Nakdi yardımlar olmalı

Malatya'nın Yeşilyurt İlçesi Tecde Mahalle Muhtarı Ali Yiğit, 'Biz Bize Yeteriz Bağış Kampanyası'nın güzel bir kampanya olduğunu belirterek, bağışların mağdur vatandaşlara ayni yardım değil de nakdi yardım olarak yapılması mağduriyetleri bir nebzede olsa gidereceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlatmış olduğu, ''Biz Bize Yeteriz Türkiye'' kampanyasının birçok kesim tarafından karşılık bulduğunu, toplanan bağışların ayni yardım, yani sağlık ve gıda malzemesi olarak planlandığının konuşulduğunu ifade etti. Yiğit, faturası ve kirası gelen salgın hastalık sebebiyle işini, aşını kaybedenlere sadece koli dağıtımının yeterli olamayacağını, gerek muhtarlar gerekse Sosyal Yardımlaşma Vakfı Müdürlüğü aracılığı ile bu süreçte mağdur olan kişilerin belirlenerek bu hanelere azami 1000 veya 2000 TL nakdi olarak bu yardımın verilmesi mağduriyetin bir nebzede olsa gidereceğini söyledi. Muhtar Yiğit, yaptığı yazılı açıklamada, korona virüs salgını sebebiyle açıklanan ekonomik paketler içerisinde yer alan muhtaç ailelere 1000 TL'lik yardım yapılacak haberiyle birlikte tüm muhtarların telefonlarının kilitlendiğini söyledi. Yiğit, “1 Nisan 2020 tarih itibarıyla 1000 TL'lik yardımlar hesaplara yatmaya başladı ancak bu yardımdan sadece 65 yaş üstü ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı Müdürlüğünde düzenli yardım alanlar faydalanabildi. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğünde her dosyası bulunan her yeşil kartlıya bu yardım çıkmadı. Asıl mağdurlar yardımdan faydalanamadı. Elbette ki imkanı bulunmayan yaşlılarımız ve maddi imkanı yetersiz kişilere yardımın yapılması öncelikler arasında gelmektedir. Ancak özel bir durum nedeniyle bu yardım kapsamı genişletilmelidir. Devletin normal zamanda da yardım ettiği kişilerin sadece bu yardımdan faydalanmasını vatandaşa anlatmakta biz muhtarlar olarak büyük sıkıntı çekmekteyiz. Her gün yüzlerce telefon geliyor, muhtarım işim gücüm yok, yardım verilecek dediler bizi neden yazmadın diyerek biz muhtarlara tepki göstermekteler. Sosyal Yardımlaşma Vakfı Müdürlüğünden düzenli yardım alanlara devlet kira, elektrik indirimi, çocuk parası, yaşlılık maaşı, engelli maaşı, yetim maaşı vermekte yani düzenli bir yardım verilmektedir. Salgın hastalık sebebiyle bir anda işini kaybeden, müşterisini kaybeden evine hiç bir şekilde para akışı bulunmayan vatandaşların yardımdan faydalanamadı. Bunun yanı sıra 1000 TL'lik yardımın düzenli yardım alanlarla sınırlı olması, işinden ayrılan, yevmiyeli işini kaybeden, faturasını ve kirasını ödeyemeyen evine hiç bir şekilde yevmiye girmeyen kişilerin mağduriyetleri gittikçe artmaktadır. Özel durum sebebiyle mağdur olanların sayısı gittikçe artmaktadır. Yapılan yardım sadece Sosyal Yardımlaşma Vakfı Müdürlüğünden düzenli yardım alanlarla sınırlı kalırsa işinden olanlar yarın ne yiyeceğiz sorusu gelip kapıya dayanacaktır. Korona virüs salgın hastalığı sebebiyle mağdur olanlar sadece Sosyal Yardımlaşma Vakfı Müdürlüğünden düzenli yardım alanlar değildir.

Mağdur sayısı çok daha fazla

Devlet her ne kadar iş yerlerinizi kapatmayın kısa çalışma ödeneğini devreye sokun dese de birer ikişer işten çıkartılanların var olduğu bir gerçektir. Küçük Esnaf Sokağın Işığıdır bu ışığı kesmeyin. Her ekonomi krizde mağduriyet yaşayan küçük esnaf bu krizde de en büyük mağduriyeti yaşıyor. Esnaf ve Sanatkarlar Oda Başkanı Sayın Şevket KESKİN küçük esnafın ekonomik tedbirlerle bir an önce desteklenmesi gerektiğini ve maddeler halinde sıraladığı ekonomik paketler çağrısı maalesef karşılık bulmadı. Evet, açıklanan destek paketleri var. Ancak uygulamadaki sıkıntılar esnafın belini kırıyor, servisçi esnaf aracını bağlamış evde kalıyor, otobüs ve minibüs esnafı sosyal mesafe kuralı nedeniyle yolcu sayısını yarıya düşürdü. Akşama kadar 8-10 yolcuyla kilometrelerce yol kat ediyor, 300-400 TL mazot alıyor,200 TL ya topluyor ya toplayamıyor. En azından bu süreçte akaryakıta uygulanan vergi alınmayarak destek olunmalı” dedi.

Bakmadan Geçme