Öncelik hayatın olsun
İçişleri Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan 'Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın' sloganıyla yaşama geçirilen program Malatya'da da gerçekleştirdi.
Malatya Valisi Aydın Baruş, Büyükşehir Belediyesi önündeki program alanına makam aracıyla gelerek yaya geçidinde durarak bekleyen yayalara yol vererek başladı. Daha sonra öğrencilere trafik bilinçlendirme seti ve broşürler dağıtan Vali Baruş, sürücüleri yayalara yol vermeleri konusunda uyardı. Uygulama kapsamında yaya geçitlerine yatay ve dikey işaretler yapılacak, fiziki tedbirler alınacak, hız kesici düzenlemeler yapılacak. Bu uygulamalar ile araçların yavaşlamasını sağlamak için zorunlu olacak. Tedbirler Valilik koordinesinde, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve Belediye Başkanlıklarının trafik denetleme birimleri tarafından ortaklaşa hayata geçirilecek. Emniyet Kemeri kullanımı ve trafikte telefon kullanımı ile ilgili özel tedbirler alınacak. Vatandaşlara da çağrıda bulunan Vali Baruş, “Lütfen insan hayatına saygı gösterin. Öncelik yayaların olsun. İşimizden önemli olan hayattır. Lütfen hızımızı keselim. Araçlarımızı hız kurallarına dikkat ederek sürelim. İçişleri Bakanlığı'nın tarafından Türkiye'nin 81 ilinde eş zamanlı olarak tertip ettiğimiz yaya öncelikli trafik konulu eylem planı kapsamında çocuklarımızla bir aradayız. Bildiğiniz gibi trafik kazaları dünyada ölümlerin en temel sebeplerinden Biri haline geldi. Bunun sebebi de her geçen gün Araç sayısının artması şehirleşmenin artmasıyla birlikte yollardaki araç yoğunluğunun önemli artış göstermesi ve şehirleşmenin olduğu yerlerde araçların yolların yayalar ile birlikte kullanımının artması sebebiyle trafik kazalarını önemli artışlar meydana gelmeye başladı. Dünyada her yıl ortalama 1 milyon 350 bin kişi çeşitli sebeplerle trafik kazalarından hayatını kaybediyor” dedi.
ÖLÜMLÜ KAZALARDA İLK SIRALARDAYIZ
Baruş, “Ülkemizde araç sayısı bugün itibariyle yaklaşık 23 milyona yaklaşmış durumdadır. 2018 yılı istatistiklerine baktığımızda Malatya'daki araç sayısı 172 binin üzerine çıkmış durumdadır. Dolayısıyla yolları kullanırken insan hayatına çok değer vermemiz gerekiyor. Bu kapsamda da dünyadaki trafik kazalarının insan hayatı bakımından önemini ortaya koymak amacıyla bir takım istatistiki çalışmaları yapılıyor. Bu yapılan çalışmalar neticesinde Türkiye'deki her 100 bin kişi başına düşen ölümlü trafik kazalarının sayısı 9.2. Ama 28 Avrupa birliği ülkesine ortalamasına baktığımızda bu oran yüzde 4.9 oranında. Trafik kazalarından meydana kaynaklanan ölümler bazında baktığımızda Avrupa Birliği ülkelerinin üzerindeyiz.
YAYA ÖLÜMLERİ DAHA YÜKSEK DÜZEYDE
Trafik kazalarında yayaların hayatını kaybetme oranına baktığımızda ülkemizde yüzde 23.4, yine AB'de yüzde 22,1 ve ülkemizdeki yaya ölümleri daha yüksek düzeyde. İlimizde de 2018 yılında meydana gelen trafik kazalarında 6 yaya vatandaşımız hayatını kaybetti. 292 vatandaşımız ise yaralandı. Diğer taraftan trafik kazalarındaki yaya ölümleri bakımından da temel sebeplere baktığımızda da özellikle yaya okul geçitlerinde sürücülerimizin dikkatli davranmadığını, hızını azaltmadığını görüyoruz ki, kazalarda ölüm sebeplerine bakıldığında yüzde 88.4 sürücülerden kaynaklanana, yayaların kusurlarından kaynaklanan kazalar ise 9.2 olarak görülüyor. Trafik kaynaklı kazalarda önemli oranda sürücüden kaynaklı yaşanan ölümler dikkat çekmesidir. Dolayısıyla yaya öncelikli trafik konuda sürücülerimizin dikkatini çekmemiz ve bütün vatandaşlarımızda bu farkındalık bilincini oluşturmamız lazım” ifadesinde bulundu.
