Özel okullarla yarışıyoruz
Malatya İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, kentteki devlet okullarındaki sınıf mevcudunun özel okul seviyesine ulaştığını belirterek, 'Derslik başına düşen öğrenci sayısı 20 civarında, öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 18. Biz devlet okulları olarak özel okulların sunduğu bütün imkanları zaten sunuyoruz' dedi.
İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, özel okullarla ilgili gazetecilere değerlendirmelerde bulundu. Tatlı, eğitimde özel, kamu ayrımının azaldığını ve okullarda nitelik arttıkça eğitimdeki başarının da arttığını söyledi. Tatlı, “Malatya'da derslik başına düşün öğrenci sayımız 20 civarında bundan daha özeli olur mu? Öğretmen başına düşen öğrenci sayımız 18'ler düzeyinde biz özel okulların sunduğu bütün imkanları zaten sunuyoruz. Fiziksel mekanlar açısından bizim belki bir çok okulumuz, özel okul diye tabir edilen okullardan daha iyidir. Bir çok okulumuzun fiziki mekanları daha iyi derslik ve öğretmen başına düşen öğrenci sayımız yirminin altında lokal olarak sıkıştığımız noktalar mutlaka vardır ama bütün okullarımız için bunu söylüyorum. Dezavantajlı olan okullarımızın fiziki mekan olarak, özellikle fiziki mekan ve öğrencinin eğitimin bütün imkanlarına erişimiyle alakalı kısıtlı olan alanlarımız mutlaka vardır. Bundan sonra biraz daha fazla o alanlara odaklanıp, onları iyi, ideal olana yaklaştıracağız ama ideal olan okul sayımız çok fazla” diye konuştu.
Okullar arasında fark var
Tatlı, eğitimde fırsat eşitliğinin 2023 vizyonu ile daha ileriye gideceğine vurgu yaparak, “Devlet okullarımızın, özel okullarımızdan eksik bir şeyleri yok. Devlet okullarımız kendi içerisinde aynı mı değiller okullar arasında fark var. Şuanda ki 2023 eğitim vizyonu belgemizdeki en önemli vurgulardan birisi bu nokta, okullar arasındaki farkı azaltmak. Okullar arasındaki farkı azalttığınız zaman veli çocuğunu kendisine en yakın okula gönderir neden? Kendisine uzak ve iyi olduğu söylenen okulla kendi mahallesindeki okulu aynı düzeye çektiğimiz zaman imkanlar açısından bütün okullar iyi olmuş olacak çocuk kendisine yakın okulu tercih edecek” şeklinde konuştu.
Biz daha iyi olmalıyız
Malatya'da yeterli sayıda öğretmen olduğunu söyleyen Tatlı, “Öğretmen ve insan kaynağı açısından Malatya'nın bir sorunu yok. Önceden yapılmış yerleşim yeri kurulduğu andan itibaren yapılmış okullar ve o zaman ki öğrenci potansiyeline göre yapılmış okullar var. Bugün bundukları mahallelerde cevap veremeyebiliyorlar. Okulların fiziki olarak, iyileştirilmesi gerekiyor. Orada öğretmen sorunumuz yok ama fiziki mekan biraz eski ihtiyaca cevap vermeyince sanki kötü okul olarak tamamlanır. Önümüzdeki süreçte Malatya olarak ilk işimiz 2019-2020 yılı öğretim yılında en büyük odaklanacağımız nokta okullar arasındaki farkın azaltılması ve bütün okulları iyi okul standardına getirmek dolayısıyla özel okullardan daha iyi olmak zorundadır. Özel okul, devlet okuluyla yarışacaksa, çok farklı şeyler ortaya koyabilmeli çünkü vatandaşımız para verip özel okula gidiyorsa çok fazla beklentisi olmalıdır. Devlet okulundan daha fazla beklenti içerisinde olmalıdır. Biz devlet okulları olarak daha iyi olmalıyız ama özel okullar daha farklı şeyler ortaya koymalılar. Çok farklı şeyler ortaya koyabilmeliler ki vatandaş, kapısının önündeki okula değil de oraya gitsin. Vereceği parayı neye karşılık verdiğini bilsin. Onlarda mücadele içerisinde ve daha iyi olmalıdırlar. Bizde her gün ileriye doğru kendimizi geliştirerek, fiziki ve insan kaynağımızla bir bütün olarak sürekli ileriye doğru gitmek zorundayız” ifadelerine yer verdi.