Musluklar Kapatıldı! Deprem harcamaları dışında bütçe sıkılaştı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi'ni açıkladı. Buna göre, deprem ve zorunlu harcamalar hariç mal ve hizmet alım ödeneklerinde yüzde 10, yatırım ödeneklerinde ise yüzde 15 oranında kesinti yapılacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen toplantıda Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi'ni açıklandı.

Şimşek'in açıkladığı kamuda tasarruf paketi şu şekilde:

“ Ambulans, savunma ve güvenlik gibi alanlardaki zorunlu ihtiyaçlar hariç, kamuda yeni araç satın almayı ve kiralama 3 yıl durduruyoruz.

Kanunla izin verilenler hariç yabancı menşeli araç kullanımı yasaklanacak. İhtiyaç fazlası olan taşıtlar tasfiye edilecek.

Savunma ve güvenlik hariç, kamuda personel servisi hizmeti toplu taşıma olan yerlerde kaldırılacak.

Deprem riski olanlar hariç yeni bina alımı ve yapımını 3 yıl durduruyoruz. Yeni bina kiralanmasına izin vermeyeceğiz, mevcut kiralamaları da peyderpey sonlandıracağız.

3 yıl boyunca emekli olanlar kadar yeni personel istihdamı sağlanacak.

Destek program sayısını azaltacağız, esnek ve uzaktan çalışma modellerini geliştireceğiz.

Kamu çalışanlarının yönetim kurulu ücretlerine sınırlama getiriyoruz. Sadece bir yerden yönetim kurulu ücreti alınabilecek, ücretlere üst sınır getireceğiz.

Deprem ve zorunlu harcamalar hariç, mal ve hizmet alım ödeneklerinde yüzde 10, yatırım ödeneklerinde ise yüzde 15 oranında kesinti yapacağız.

Tasarruf tedbirleri tüm kamuda geçerli. İstisnasız tüm kamu personeli uymak zorundadır.

Önümüzdeki dönemde kamu ihale reformu, KİT'lerde yönetişim reformu, vergide adalet ve etkinlik, kayıt dışılıkla mücadele gibi alanlarda çalışmalarımızı tamamlayacağız.”

Özel Haber
Yorumlar 1
Hakim 13 Mayıs 2024 12:35

Şerefli bir duruşla deprem harcamalarının aslında dehşet modern işlerin yapılacağı ama Ankara'da dönen ve hiç bitmeyen dönme dolap işlerin sonu gelir mi.kamuda tasarruf için kemer sıkmaya değil; yolsuzluk, hırsızlık ve israfı organize eden liyakatsizler ordusu devletin içinden sökülüp atılmazsa kamuda tasarruf basit ve göstermelik olur.en sarsıcı yolsuzkuk şu an herkesin malumu deprem bölgesine yapılan harcamalar üzerinden yapılıyor.kamuda tasarruf olsa ne olur.Ne azap dolu bir yaşam.ne dehşet paralar harcanıyor.yerinde dönüşüm uygulamasıyla halka daha kayda değer maddi destek verilse, toki alanlarına harcadığınız ve rezrv alanla yapacağınız sözde kaliteli evlere harcayacağınız paralardan daha az,ve koordinasyonu oluştursanız daha şerefli bir kalkınma olmaz mıydı.90m2 bir toki evi alt yapı harcamalarıyla beraber 3,5 milyonu bulmuş veya geçecek vaziyette.şimdi yolsuzluğun bu denli apaçık yapıldığı bir ülkede, ölümü gösterip sıtmaya razı olan bizlere, bu anlayışla şehir merkezinin yanı başında muazzam yerleri sözde ,yerinde evlerinizi yapacağız yaygarasıyla aynı vasatlıkta, bölge insanına ve iklimine uygun olmayan yaşam kalitesi düşük evleri reva görenenlerin yatacak yeri yok.ülke de hangi hizmet sırf hizmet için yapılmış ki.ne acı ki hizmet, örtülü yolsuzluklara kılıf olmakta.yazıklar olsun ki bu anlayış güçlenerek yoluna çıkan her hak arayışını yok etmekte.şimdi de yok Hatay da kentsel dönüşüm 2017 de engellenmeseydi.iyi de sizin 22 yıllık döneminizde ruhsat verdiğiniz yüzlerce bina depremlerle yok oldu.bunun üstüne örtecek bir yalan var mı.şu an deprem şehirlerinde,barbarca gasp vari zorunlu rezerv alan için bir neden yok çünkü depremler sonrası her yer bakir hale geldi.diyorsunuz yerinde dönüşümle evinizi yapacağız iyi de zorbalığı kaldırın kim istiyorsa tercihe bırakın ki istemeyene barbarlık yapmayasınız.yıkılan 4 şehir bölgesinde hayatı tehlikeye atacak yapıyı gösterecek bir güç var mı.kaldı ki bizlerde bilimsel olarak güçlendirme mümkün değilse evini yerinde dönüşüm desteğiyle yapmak isteyene karşı rezerv alanda diye hangi şerefli yetkili ne gerekçeyle karşı çıkar ki.yapacağınız 90m2 bir rezerv alan evinin 3 milyon üzeri olacağını tahmin etmek zor değil.kaldı ki aynı evi 1.6 milyona yapan sayısız müteahhit var.işimiz çok zor.depremin sarsıcı ve elemli etkisi azalır biter de zalimliğin yolsuzluğun zorbalığın acısı hiç son bulur mu.kamuda tasarruf elbet iyi ancak deprem bölgesi harcaması üzerinden yapılan yolsuzluklara engel olmak en büyük kamu tasarrufu olacağından kimin şüphesi var.

Bakmadan Geçme