİ ÖNEMLİ

Net Haber: Hastaya uygulanma zamanı nasıl belirlenir?

Op. Dr. Mesut Polat: Burada dikkat edilmesi gereken hastadan alınan kanın bozulmadan, içerisindeki proteinler çökmeden ve pıhtılaşmadan diz eklemine verilmesidir. Elde edilen PRP'ler standart olmadığı için PRP uygulanabilmesi için bazı şartların sağlanması lazımdır. Hastanın PRP'den yeterince fayda görmesinin iyi tespit edilmesi önemlidir.

Net Haber: Hangi tür rahatsızlıklarda PRP önerilir?

Op. Dr. Mesut Polat: PRP uygulanacak hastalarda, kireçlenme, menüsküs ve diz bağı hasarı gibi durumlarda kullanılır. Bunun yanında eklem sıvısı azalmışsa, eklem sıvısı eklenmiş hazır PRP'ler de vardır. Fakat kişide tam kopmuş bir bağ yırtığı varsa, çapraz bağ yırtığı örneği varsa, menüsküsü tamamen kopmuş ve parçalanmışsa PRP tedavisi uygulanması doğru olmaz. Bu durumda ek olarak romatizmal problemlerde, dizde artmış eklem sıvısı, ödem varsa, yapılacak PRP ödemli dokunun içerisinde kalır beklenen fayda elde edilemez. PRP'nin başarılı olabilmesi için birkaç faktör çok önemlidir. Doğru hasta seçimi ve diz tedavisine uygun kit kullanılmalıdır. Aksi halde beklenen fayda elde edilemez.

Net Haber: PRP kullanımında önem verdiğiniz hususlar nelerdir?

Op. Dr. Mesut Polat: PRP tedavisinde başarıyı etkileyen faktörlerin başında doğru klinik teşhis, doğru hasta seçimi, doğru PRP kitinin kullanılması önemlidir. Örneğin bir hastadaki diz ağrısının PRP ile tedavisi iyi bir şekilde tespit edilmelidir. Kişinin diz ağrısının nedeni kemikten ve kıkırdaktan kaynaklanıyor ise, yine menüsküste ve bağda dejenerasyon dediğimiz hasarlanmalar varsa, bu durumda PRP tedavisi faydalı olur. Şayet hastanın sıvı birikimi ile ilgili sorunları varsa, dizde ödem oluşmuşsa, o durumda PRP tedavisi başarılı olması beklenemez. Hekimler de bunu tespit ettiğinde zaten bu tür hastaya PRP uygulamaz.

UYGUN PRP KİTLERİ KULLANILMALIDIR

Net Haber: Her diz ağrısına PRP tedavisi yapılır mı?

Op. Dr. Mesut Polat: Hayır. Önce yapılan muayene sonucunda hastadaki diz ağrısının sebebi belirlenmelidir. Diz önü ağrısı, pateller dediğimiz diz kapağı kemiğine yapışan bağ ve kaslar içerisindeki tendon hasarlarında da PRP tedavisi kullanılır. Diz ağrısında PRP tedavisinin başarılı olabilmesi için klinik teşhisin doğru konulması gerekir. Sonrasında gereken röntgen, MR, tomografi gibi tetkikler de değerlendirilmelidir. Hasta için PRP uygulaması uygun ise, o zaman uygun PRP kitleri kullanılmalıdır.

Net Haber: Hazır kitler nasıl temin edilir, Ücretini SGK karşılar mı?

Op. Dr. Mesut Polat: Hazır kitler devlet tarafından ödenmemektedir. Bu durum devletin yetersizliği değil, uygulamada ki suiistimallerdir. Ama gerektiğinde eczanelerden temin edebiliriz.

Net Haber: PRP bir Kök hücre tedavisi midir?

Op. Dr. Mesut Polat: Tıp alanında yapılan bilimsel çalışmalar PRP'nin içerisinde de bir miktar kök hücre olabildiğini göstermektedir. Buna rağmen PRP tedavisi demek, kök hücre tedavisi anlamına gelmez. Ticari anlamda kök hücre tedavisi ile PRP tedavisi aynı anlamda kullanılmaktadır. Bu, kesinlikle yanlış bir ifadedir. Bilindiği gibi Kök hücre tedavisi ancak omurilikten ve kemik iliğinden alınan kandan hazırlanırsa kök hücre olabilir. Bunun dışında kişiden alınan kan ile hiçbir zaman kök hücre alınamaz.

