Orta hasarlı site sakinleri ikna edilemiyor!

6 Şubat depremlerinde en fazla hasarın meydana geldiği illerden biri olan Malatya'da, orta hasarlı yapılar için bakanlığın yayımlandığı genelge ile birlikte yeni bir süreç başladı. Genelgeye göre orta hasarlı olduğu tespit edilen konutların hepsinin ağır hasarlı binalar gibi işlem göreceği belirtildi. Bu durum, orta hasarlı yapılarda yaşayan vatandaşlar için yeni seçenekler sunarken, aynı zamanda anlaşmazlıklara da yol açtı.

Orta hasarlı yapılardaki bilinmezlik

6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük hasara uğrayan Malatya'da, binlerce konut ve iş yeri yıkıldı ya da ağır hasar aldı. Depremler sonrası Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yapılan hasar tespit sonuçlarına göre kent genelinde 2 bin 500 bina orta hasarlı ve güçlendirilebilecek durumda olduğu belirtildi. Ancak birçok orta hasarlı binada karışık durumlar yaşanmaya başladı. Orta hasarlı binaların akıbeti ise geçtiğimiz günlerde AFAD tarafından yayımlanan genelge ile belli oldu. Yayımlanan genelge sonrası orta hasarlı bina sahiplerine iki seçenek sunuldu. Bu seçeneklerden biri orta hasarlı binanın ruhsatının çıkarılıp güçlendirilmesi, diğeri ise orta hasarlı binanın ağır hasarlı olarak kabul edilip yıkılması olarak belirtildi. Ancak orta hasarlı yapı sahipleri bu seçeneklerde de anlaşamadı. Malatya'nın Yeşilyurt ilçesine bağlı Şeyhbayram Mahallesinde orta hasarlı bir sitede sorunlar çözülemiyor ve site sakinleri anlaşmazlık yaşıyor. Sitede yaşayan bazı vatandaşlar, orta hasarlı bina sahiplerine verilmek istenilen TOKİ konutlarından daire almak isterken, bazıları ise yerinde dönüşüm talep ediyor. TOKİ'den daire almak isteyemeyen ve yerinde dönüşümü de kabul etmeyen bazı site sakinleri ise evini güçlendirmek istiyor. Bu durum da orta hasarlı binayı bilinmezliğe sürüklüyor.

Orta hasarlı evde yaşamak zorunda kalıyoruz

Orta hasarlı yapıda yaşayan bir site sakini, anlaşmazlık nedeniyle orta hasarlı evlerinden çıkamadıklarını ve bu durum çözüm bulunması için yetkililerden yardım talep etti. Ortaya çıkan karmaşanın düzelmesini isteyen site sakini, “6 Şubat depreminde evimiz orta hasar aldı. Yeşilyurt Belediyesinin 2020 yılında Elazığ depreminden sonra yapmaya başladığı Yakınca TOKİ'lerde, risk teşkil eden evlerde yaşayanlara daire verileceğini açıklamıştı. Ancak site sakinlerinin kabul etmemesi, yerinde dönüşüm diye tutturmaları neticesinde Yakınca TOKİ'lerden hak sahibi olamıyoruz. Sitede birçok daire bulunuyor ve çoğunluğun yakınca TOKİ'leri kabul ediyor. Az sayıdaki kişiler ise yerinde dönüşüm istedikleri için sayının tamamlanmamasından dolayı zorlu süreç devam ediyor. Bu nedenle orta hasarlı evde yaşamak zorunda kalıyoruz” dedi.

Yorumlar 1
t44 28 Kasım 2023 15:35

ÇOCUK SAKAT DOĞDU -Orta hasarlı binaların ne olacağına hakkında genelge yayınlandı. Genelge bir doğum ise çocuk sakat doğdu. Çünkü orta hasarlı binaların tamamı ağır hasarlı bina olarak görülmedi. Güçlendirme yapı ruhsatı almak için kat maliklerinin 4/5 çoğunluk kararı yeterli görüldü. Devlet genelge ile birinci seçenek olarak ve öncelikle orta hasarlı binaları ağır hasarlı olarak gördü. Ancak ikinci seçenek olarak isteyen kat maliklerinin binalarını güçlendirip içinde yaşayabileceklerini uygun buldu. Şimdi böylesi güçlendirmenin anlamı ne demek oluyor? "Tamam orta hasarlı bina güçlendirilse dahi olası depreme karşı dirençsiz olacaktır ama sen istersen canını hiçe sayıp güçlendirilmiş binada yaşayabilirsin" demek oluyor. Oysa devlet vatandaşın can ve mal güvenliğini resen korumak zorundadır. Ne olacak orta hasarlı güçlendirilecek binaların hali? İş belediyelere düştü! Belediye sende devletsin! Güçlendirme yapı ruhsatı vermeden önce "İnce eleyip sık doku" Aslı depreme dirençli olmayan kolon-kiriş sistemli binanın güçlendirilmişi depreme direçli hiç olamaz!!! İşte bu nedenlerden ötürü genelge bir bacağı sakat doğmuştur. Güçlendirme sakat bacağa pabuç giydirme işidir. Güçlendirmeyi isteyen ve istemeyen kat malikleri olacaktır. 4/5 çoğunluk güçlendirme kararı binada birden çok konutu olanlar ile alınacak olursa güçlendirme istemeyen kat maliklerinin vay haline! İstemeye istemeye korkarak güçlendirilmiş binada yaşamak zorunda bırakılacaklardir. Kim ister? Canda öte ticari düşünenler.. Tamam "mal canın yongasıdır" Ama neylesin Depremzede canı koruyamayan yongayı (ağaç kabuğu-koruyucu) Türkiye yüzde ?prem bölgesidir. Depreme dirençli binalar yapmak zorundayız

Bakmadan Geçme