Orta hasarlı konut sahipleri dikkat! Süre daralıyor
Yeşilyurt Belediye Meclisi Ekim Ayı Toplantısının I. oturumunda konuşan Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Grup Başkanvekili Günnur Tabel, orta hasarlı konutların güçlendirme sürecine ilişkin açıklamada bulundu. Tabel,güçlendirme projelerinin bir yıl süresi olduğuna dikkat çekerek 'Önümüz kış ve bir yıl içinde yapılmazsa bu yapılar ağır hasarlı olacak' ifadelerini kullandı.
Yeşilyurt Belediyesi Gedik Kültür Merkezi Konferans Salonunda gerçekleşen toplantıda gündem maddelerinin görüşülmesine geçmeden önce konuşan Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Grup Başkanvekili Günnur Tabel, güçlendirmeyi bekleyen orta hasarlı yapıların bir yıl süresi olduğunu ve bu süre içerisinde güçlendirilmeyen yapıların ağır hasarlı sayılacağını belirterek güçlendirme işlemlerinin hızlandırılmasını istedi.
Vatandaşın önünün açılması lazım
Güçlendirme ile ilgili süreci değerlendiren Tabel, şu ifadeleri kullandı;
"Meclisimizin 02.08.2023 tarih ve 132 sayılı kararıyla ilçemiz genelinde yapılacak olan betonarme yapıların tasarım standartları yayınlanmıştır. Alınan kararla; hazırlanacak projelerin 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği kriterlerine ilave olarak; İmar ve Hukuk Komisyonu tarafından belirlenen 22 maddelik standart listesine uygun hazırlanması gerektiği belirtilmiş ve listenin ilk maddesine de; güçlendirme projelerinin en az doçent ve ya profesör unvanlarına sahip kişiler tarafından ve ya tasarım gözetmenliği uzmanlığı belgesine sahip kişiler tarafından onaylanması zorunluluğu getirilmiştir. Ancak yapı ruhsatı alma aşamasına gelmiş ve ülkemizin önde gelen öğretim elemanları tarafından deprem yönetmenliğine ve standartlarına uygun olarak hazırlanan ve onaylanan projelerde İmar Dairesi tarafından daha önceden yayınlanan standartlarda yer almayan ve uygulaması öğretim elemanı tarafından uygun bulunmayan kolon, kiriş, kesme güvenlik kontrolü isimli hesaplama istenmiş. Bu hesaplamalar doğrultusunda projelerin revize edilmesi talep edilmiştir. Doğrusal hesap yöntemiyle, belirli sayıda kata kadar olan yapılarda istenen bu kontrol; doğrusal olmayan Ş.İ.T. analiz yönteminde istenmemektedir. Bahse konu teknik hesaplamanın mevcut projelerde uygulanması gereksiz olduğu, güçlendirme maliyetlerini kat ve kat arttıracağı görüşüne başvurduğumuz ODTÜ ve KATÜ öğretim görevlilerince onaylanmıştır. Yani başkanım biz burada bir karar aldık. Dedik ki güçlendirme yapılacak binalarda özellikle belediyenin personeli yetersizdi. Başlarına bu iş gelmemiş üniversite onayı olsun denildi. Üniversitelerdeki hocalar projeleri hazırlıyor. Belediye bunu yeterli görmüyor. Öyleyse biz üniversitelerle neden anlaşma yaptık. Bizim personelimiz buna yeterliyse neden bu işe başvuruldu. Şu ana kadar güçlendirme projesiyle sadece bir ruhsat alındı. Önümüz kış ve bu güçlendirme projelerinin bir yıl süresi var. Bir yıl içinde yapılmazsa bu yapılar ağır hasarlı olacak. Ayrıca yakınca tarafında şöyle bir durumda var. Oturma ruhsatı almayan orada yüzlerce daire var. Oturma ruhsatı alamadıkları için güçlendirme projesi yapamıyorlar. Belediyenin bunu bir an önce inceleyip yoğunluk ihlali yapmadıysa o riski alacak güçlendirmelerine izin verecek. Vatandaşın önünün açılması lazım"