DİZ PROBLEMLERİNİN ÇÖZÜMÜNDE PRP UYGULANABİLİR

Net Haber: Diz ağrısı tedavisinin başarısında PRP kitinin önemi nedir?

Op. Dr. Mesut Polat: Diz problemlerinin çözümünde PRP uygulanabilir. Yukarıda da söylediğim gibi PRP tedavisinden iyi sonuç almak için uygun PRP kitinin kullanılması gerekir. PRP kitlerinin standart bir şekli yoktur. Bu nedenle kullanılacak PRP kitlerinin içerisinde biyolojik tüpler yer almalıdır. Hastadan alınan kan kan vücut dışına çıktığında kan damarı içerisindeki biyolojik ortamla aynı ortam sağlanmalı ki, kanın içindeki trombositler özelliklerini kaybetmeden tekrar kişiyi iyileştirme anlamında beklenen fayda sağlanabilsin. Normal kan alma tüpleri ile de PRP yapıldığını veya içine sodyum sitrat adı verilen, kanın pıhtılaşmasını engelleyici birtakım maddelerin konulduğu da bilinmektedir. Bu uygulama yanlıştır. Bu PRP kitleri ile uygulanan diz enjeksiyonları, dizin kemik ve kıkırdak dokusuna zarar verebilir. Bu konuya dikkat edilmelidir.

DİZE ENJEKTE EDİLEBİLECEK ÖZELLİKTE

Net Haber: Romatizmal hastalara PRP uygulanır mı?

Op. Dr. Mesut Polat: Eğer hastanın dizlerinde romatizmal problemler varsa, bu bölgeye PRP uygulanmamalıdır. PRP kullanımında için uygun hasta seçiminden sonra en önemli nokta uygun PRP kitini belirleyebilmektedir. PRP Kitleri alınırken dikkat edilmesi gereken konular da önemlidir. Piyasada 17-18 adet PRP kiti bulunmaktadır. Bu konuda hastaların de dikkat etmesi gereken bazı konular vardır. Bu da PRP yaptıracak kişilerin kendilerine uygulanacak PRP enjeksiyonu öncesi, kullanılan PRP kiti biyolojik tüp mü değil mi, kitin FDA onayı var mı veya ilgili kit class 2 device onayı var mı, öğrenmelidir. Class 2 device onayı, kitin kan damarı içerisindeki aynı biyolojik ortamı sağlayacak ve dize enjekte edilebilecek özellikte olup olmadığını görebilmemizi sağlayan bir onaydır.

Net Haber: PRP ile diz ağrısı tedavisi standartları var mıdır? Varsa nelerdir?

Op. Dr. Mesut Polat: PRP uygulaması ile diz ağrısı tedavisi standart değildir. Çünkü kullanılan kitler ve kullanılan hastalar farklıdır. Eklemlerimizin, kaslarımızın, bağ dokularımızın içi de farklıdır. Dolayısıyla PRP ancak iyi bir değerlendirme sonucu uygulanmalıdır. Dikkat edilmesi gerekir.

KÖK HÜCRE UYGULAMALARI YAPMAKTAYIM

Net Haber: Başka ne gibi uygulamalarınız var?

Op. Dr. Mesut Polat: Orthokin denilen Türkiye'de belli başlı merkezlerde yapılabilen biyolojik bir tedavi yöntemi ve hastanın karin yağından ve diz kıkırdağından doku alınarak kök hücre uygulamaları yapmaktayım. İsterseniz bunları başka bir röportajda da ayrıntılı konuşabiliriz.

Net Haber: Son olarak neler söylemek istersiniz?

Op. Dr. Mesut Polat: PRP bir sihirli değnek değildir. Yaklaşık 2 bin civarında PRP uygulamam oldu. Bu kadar uygulamadan edindiğim en net sonuç şu ki; Eğer doğru hasta, doğru teşhis, doğru kit ve doğru şekilde bir uygulama yapılırsa çok güzel sonuçlar elde edilir. Son cümle olarak da Malatya halkına hizmet etmekten dolayısıyla hastalarımın gösterdiği teveccühten de son derece mutlu olduğumu ve kendilerine teşekkür ettiğimi belirtmek istiyorum.

Bakmadan Geçme