Nemrut'ta sessizlik
Yaklaşık 25 yıldır Nemrut Dağ'ında turizm ile uğraşan Hüseyin Aydın, Nemrut Dağı'na son yıllarda olan ilgilin azaldığını, bu yıl yaşanan pandemi süreciyle birlikte yerli ve yabancı tur şirketlerinin gezi turlarını iptal etmesiyle en sessiz sezonunu yaşadığını söyledi.
Nemrut Dağ'ında turizm ile uğraşan Hüseyin Aydın ile turizmin dünü ve bugünü konuştuk. Aydın, Nemrut Dağı'na gelen ziyaretti sayısındaki azalmayla ilgili Net Haber Gazetesi'ne önemli açıklamalarda bulundu. Aydın, Malatya Vilayet Parkı'nda bulunan Turizm Danışma Bürosunun 2012 yılında yıkılmasıyla, Malatya'ya gelen yabancı turistlerin, büronun yerinde olmamasından dolayı, Nemrut Dağı'nı görmeden Malatya'dan ayrıldıklarını, bu durumun Malatya üzerinden Nemrut Dağı'na gitmek isteyen özellikle yabancı turist sayısının neredeyse bitme aşamasına getirdiğini belirtti.
Çok zor şartlarda yabancı turistlere hizmet verdik
Malatya üzerinden Nemrut Dağı'na yapılan turlar hakkında bilgiler paylaşan Aydın, "Malatya'nın Nemrut Dağı turizmiyle tanışması 1975'lere dayanıyor. 1975'de abim olan Şevket Aydın'ın gayretleriyle Malatya turizm ile tanışıyor. Burası için uzun seneler büyük emekler verildi. 1980'li yılların ortasında burada yayla evlerinde pansiyon tarzı konaklama, çardaklar yapılırdı, çadır yapraklarla kapatılırdı. Lavabo, banyo yoktu. Sadece yatma, uyuma hizmeti veriliyordu. Nemrut bu şekilde tanıtıldı ve yoğun bir talep vardı. Her gün yüzlerce turist gelirdi. Malatya'daki yabancı dil bilen arkadaşlarımızın da çabasıyla Nemrut Dağı, Malatya turizmine kazandırıldı. Daha sonra Nemrut Dağı'na 1987 yılında İl Özel İdaresi Köyler Birliği adı altında bir motel inşa edildi. 14 odası olan, o dönemlere göre iyi olan banyosu, lavabosu mevcut, konforlu bir salonu, oturma alanı olan bir yapı inşa edildi. O dönemde yine turistler tarafından büyük bir rağbet gördü. İl Kültür Turizm Bakanlığının desteği olsun, Abdullah Ergün, Ali Tosik, Merdan Abi'nin ve diğer dil bilenlerin çabasıyla burası tanıtıldı. Gelen turistler de memleketine döndüğünde Türkiye'ye - Malatya'ya üzerinden Nemrut dağına gelmek isteyenlere referans olunca böyle bir akım sağlandı. 2010 yılına kadar Malatya'da iyi bir potansiyel vardı. Daha sonra buna Malatya iş adamlarından Hasan Özer Süzer, yatırım yapmaya başladı. Bizim şu andaki Kültür Şube Müdürümüz, o zamanki Turizm İl Müdürü olan Ali Cengiz'in baya yoğun çabaları oldu ve belli bir seviyeye getirildi. Daha sonra yavaş yavaş geriye gitmeye başladı" dedi.
