Orta hasarlı binalara ne olacak devlet yıkacağız diyor ev sahipleri güçlendiriyor

6 Şubat'ta yaşanan depremler ağır hasar alan Malatya'da orta hasarlı binaların akıbeti belirsizliğini korurken, Emekli Jeoloji Profesörü Mehmet Önal, orta hasarlı binalar için acil çözüm getirilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Önal, Cumhurbaşkanı, Bakan Mehmet Özhaseki ve Malatya Valisi Malatya'daki orta hasarlı binalar yıkılacak'' açıklamalarına rağmen, sitelerde çok sayıda dairesi olanların güçlendirme kararı aldırıp 12-14 katlı binaları güçlendirme peşinde olduğunu söyledi. 

6 Şubat'ta yaşanan depremlerde ağır hasar alan Malatya'da, birçok yapı yıkıldı ya da ağır hasar aldı. Depremler sonrası Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan hasar tespit sonuçlarına göre kent genelinde 2 bin 500 bina orta hasarlı ve güçlendirilebilecek durumda. Ancak orta hasarlı binaların durumu depremden bu yana tartışma nedeni olmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ve Malatya Valisi ''Malatya'daki orta hasarlı binalar yıkılacak'' yönünde açıklamalarda bulunurken, Emekli Jeoloji Profesörü Mehmet Önal, sitelerde çok sayıda dairesi olanların güçlendirme kararı aldırıp 12-14 katlı binaları güçlendirme peşinde olduğunu iddia etti.

Prof. Dr. Önal, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada; “Sayın Cumhurbaşkanı, Bakan Mehmet Özhaseki ve Malatya Valisi ''Malatya'daki orta hasarlı binalar yıkılacak'' diye demeç verdiler. Buna rağmen, sitelerde çok sayıda dairesi olanlar güçlendirme kararı aldırıp 12-14 katlı binaları güçlendirme peşindeler. Olacak artçı depremlerde güçlendirilmiş binalar hasar görürse, yine zarar görecek vatandaş olacak. Ülkemizi yönetenler bu konuya acil bir çözüm getirsin” ifadesini kullandı.

Yorumlar 14
Kemal 07 Kasım 2023 00:18

Bu nasıl ilkel bir mantıktır. İnanılmaz bir ülkede yaşıyoruz. O zaman kolu kırılan vatandaşlara da hiçbir tedavi uygulamayıp, sen öl diyelim.

Gürol 20 Ekim 2023 12:10

Bina yapılırken güçlü yapilmalidir bina darbe almışsa o bina guclenmez gerçek anlamda guclendirilirse binanın maliyetini gecer

depremzede 19 Ekim 2023 17:52

Orta hasarlı yapıların güçlendirmesi konusunda ahkam kesenler gerek Türkiye de gerek yurt dışında eğitim almış mühendislere güvenilmemesinden kaynaklanıyor. Depremden önce güçlendirme yaptığımız binalar depremde hasar dahi almazken. Bu kadar mühendislerimizi küçültmesinin mantığı nedir. O zaman bütün mühendisler diplomalarını gidip meclisin önünde yaksınlar.

Malatyalı 23 Eylül 2023 02:52

Ağırdan ortahasara yada azhasara çevrilen evler kiraya yada satışa yasaklansın görün bakalım güçlendirme yapmak isteyenlerin çoğu nasılda vazgeçecek

t44 21 Eylül 2023 20:53

EGO -Deprem hasarının azı, ağırı olur da ortası olmaz. Çünkü ortası risk demektir. Bina güçlendirmede ne kadar iyiyiz ki?..Bina yapımında ne kadar iyiysek güçlendirmede de o kadar iyi olalım!.. Bina yapımda iyi olsaydık depremde yeni binalar çok sayıda ağır hasar almazdı her halde!.. Güçlendirme deneyimi yeni yapım kadar hem çok değil ki! Çok olamadığı gibide güvenilir olamamaktadır. Güvenirlilik insan üzerinden denenemez. "Hele bir otur, yaşa bakarız" demek hiç değildir. Çağdaş inşaat mühendislik bilimi, insan canını kendi alanında korumak zorundadır. Güçlendirme insanı risk içine sokmaktır. Deprem jeolojik yer bilimi uzmanları depremin zararlarını bilimekte ve ölçebilmekteler. Hakkını vermek gerek. Jeoloji yer bilimi önemi 06 Şubat Depremi ile görülmüş ve anlaşılmıştır. Önemlidir, ötesi yoktur. Aksi ilkelliliktir. Her bilim tek başına karar veremez. Verirse güçlendirme hatasına düşer.. Güçlendirme; mesleki "ben hallederim" ego hali ile başlamaktadır. Güçlendirme risktir, savunulacak hiçbir tarafı yoktur. Hele vatanı savunmak hiç değildir. Oysa orta hasarlı binalar az ya da ağır hasarlı olarak tespit edilmelidir. Azı onarım ile korunur, ağırı yıkıkılır.. Depremzede ve devlet aklı orta hasarlı binaların yıkılmasını istemektedir. Güçlendirme isteyenler; mesleki egosu, binada birden fazla konutu olan kat malikleri ve müteahhit olmaktadır. Açık ve net!.. Bu da insani değil ticari eylemidir. Çok yazık!..

