Orta hasarlı bina sahipleri dikkat! Genelge yayınlandı

6 Şubat tarihli depremler sonrası kentte yıkım çalışmaları devam ederken, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından orta hasarlı yapılar ile ilgili genelge yayınlandı. AFAD tarafından yayımlanan Genelgede orta hasarlı binalar, ağır hasarlı olarak kabul edileceği belirtildi. 

TAKİP ET

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından orta hasarlı binaların güçlendirilmesi için yayınlanan genelgede,
7269 Sayıh Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısiyle Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun'un Geçici 27 nci maddesinde 6/2/2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde orta hasarlı olarak tespit edilen ve güçlendirilmesi fen ve sanat kurallarına göre elverişli olmadığı için yıktırılan konut, işyeri ve ahırla ilgili 29 uncu maddenin üçüncü ve sekizinci fıkraları hariç olmak üzere, ağır hasarlı konut, işyeri ve ahıra ilişkin hükümleri uygulanır." denilmektedir.
Bahsi geçen Kanun hükmünün uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar aşağıda düzenlenmiştir.
1) Orta hasarlı binaların ağır hasarlı gibi işlem görmesi ile ilgili olarak:
a. Hasar tespit süreçleri sonunda orta hasarlı olduğu kesinleşen binalar, yeni bir hasar tespit işlemi tespit edilmesine gerek kalmaksızın ağır hasarlı binalar gibi işlem görür.
b. Bu Genelge kapsamında ağır hasarlı olarak kabul edilen orta hasarlı bina bağımsız bölümlerinden hak sahibi olanlar, yeni bir hak sahipliği işlemi tesis edilmesine gerek kalmaksızın yeni bina yapımı için kredi verilmesi imkânından faydalandırılır.
c. 7269 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi hükümleri doğrultusunda ağır hasarı kabul edilen bu tür binaların yıkımı gerçekleştirilir.

2) Ancak, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 19 uncu maddesi gereğince, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası ile yapı ruhsatı vermeye yetkili idarelere (belediye/il özel idaresi), binalarının teknik ve ekonomik açıdan güçlendirmeye uygun olduğuna dair rapor ve güçlendirme projelerini sunarak onarım için yapı ruhsatı almaları halinde, hak sahipliği şartlarını taşıyan malikler onarım ve güçlendirme kredi imkânlarımdan faydalandırılır. Bu kapsamda:
a. Güçlendirme için yapı ruhsatı vermeye yetkili idareye (belediye veya il özel idaresi) 29.12.2023 tarihine kadar yazılı olarak müracaat edilecek olup, yetkili idare yapı ruhsatını 05.04.2024 tarihine kadar düzenlemek zorundadır.
b. Güçlendirme izni için yapı ruhsatı başvurusu yapılan binaların listesi 05.01.2024 tarihine kadar, yapı ruhsatı verilen veya ruhsat verilmesi uygun görülmeyen binaların listeleri ise 12.04.2024 tarihine kadar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğe ile İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne askı kodu, açık adres bilgileri ve tapu kaydı bilgilerini içerecek şekilde bildirilir.
c. Yapı ruhsatı düzenlenme tarihinden itibaren bir yıl içinde güçlendirme işlemleri tamamlanamadığından yapı kullanma izin belgesi alınamayan binalara ilişkin olarak 7269 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi doğrultusunda yıkım işlemi uygulanır. Bu durumda olanlar 7269 sayılı Kanunun Geçici 27 nci madde hükümlerinden faydalanamazlar.
c. 29.12.2023 tarihinden sonra hak sahibi kabul edilecek olan otta hasarı bina sahiplerine, hak sahipliği nihai kararlarının ilanı tarihinden başlamak üzere güçlendirme ruhsatı başvurusu için 45 gün, yetkili idarelere yapı ruhsatı düzenlenmesi için ise 90 gün süre verilir. d. Başvuru yapılmasına karşın yapı ruhsatı verilmesi uygun görülmeyen binalar için birinci madde hükümleri uygulanır.
7269 Sayılı Kanunun Geçici 27 nci maddesinin uygulanmasına ilişkin işbu Genelgenin Valiliklerimizce Büyükşehir/İl/İlçe Belediye Başkanlıklarına gönderilmesi ve titizlikle uygulanması hususunda gereğini önemle arz ve rica ederim.

