Müslüman öncü olmalı

Malatya Boğaziçi Eğitim Derneği ve İnsan ve Değer Hareketi tarafından  'Müslüman Olmamız ve Müslüman Kalmamız Neyi Gerektirir?''konulu konferans düzenlendi. Konferansta konuşan Prof. Dr. Abdurrahman Ateş, 'İslamda herkes öncü olmak durumundadır. Herkes kendisinin önde olması için çaba sarf etmek zorundadır 'dedi.

Boğaziçi Eğitim Derneği ve İnsan ve Değer Hareketi tarafından, Malatya Kongre ve Kültür Merkezinde Malatya Boğaziçi Buluşmaları düzenlendi. Program kapsamında düzenlenen konferansa katılan Prof. Dr. Abdurrahman Ateş, Müslüman olmamız ve Müslüman kalmamız neyi gerektirir? konusuna değindi.

Önce Müslüman olmamız gerekiyor

Son dönemlerde modernitenin altına girmiş olan Müslümanların, neler yapıp neler yapmaması gerektiğine değinen Ateş, Müslümanların temsiliyet konusunda sorun yaşadığını söyledi. Ateş, “Teslim olanların ilki olmamızı gerektirir, teslim olma noktasında zaaflarımız var. Dava adına ve İslam adına bir iş yapılması gerekiyorsa, Müslümanın bunu ilk yapan kişi olması gerekiyor. Etrafına bakıp 'Acaba benim yerime biri geçebilir mi? Diye düşünmemesi lazım. İslam'da, herkes öncü olmak durumundadır, Herkes kendisinin önde olması için çaba sarf etmek zorundadır. Dava adına bir sorumluluk üstlenen biri etrafına bakınmayacak ve başkasının öncülük yapmasına bakmayacak” şeklinde konuştu.

Evlerinizi ibadetin merkezi haline getirin

Ateş, imkan ölçüsü dahilinde sorumluluk alınması gerektiğini vurgulayarak, “Sorumluluk alanlarımız genişletmememiz gerekiyor. Çünkü biz, Rabbimizin bize yüklediği sorumluluk alanları dışına çıkarak, ek idare sorumluluklar üzerimize almaya çalışıyoruz. Kendi başınıza sorumluluk icat etmemek gerekir. Anı değerlendirmemiz lazım. Her dönemin kendine göre yapılması gereken bir takım işleri var. Geçmişte bu topraklarda zulme uğrayanlar ve bedel ödeyenler de var. Evlerinizi kıble gah haline getirin ve evlerinizi ibadetin merkezi haline getirin. Alanlara çıkamadığınız dönemler olabilir ama evinizin içinde bunu yapın hiç olmazsa. Eşinizi, çocuğunuzu yetiştirdiniz ancak başkalarına ulaşama imkanına sahip değilsiniz, o yüzden ne kadar imkan o kadar sorumluluk” şeklinde konuştu.

Temsiliyet sorunumuz var

Müslüman'ın, İslamı tebliğden önce temsil edilmesi noktasına değinen Ateş, ”Davet ediyoruz ancak temsil etmiyoruz. Tebliğden çok temsilin önemli olduğu bir dönem yaşıyoruz. Bu dönemde ibadet sorunumuz yok. Bu dönemde ahlak sorunu var. Temsiliyet sorunumuz var, bizi görenin aklına İslam geliyor mu, yoksa başka şeyler mi geliyor, bizi görenin aklına ahiret mi geliyor,yoksa sözünde durmayan biri mi geliyor? Temsiliyet noktasında problemler yaşıyoruz” dedi.

Sadece bugünü kurtarmaya çalışıyoruz

Ateş, gelecek nesiller için mevcut imkanları ve fırsatları yerinde kullanılmasının önemli olduğunu vurgulayarak, “Fırsatları, nesilleri düşünerek yerinde kullanmalıyız. Çünkü sadece bugünü kurtarmaya çalışıyoruz. Ben bugün bu imkanları, sadece kendimi kurtarmak adına değil, gelecek neslimizin Müslümancı bir hayat yaşamaları açısından kullanıyorum demek lazım. Necip Fazıl'ın güzel bize sözü var,' Tomurcuk derdinde olmayan ağaç odundur' ağacın tomurcuk derdi olması lazım ki ürün vermeye devam etsin” dedi.

Müslümanlardan korkmuyorlar

İslam düşmanlarını korkutacak bir hayat yaşamamızı söyleyen Ateş,"İslam düşmanları Müslümanlardan korkmuyor çünkü onları korkutacak bir hayat yaşamıyoruz. Onların korkmamasının sebebi çok güçlü olmalarından kaynaklanmıyor, Müslümanların zaaflarından kaynaklanıyor. İslam düşmanları için ölümü öldürenden daha korkutucu ne var” dedi. İyilikleri yaymamız, kötülükleri engellememiz gerekiyor. En yakındakiler, sözünüzün geçeceği insanlara bile, kötülük yaparken seyirci kalıyoruz. İyilikleri yaymak ve kötülüğe engel olmamız için tanımak ve tanınmak gerekiyor. Emri Bi'l Maruf Nehyl Ani'l Münker nedir? En yakınlarınıza elle, biraz uzakta olanınıza dille, çok uzakta olanınıza kalple bugz etmektir”dedi.

Sizi ön planda olanlar aldatmasın

Ateş, İslam için yapılması ve söylenmesi gereken eylemlerin zamanında yerinde getirilmesi gerektiğini belirterek, “Yapılması gerekeni zamanı geçtikten sonra, söylenmesi gerekeni zamanı geçtikten sonra yapıyoruz. Sizi ön planda olanlar aldatmasın. İslam'ın risk olduğu dönemlerde, Müslüman olduğunu söylemekten çekinen, hatta Müslümanların bulunduğu yerlerde bulunmaktan kaçınan, Müslümanlar için tehlike sinyalleri geçtikten sonra mücahit pozlarına girenler sizi aldatmasın. İslam'ın yükseldiği dönemde Müslüman olmak önemli ama risk olan dönemde Müslüman olmak kadar önemli değil” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme