Ne gibi bir yol izlenecek
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ilkokullar, köy okulları, 8. ve 12. sınıflar ile özel gereksinimli çocukların okullarında yüz yüze eğitimin 12 Ekim Pazartesi başlayacağını açıkladı. Bakan Selçuk'un yüz yüze eğitimin detaylarına ilişkin yaptığı açıklamaları değerlendiren Eğitim-Sen Malatya Şube Başkanı Kazım Albayrak, kamuya ait okullarda yeterli önlemlerin alınamadığı, okullarda vaka çıkması durumunda ne gibi bir yol izleneceğine dair bir belirsizliğin olduğunu söyledi.
Eğitim Sen Malatya Şube Başkanı Kazım Albayrak, 12 Ekim'de birçok sınıfın yüz yüze eğitime belirli koşullar ile birlikte başlamasını değerlendirdi. Albayrak, yüz yüze eğitimi en baştan beri desteklediklerini, ancak Milli Eğitim Bakanlığının, okullarda vaka tespit edilmesi halinde nasıl bir yol izleneceği ile ilgili bir bilgi vermediğini belirtti.
Yeterli önlemler alınmalı
Online eğitim ve devamsızlık konusunda endişelerini dile getiren Albayrak, "12 Ekim'le birlikte okullar kademeli ve dönüşümlü olarak açılacak. Okulların açılmasını, yüz yüze eğitimi savunuyor ve doğru buluyoruz. Fakat he zaman söylediğimiz gibi bununla ilgili önlemlerin alınması gerekiyor. Bu önlemleri 4 temel duruma indirgemiştik. Bunlar; hijyen, mesafe, koruyucu önlemler ve ulaşımda buna dahildi. Milli Eğitim Bakanlığının verdiği son durumda iki tane temel sıkıntı var. Bunlardan bir tanesi, 'öğrencilere 500 bin tablet dağıtılacağını' söylüyor. Ama ihtiyaç olan şuan 6,5 milyon. İkincisi, çocukların okulla gidip gelmemesinin, devam devamsızlık denetiminin olmayacağını ailelere bırakılması. Bununda bazı riskleri var. Birincisi, çocuk işçiliğini arttıracağı kaygısı var. Bir diğeri ise, belirli bölgelerde özellikle Güney Doğu Anadolu bölgelerinde özellikle kız çocuklarının tekrar eğitimden uzaklaştırıp, eğitim dışında bırakılıp, evlendirilme riskleri" dedi.
Bazı kaygılarımız var
Salgın sürecinde açılması planlanan okullarla ilgili bazı kaygılarının olduğunu dile getiren Albayrak, "Salgında okulların açılması durumunda kaygılarımızı tekrarlıyorum, il ve ilçelerde mutlaka eğitimi izleme kurulları oluşturulmalı. Bunların içerisinde il sağlık kurullarından bilim uzmanları da olmalı. Eğitimde eşitlik yoksa eğitim hak değil, ayrıcalık haline geliyor. Sorunlara karşı eşitlikçi yaklaşım gözden geçirilmeli. Çünkü şuanda öğrencilerin uzaktan aldığı eğitim eşitlikçi bir durum değil. Bazı öğrenciler özel derslerle, ders hanelerle, internet ağlarıyla ihtiyaçlarını tam karşılıyorken, geniş bir kesimde özellikle kırsal ve kenar bölgelerde yaşayan kesimlerde bulunan birçok öğrencinin internet ağının, bilgisayar, tabletinin olmadığını biliyoruz. Bütün öğrencilerin eğitimi, eşit alınmasının sağlanması gerekiyor" diye konuştu.
Bakanlığın net bir açıklaması yok
Bakanlığın, okullarda vaka çıkması durumunda ne gibi bir yol izleneceğine dair görüşlerin olmadığını ifade eden Albayrak, "Yüz yüze eğitimde aşamalı eğitime geçilmenin ilk ayağını milli eğitim gerçekleştirdi. Ancak, MEB ve Sağlık Bakanlığı vakalar ile ilgili bir sınır belirlemedi. Yani hangi vakalardan sonra seyredilmiş aşamalı eğitime geçilmeli, hangi vakalardan sonra bu yüz yüze eğitim durdurulmalı? Bakanlığın net ve sınırlarının belirleyecek bir açıklaması yok. Milli Eğitim Bakanlığı, net ve kararlı davranmalı diye düşünüyoruz. Eğer eğitimde bir farkındalık yaratılacak veya bir sorun çözülecekse ek bütçe ve ek atama konusunda kararlı adımlar atılması gerekiyor. Okullar da yardımcı personeller İŞKUR üzerinden işlerine başlayacakken, yüz yüze eğitime başlanamaması nedeniyle bu insanların 1 Ekim'den itibaren göreve başlattılar. Bunun bir ek bütçe sorunu olarak görünmesi bizi incitmektedir" şeklinde konuştu.
Okullar pandemiye hazır mı?
Albayrak, uzaktan eğitimin verimli olmadığını söyleyerek, yüz yüze eğitimin, verimli olacağını anlattı. Gözlemleriniz doğrultusunda 12 Ekim'de açılacak okullar pandemiye hazır mı? Sorusuna yanıt veren Albayrak, "Bundan 10 gün önce biz bir basın açıklaması yaptık. Malatya'da 53 tane okul gezdik, okul idareleriyle, görüştüğümüz öğretmenlerin bizlere verdiği bilgileri basın ile paylaşmıştık. Birincisi, hijyen malzemeleri konusunda eksiklik var. Bir önceki Milli Eğitim Müdürümüz Ali Tatlı, 'Günde 400 bin tane maske dağıtmamız gerekiyor' dedi. Nasıl dağıtacağız. Bütün olarak okulların açıldığını varsayalım ama şu an seyredilmiş durumda bile maske ile ilgili hiçbir tanımlamaları yok. Sınıfları ikiye bölmeleri doğru bir yaklaşım fakat bu onunla bitmeyecek, kantin ve lavabolar en riskli bölgeler. Mutlaka önlem alacaklar biz müdürlerimize ve öğretmenlerimize bu konuda güveniyoruz. Bu konuda bakanlığın üzerine düşeni yapmasını bekliyoruz. Hijyen, temizlik malzemeleri, çocukların okullara taşınması konusunda Milli Eğitim Bakanlığının bir ek bütçe oluşturması ve bu konuda destek olması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu. Albayrak, online eğitimde eşitsizlik yaşandığını ifade etti.