Yorumlar 8
Ali Rumi 24 Kasım 2023 14:24

Her orta hasar verilen binanın durumu aynı değil.Binamız 7 katlı gerek performans analizinde,gerek profesyonel uzmanlara gerekse de Odtü ve İtü den profesörlere inceletmemiz sonucunda sadece bir perde de sıkıntı olduğu diğer kolonlarda veya asansör yuvasında sorun yok yaptıracaz.Bu maliyetler ile yeni bina yapmak hayal

t44 24 Kasım 2023 01:28

RUS RULETİ -Orta hasarlı binaları güçlendirmek için; 1)Kat maliklerinin 4/5 çoğunluk kararı, 2)Peformans analizi, 3)Güçlendirme projeleri, 4)Güçlendirme Maliyeti sonucu güçlendirmeye elverişlidir raporu, 5)Yapı rusatı, 6)Devlet kredisi 7)İnşaat firması 8)Yapı Denetim gerekmektedir. Ayrıca konut içi bağımsız maliyet giderleri olacaktır. Geçek güçlendirme için ortalama bir bina için konut başına 650 bin lira yaklaşık maliyet tutması muhtemeldir. Özelikle 3 kattan fazla katlı binaların güçlendirilmesi olası deprem için büyük risk oluşturacaktır. Güçlendimeye elverişli olmayan ve güçlendirilmesi istenmeyen binalar yıkılır. Yerine yeni bina yapımı için devlet kredisi verilir. Oysa güçlendirme bir risk, ihmale gelmez, "Rus Ruleti" şans oyunudur. İnsan canı ile oyun oynanmaz, insan şansa terk edilmez!.. Mümkün değil ki güçlendirilmiş bir bina ilk halinden daha sağlam olmaz. Deprem bölgesinde hala 5 büyüklüğünde depremler olmaktadır. Tehlike devam ediyor. Her deprem hasardan parça parça güç kaybı koparıyor. Depremzedeye devletçe parasal kolaylıklar sağlanıp sağlam binalar devletçe yapılmalıdır. Çünkü serbest inşaat mühendisliği bilimi ve müteahhitlik sınıfta kaldı. Yeni binaları bile depremde yerle bir oldu. Yaptıkları o kalabilen binaların geleceği de endişeli. Yapı bilmi ve sektörü mutlaka güncellenmelidir. Ülkemiz % yüz deprem yöresi. Bu böyle gitmez. Hala ne zaman akılcı düşüneceğiz bilmem ama tez zamanda olmasını dilerim

Selçuk 23 Kasım 2023 17:03

yerinde dönüşümde kredi teşviki verilir diyor.Hibe desteğinden söz etmiyor.Acilen düzeltilmesi gerekir.

M.sait 23 Kasım 2023 13:36

Yerinde bir karar olmuş Bizim bina Orta hasarlı dediler diğeri orta hasar yok ya az hasarlı diyeceğiz yada ağır hasarlı

Herhangi biri 23 Kasım 2023 13:02

Gerçekten saçmalık , insanlar bir senedir tadilat yaptı içine de kiracı koydu evleri duruyor. Nasıl haklardan yararlanıyorlar anlamıyorum. Orta hasarlı riskli ise neden kiracılar oturuyor gidin tesbit edin yıkın. Ondan sonra hak sahibi olsunlar. Yazık yazık çok yazık bir senedir ne düzenbazliklar dönüyor.

t44 23 Kasım 2023 12:42

DAĞ FARE DOĞURDU -Bu haber hakkında düşündüğüm şöyle; orta hasarlı binalar hakkında genelge ile "dağ fare doğurdu!" Çünkü kesin değişim, net ve kısa çözüm beklenmekteydi. Ama değişen bir şey olmadı. Yalnızca makara başa sarıldı.. Güçlendirme işi depreme dayanıksız binaları yapan benzer aynı inşaat mühendisliği, aynı müteahhit işçiliği, belediye iyimser Q davranış oluru olacaktır. Güven vermez, güvenilmez. Eğilen bükülen bilim adına uygulamalar korkutmaktadır. Esası depreme dayanıklı olmayan binanın deprem görmüş güçlendirlimişi olası depreme karşı dayanıklı sağlam olamaz. Özelikle 3 kattan fazla yapıları güçlendirmek riskli olacaktır. Kat artıkça bu risk ve gerçek güçlendirme maliyeti artacaktır. Güçlendirme için 4/5 kat maliki çoğunluk kararı düşücesi konutu satmak ve kiraya vermek olunca bunu istemeyen kat malikleri böylece haksızlığa uğramış olacaktır. Güçlendirme kararları genelde bu şekilde ve çoğunluktadır. Bildiğim bir bina; 11 bağımsız bölüm iki malike ait, bir kaçta ikna edilmişi ile güçlendirme kararı var. Performans analizi yapan, projeleri çizen, uygulamayı yapacak firma ticaret yaptığı için güçlendirmeye elverişlidir raporu düzenleyecektir. Bu kesin! Belediye de zorunlu olarak güçlendirme yapı ruhsatı verecektir. Bu genelge ile orta hasarĺı binalar sorunu net çözülmüş değildir. Güçlendirme yapım yöntemi depreme dayanıksız yapı yapım yöntemi ile aynı olacaktır. Üzgünüz!..

Z 23 Kasım 2023 10:44

Orta hasarlı diye birşey yok evlerimiz az hasarlıydı ama birileri kazansındiye orta hasara çevrildi öylede kaldı

Arif APAK 23 Kasım 2023 08:56

*GÜÇLENDİRME boş işlerdir. Orta hasarlı diye birşey olamaz. Devletimiz inşaallah hepisini yıkıp bu vebalin altına girmez. Biz evel Allah Devletimize ve Hükümetimize güveniyoruz.

Bakmadan Geçme