YAYAYALARA ÖNCELİK VERMEYENLERE CEZA UYGULANACAK
Baruş, “Bu anlamda da 2918 sayılı karayolları trafik kanunda Ekim ayında önemli bir düzenleme yapıldı. Trafikte yaya önceliğini sağlamak üzere, bu kapsamda trafik görevlisine trafik ışığı bulunmayan ancak yatay ve dikey işaretlemelerle yaya geçidi belli edilen yerlerde kavşaklarda, geçitlerde sürücülerin yavaşlaması, yaya geçidinden geçmekte olan varsa durması, onu beklemesi, yayalara öncelik vermesi zorunlu hale getirildi. Bundan sonra bu zorunluluğa uymayan sürücüler hakkında trafik cezası uygulaması başlatıldı. İçişleri Bakanlığı'mızın konuya ilişkin verdiği öneme binaen 2019 yılı ‘Yaya Öncelikli' trafik yılı ilan edildi. ‘Öncelik hayatın, öncelik yayanın' sloganı ile bir eylem planı başlattık. Bu çalışmalar kapsamında 2019 yılı içerisinde önemli çalışmalar yapılacak. Bunu da bugün ilimizde başlatmış bulunuyoruz. Kendimize bir eylem planı oluşturuyoruz, bununla ilgili toplantımızı yaptık. Önümüzdeki aylarda da bu toplantılar devam edecek. Trafik konusunda tüm kurum ve kuruluşları bir araya getirerek, STK ve üniversitelerimizle işbirliği yaparak ilimizde yaya güvenliğinin sağlanması için önemli tedbirleri uygulamaya koyacağız” dedi.
AFİŞ VE BROŞÜRLERLE UYARI YAPACAĞIZ
Baruş, “Trafikte yaya önceliğinde broşürler bastırdık, bu broşürlerin özellikle araç sürücülerine dağıtımı noktasında arkadaşlarımız çalışıyorlar ve bu konuyla ilgili afiş-pankart çalışmaları da yaptık, şehrimizin değişik yerlerine bunları koyuyoruz. Yine kamu ve kuruluşların girişlerinde bu afişlerin konulmasını sağlıyoruz. Bu amaçla Trafikte dezavantajlı grupların güvenliğini sağlamak üzere çocuklarımızı, yaylılarımızı ve engellilerimizin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek için bu sorunları gündemimize alarak bu konuda yapacağız düzenlemeleri de uygulamaya geçireceğiz. Okullarımızda çocuklarımızın yaya öncelikli trafik ve yaya okul geçitleri konusunda eğitimi çok önemli. Bu konuyla ilgili olarak arkadaşlarımız çalışmalarını yapıyorlar. Bütün okullarımızda eğitim çalışmasını gerçekleştireceğiz. İlimiz genelinde okul geçitlerinde yatay ve dikey işaretleri eksikliği bulunan yerleri tespit ediyoruz, bu eksiklikleri gidereceğiz. Yaya geçitlerinde sürücülerin yavaşlamalarını sağlamak üzere hız kesici düzenlemeler yapılacak. Çünkü araç sürücülerimizin okul yaya geçitlerine gelmeden önce yavaşlamaları bilincini oluşturmak için bu uygulamalara zorunlu olarak başlıyoruz” şeklinde konuştu. Program sonunda Vali Baruş, araç sürücülerine broşür dağıtarak uygulamaya katılmalarını davet etti. Malatya Büyükşehir Belediyesi önündeki yaya geçidinde düzenlenen törene Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Necmi İnce, İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, Sümer İlkokulu öğrencileri ve trafik ekipleri katıldı.