Otel kapanınca konaklayan turist kalmadı
Aydın, yıllarca turizme hizmet veren otelin akıbetiyle ilgili bilgiler paylaşarak, Pütürge Malatya Büyükşehir'e bağlanınca, otel, belediyeye geçti. Belediyeye geçince, o sene bizim sözleşmemiz de bitmişti. Belediye Başkanı Mehmet Polat ve ekibine durumu sorduk. Onların da o dönem belediye için bir şirket kurmaya çalıştığını öğrendik. Aslında bize karşı bir oyalamaya girdiler, biz onlara sorduk. İhaleye çıkartacaksanız bilelim, biz de yolumuza bakalım. Onlar da şirket konusuna yoğunluk gösterince, biraz da seçim dönemi de aramızdaki muhabbetlerden ötürü soğuk durdular. Yani işin olmaza doğru gittiğini de fark ettik aslında. Şirket kurulduktan sonra dediler ki, "Biz burayı Pütürge Belediyesi olarak kendimiz işleteceğiz'. Biz de tamam buyurun siz yapın dedik. Ancak otelin içindeki yatak, yastık, yorgan vs. ne varsa bizimdi. Biz de dedik ki madem böyle bir şey yapacaksınız, bizi de zarara uğratmayacak şekilde eşyayı bizden satın alın. Belediye burayı aldıktan kısa süre sonra benimle çalışmak istediler. Ben de ilk başta olur verdim, bazı şeyler de mutabık kaldık. Ama daha sonra verdikleri sözler yerine getirilmeyince biz bu şartlarda olamayacağını söyledik. Sonra bize, 'biz kendi personelimizi atayacağız, siz ayrılın' dediler. Biz de bir şey demedik, tamam dedik ve yolumuza baktık. Oradaki motelin adı Güneş Motel diye geçiyordu. Ben daha önce oranın isim patent hakkını almıştım. Gün olur başka bir yerde yapmak istersem diye. Çünkü yıllarca işlettim ve belli bir adı, doğal reklamı olan bir işletme adı haline gelmişti" diye konuştu.
Karapınar'dan hizmet veriyoruz
Karapınar'dan hizmet vermeye başladıklarını anlatan Aydın, Eski yoğunluğunun olmadığından dolayı Nemrut Dağına gelen az sayıdaki turistlere, hizmet vermeye devam ettiklerini kaydetti. Malatya'da yönetimin değişmesi birçok sektörü sekteye uğrattığını vurgulayan Aydın, Daha önce hiçbir şey değilse de sürekli gündemde olan Nemrut, Malatya'nın mı Adıyaman'ın mı diye gündemde dururdu. Buradan bile Malatya'dan Nemrut'a gidilebileceği anlamına geliyordu. Ama artık hiçbir şekilde Nemrut lafı edilmiyor. Şu an da Malatya'yı turizme katmak için billboardlarda gördüğümüz yerlerin hiçbir yerinde Nemrut kelimesi bile geçmiyor. Nemrut'u Malatya turizmine katmadan, Nemrut'un reklamını yapmadan Malatya turizmi gelişmez. Siyasiler de bu konuda hiç ilgilenmiyor. Bölgede yaşanan olumsuz tablo sonrası yabancı turist buralara gelmekten çekindi. 2010'dan sonra ise hem Adıyaman hem de Malatya bu durumdan çok etkilendi. Nerdeyse hiç turist kalmadı diyebilirim. Bu sene için ise turistler gelmeye başladıktan hemen sonra pandemi dönemi patlayınca 20 gün içerisinde bütün rezervasyonlar iptal oldu. 2020'nin de böyle tamamlanacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
2,5'kmlik eziyet!
Otel ile Nemrut Dağı'nın zirvesi arasındaki 2,5'kmlik yolun bir türlü yapılamadığını belirten Aydın, Nemrut'un Malatya'daki kısmına bir patika bile yapamadılar, yapmadılar. Burada 2,5 km'lik stabilize bir yol var ama bu yol çok kötü. Asfalt, kilit taşı gibi şeyler yapılmaya çalışıldığında her zaman karşımıza bu cümle çıkıyor 'Milli Park' yahu arkadaş, bu milli park olayı sadece Malatya için mi geçerli? Adıyaman tarafında turistlerin zirveye rahat bir şekilde çıkması için her türlü çalışma yapılıyor. Asfalt da yapıyorsun, kilit taşı da döşüyorsun. Malatya'ya gelince 'Milli Park' engeli karşımıza çıkıyor. Malatyalı siyasilerin sessiz kalmasına anlam veremiyorum" ifadesini kullandı.
Nemrut gerçeğini kabullenin
Malatya merkezinde Nemrut Dağı'na dair hiç bir tanıtımın yapılmadığına dikkat çeken Aydın, Malatya çıkışında Nemrut Dağı tabelasının bulunduğunu ifade etti. Aydın, Dünyanın 8'inci harikası olan Nemrut Dağı'nın tanıtımının Aslantepe, kadar olamamasının üzücü olduğunu belirterek, Nemrut'ta da son yıllarda Aslantepe'ye gösterilen ilgilinin gösterilmesi halinde Nemrut Dağı, Malatya turizminin lokomotifi olabileceğine dikkat çekti. Haber-Foto: Nevzat Kanar-Abdullah Ergün