Mustafa 20 Eylül 2023 22:10

Yıkmaya meraklilar millet için için kışın ne yapacak diye bunlar yıkık demir satmaya merak li yıkmadan öncesi ev yapın çok ev tapusuz milet ağlıyor

Mehmet 20 Eylül 2023 19:27

Devlet neden köprülerini okullarını guclendiriyor yıksın yeniden yapsın. Güçlendirme iyi yapılırsa sorun olmaz. Yeni yapılacak binalar çok mu güvenli olacak.

Sakin 20 Eylül 2023 15:32

"Orta hasarlı binayı ağır gibi görmek istiyoruz" demek.. yani Bi bina düşünün orta hasarlı 30 yıllık yada 3 aylık, bina sakinlerinin çoğunluğu derseki biz güçlendirme istemiyoruz yıkılsın istiyoruz devlet diyorki tmm biz sizide orta olarak değil! ağır hasarlı bina sahibi gibi hak sahibi görüyoruz..

Gevendeler 20 Eylül 2023 15:17

Türkiye her kes her konudaki uzman olur.herseyi bilir ustunede artışına eskisine bakmadan hep eksi olsun istenilir.Ahmak bi guruh istiyorki her bina yıkılsın.diger ahmak grup bilimsel olarak kazanım olacaklarıda yıkılsın.ya artçı olursa yıkılırsa Bi tehdit vari üslup.bu mantikla istanbul yıkılıp dümdüz olmalı.bi insan kriz gecirdiyse ağır hastalıktan kurtulduysa tedavi edilmemeli masraftan yapılmasın zaten Bi daha iflah olmaya bilir..şaibeli bir orta hasarlı bina varsa süreçten haberi olmayanlar Bi süreci incelesinler öyle hop bala ben yaptırdım hafif oldu demeyle olmuyor.

Mustaa 20 Eylül 2023 12:43

Hoca senin tahsilin ne inşaat ile ilgili bı tahsilin yok süs bence yalakalık yapma koskoca yüksek inşaat mühendisleri proflar binalar guclendirilrse az hasarlilardan daha sağlam olur diyor Malatya'nın en güvenli binaları hakkıyla güçlendirilen binalar olacak sende bunama belirtileri başlamış yalakalık ya yapma

Mustafa 20 Eylül 2023 12:31

Zemin curuk, beton kalitesiz , yüzlerce deprem atlatmış binaları halen daha güçlendirmeye çalışanlar ile orta hasarlilari ağır hasarli saymayan yuvarlak konuşan herkesi yuce Allah in yuce adaletine havale etmekten baska yapacak bir şey bulamıyorum. Iki kez ağır hasar verildikten sonra orta hasara çevirenleri de Allah kıyamet gününde ortada bıraksın insaallah

Mustafa 20 Eylül 2023 10:24

Bu depremlerde beton demiri bırakmıştır değil orta. Az hasarlılar bile sıkıntılı,ama ahmak çok yapacak bişi yok

Mehmet 20 Eylül 2023 06:53

Kanun ortada neyi yikiyorsun. Eline aldığı çekiçle verilen karara niye inansın insanlar. Bilimsel raporlarını alır güçlendirmeye uygunsa güçlendirir. Kaldı ki bakanlık da aynı şeyi söyledi biraz araştırıp okursanız görebilirsiniz

Ahmet 19 Eylül 2023 14:48

Orta hasarlı binalar yıkılacak diye bir beyanat yok söylenen orta hasarlılarıda ağır hasarlı gibi görmek istiyoruz devamında mevzuat ne diyorsa o diyorlar maliyetin yüzde 40 ına kadar güçlendirmeye izin verilecek.

Bakmadan Geçme