Orta hasarlı binalar çıkmazda! Onarım mümkün değil, kredi yok!
Malatya'da, 6 Şubat depremlerinde orta hasarlı olarak tespit edilen bazı binalarda güçlendirme çalışmalarına başlanıldı. Çalışmaların hızlanarak vatandaşların evlerine kavuşmasını istediklerini belirten, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİMDER) Başkanı Mehmet Bülbüloğlu konut sahiplerinin krediye ulaşmakta güçlük çektiğini söyledi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük bir yıkım yaşayan Malatya'da, orta hasarlı olarak tespit edilen bazı binalarda güçlendirme çalışmalarına başlanıldı.
Yeşilyurt ilçesi Bostanbaşı Mahallesi'nde bulunan ve orta hasarlı olarak tespit edilen bazı binalarda alınan ruhsatlar sonrası güçlendirme çalışmalarına başlanırken, konut sahipleri krediye ulaşmakta güçlük çektiklerini ifade ederek yetkililerden yardım beklediklerini kaydetti.
“Çalışmalar krediye ulaşamadığımız için yavaş ilerliyor”
Depremlerde etkilenen dairesinin bulunduğu binada güçlendirme çalışmalarına başlanıldığını aktararak krediye ulaşmakta güçlük çektiklerini belirten Abdurrahman Göktürk, "Depremlerde ikamet ettiğimiz binamız hasar aldı. Daha sonra orta hasarlı olan binada güçlendirme çalışmalarına başladık ve çalışmalar devam ediyor. Kredileri başvurularımızın onaylanmamasından dolayı süreç tıkandı. Ev sahibi iken kiracı konumundayız. Devletimiz 5 bin TL kira yardımında bulunuyor 12 bin TL'ye kiraladığımız evde ikamet ediyoruz. Bu durumda bizleri mağdur ediyor. Bir an önce kredi sorununun çözülmesi gerekiyor ki güçlendirme çalışmalarını tamamlayarak evlerimize taşınalım. Artık tıkınma aşamasındayız ödeme yapamıyoruz kredi desteği olmaz ise evimde devam eden çalışmaları tamamlama şansım bulunmuyor. Beklentimiz biran önce kredi desteğinin sağlanması” dedi
“Güçlendirme ruhsatı alınmasına rağmen süreç yavaş işliyor”
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİMDER) Başkanı Mehmet Bülbüloğlu ise “Malatya'da orta hasarlı bina sayısı oldukça fazla. Hasarlı binalardaki güçlendirme ruhsatları için uzun bir süredir mücadele ediliyordu. Zorda olsa vatandaşlarımız güçlendirme ruhsatlarını ilgili belediyelerden almaya başladılar. Ruhsatlar alınmaya başlansa da sürecin hızlanması noktasında beklediğimiz verimi elde edemedik. Orta hasarlı binalardaki güçlendirme çalışmaları bir an önce tamamlanarak vatandaşların evlerine kavuşması sağlanmalı. Hasarlı olan evinin güçlendirilmesi için ilgili kurumlara kredi başvurusunda bulunan hiçbir vatandaşımızın başvurusu onaylanmış değil. Bir bilinmezlik durumu mevcut. Yeterince mağdur olan vatandaşlarımıza en az 350 ila 400 bin bandında bir kredinin verilmesini bekliyoruz. Bu noktada ilgili kurumların desteğini bekliyoruz” diye konuştu.