Onarıldı açılamadan yeniden hasar aldı
6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, binlerce binayı yerle bir ederken, asırlardır ayakta duran tarihi yapılara da zarar verdi. Malatya'nın Battalgazi ilçesinde bulunan tarihi Emir Ömer Medresesi, 2020 yılında Elazığ'da meydana gelen depremden etkilendi restorasyona girdi ancak tarihi yapı açılışı yapılmadan tekrar hasar aldı.
6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, binlerce binayı yerle bir ederken, asırlardır ayakta duran tarihi yapılara da zarar verdi. Malatya'nın Battalgazi ilçesinde bulunan başta tarihi Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, asırlık camiler, medreseler de depremle birlikte hasar aldı. Malatya'nın Battalgazi İlçesi Alacakapı Mahallesinde bulunan ve en önemli tarihi yapılarından olan, 1637 tarihinde IV. Murat'ın silahtarı Bosnalı Mustafa Paşa tarafından yaptırılan Silahtar Mustafa Paşa kervansarayı, Selçuklu Hükümdarı Alaaddin Keykubat zamanında 1224 yılında inşa edilen ulu cami, 971H. (1563M.) tarihinde yaptırılan Osmanlı mimarisinin örneklerinden biri olan Emir Ömer Mescidi ve birçok tarihi yapılar, 6 Şubatta meydana gelen yıkıcı depremlerde hasar aldı. Malatyalılar tarihi yapıların tekrar eski haline gelmesini umut ediyor.
Açılışı yapılmadan tekrar hasar aldı
Alacakapı Mahallesi Muhtarı Nafis Sayın, tarihi Silahtar Mustafa Paşa Kervan Sarayı'nın orta hasarlı olduğunu, 2020 yılında Elazığ'da meydana gelen depremden etkilenen Emir Ömer Medresesi, restorasyona giren ancak açılışı yapılmadan tekrar hasar alan Ulu Cami ve birçok yapının hasar aldığını söyledi. Tarihi yapıların depremde hasar almasından dolayı üzgün olduklarını belirten Sayın, ” Büyük bir depremdi. Allah bir daha yaşatmasın. İnanıyoruz ki devlet, kültür varlıklarımızı tekrar ayağa kaldırır ”dedi. Sayın, Battalgazi ilçesinde yapılacak yeni yapıların, tarihi eserlere zarar vermeyecek şekilde yakınlarında inşa edilebileceğini, böylelikle insanların tarihi yapılardan uzaklaşmayacağını ve dünyada buna benzer birçok örneğin olduğunu vurguladı.
Tarihi yapılar tekrar ayağa kaldırılmalı
Eski Malatya'yı tekrar ayağa kaldıracaklarına inandığını ifade eden Sayın, şunları söyledi: “Eski Malatya'ya yakışır işler yapacağız. Dedelerimizin, ecdadlarımızın bıraktığı kalıntılar ayaktayken,Ulu Cami gibi yenileme yapılmış yerlerin hasar alması bizleri üzüyor. Ulu Cami'ye, halılar serildi, avizesi yapıldı, döşemesi yapıldı. Ekstra binayı koruyacak ilave duvarlar yapıldı.O duvarlar yıkıldı bu depremde. Söylenilene göre duvarda kullanılan malzemenin tam verimli olabilmesi için üzerinden bir yıl geçmesi gerekiyordu. İnşallah Kervansarayın, Ulu Cami'nin ve diğer tarihi yerlerin tekrar açıldığını görürüz.”