MÜSİAD ödüllendirdi
Müstakil Sanayici İş adamları Derneği (MÜSİAD) Malatya Şubesince düzenlenen geleneksel, 'Malatya Ekonomi Ödülleri' MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan'ın katıldığı törende, kentin en iyilerine ödülleri takdim edildi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) geleneksel, ‘Malatya Ekonomi Ödülleri' MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan'ın da katıldığı törenle sahiplerini buldu. Kentteki özel bir otelde gerçekleştirilen ödül törenine, Vali Aydın Baruş, AK Parti Malatya milletvekilleri Ahmet Çakır, Hakan Kahtalı, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, MUSİAD Malatya Şube Başkanı Muharrem Poyraz, MÜSİAD Malatya Sektör Kurulu Başkanı Yunus Akçin, MÜSİAD üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.
8 kategoride ödül verildi
Programın açılışında konuşan MÜSİAD Malatya Sektör Kurulu Başkanı Yunus Akçin, 8 kategoride ödül verileceğini ifade ederek, “Sadece iç dünyamızda değil iş dünyası ve destekleyen onların gelişmesine katkı sağlayan her türlü problemlerde yanımızda olan kurallara ödül vermeyi uygun gördük. MÜSİAD Malatya Şubesi 2018 verilerine göre, 150 üyesi, 250 kadar şirketi 2 milyar TL'yi bulan yatırımı ile önemli bir ekonomik değere sahiptir. Ayrıca 10 bine yakın istihdamı ile hane halkına önemli katkı sunmaktadır. Toplamda Malatya ihracatının yaklaşık 30'luk kısmını gerçekleştirerek, Malatya ve Ülke ekonomisi önemli bir katma değer sağlamıştır” diye konuştu.
Malatya bölgenin ekonomi merkezi
Ödüllerin, Malatya ve ülke ekonomisine katkı sunacağını belirten MUSİAD Malatya Şube Başkanı Muharrem Poyraz da, “İlimiz, kayısı ağırlıklı tarım sektörü; tekstil, gıda ve madencilik ağırlıklı sanayi sektörü; sağlık ağırlıklı hizmetler sektörüyle, bölgenin en önemli ekonomi merkezidir. Bu sektörlerin gelişmesi, hem ülke ekonomisi açısından, hem de ilimiz ekonomisi açısından büyük bir önem arz etmektedir. Ayrıca, Malatya açısından son on yıla baktığımızda, ihraç ettiğimiz ürünlerin 75'i kuru meyve ve mamulleri, hazır giyim ve konfeksiyondur. Ortalama 350 milyonluk dolarlık ihracat potansiyeline sahip olduğumuz varsayıldığında, bu yatırım alanlarıyla ilgili epey mesafe alınması gerektiğini bize göstermektedir. Coğrafik avantajlarımız, TRB1 bölgesinde olmamız, yatırım için teşvik kapsamında, 6. Bölgenin getirdiği avantajlara sahip olmamız, gelişmeye açık alanlarda nelerin yapılması gerektiği ile ilgili, bizlere önemli ipuçları vermektedir. Ayrıca, dışarıdan ilimize çekilecek yatırımcılar açısından da bu destekler büyük önem arz etmekte ve şehrimizi bir cazibe bölgesi haline getirmektedir” dedi.
İstihdam önemli bir hadise
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise, istihdamın önemli bir hadise olduğunu dile getirerek, “Bugün hep istihdamın dışında kalan bir insan bir bakıyorsunuz bütün ülkeyi rahatsız eder bir duruma geliyor. Bu anlamda bir üretim yapan istihdam oluşturan ve memleketin ve ülkenin ekonomisine katma değer üreten müteşebbislerimize hakikaten müteşekkir olduğumuzu her zaman onlara yardımcı ve destek olma noktasında sorumluluğumuzun bilincinde olmamız gerektiğine inanıyorum. Şimdiye kadar sorumluluk mevkiinde olduğumuz her süreç de özellikle müteşebbislerin bize destek olma noktasında elimizden gelen gayreti ve çabayı da gösterdik. Bugün MÜSİAD üyelerine ekonomi ödülleri ağırlığı altında sektörel bazda başarı gösteren müteşebbislerimize başarının ödüllendirilmesi ve teşvik edilmesi anlamında da önemli olduğunu ifade etmek istiyorum” dedi.
MÜSİAD özümüzü temsil ediyor
Malatya'ya yatırım yapan işadamlarımızı ödüllendirmenin gurur verici olduğunu ifade eden AK Parti Malatya milletvekili Ahmet Çakır ise, “Bizler, MÜSİAD ile çalışırken 28 şubeye ulaşmıştık. MÜSİAD Türkiye genelinde 200'ün üzerinde şubeye ulaşmış 90'ın üzerinde ilçede örgütlenmiştir. Dolayısıyla MÜSİAD'ın bu kadar büyüdüğünü görmek ülkemizin de ne kadar ekonomik olarak büyüdüğünü bir göstergesidir. MÜSİAD Anadolu'yu özümüzü temsil eden inanç değerleri olan tarihi değerler ve evrensel değerler ile bağlı modernleşmeyi geçmişle gelecek arasında sadece yatırımın ötesinde birçok sorumluluğu üslenmiş ve ticareti de bunlardan ayrı tutmuştur” ifadesinde bulundu.
Dünyanın bütün noktalarında varız
MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, ödüllerin başarının bir karşılığı olarak sunulsa da çoğu zaman başarı için bir teşvik hediyesi olduğunu aktararak, “İlke düzeyinde sürdürülebilir ekonomik ve toplumsal kalkınmanın gerçekleşmesi ve bölgelerarası dengesizliğinde giderilmesi ile doğrudan orantılıdır. Bu da ancak bölgesel kalkınma ile mümkündür. Sivil toplum kuruluşlarının sahip olduğu avantajlar faaliyet gösterdikleri alanın yerel ve bölgesel düzeyde kalkınmasında kullanarak ulusal kalkınmayı da sağlayabilecek güçlü işlevsel etkilerin olmasıdır. Biz sorumluluklarımızın farkındayız. Bu sorumluluklarla birlikte dünyada faaliyet alanlarımızı bir köprü vazifesi gibi geliştiriyoruz. Bizler bugün Türkiye'de 87 noktadayız. Yaklaşık 11 bine yakın üyemiz 60 bine yakın şirketimiz var. Malatya ekonomisine üyelerimiz tarafından katkıda bulunulması bizi daha da memnun ediyor. Motive ediyor. Şu anda 94 ülkedeyiz. Almanya bir ülke ama 10 tane şubemiz var. 224 irtibat noktası ile bugün dünyada en yaygın en yaygın sivil toplum kuruluşuyuz. Avustralya'da iki tane şubemiz, Japonya'da, Çin'de aynı şekilde Avrupa'da 27 tane şubemiz, Venezuela'da, Şili, Kolombiya dünyanın bütün noktalarında varız” dedi.
Üretmezsek enflasyonu önleyemeyiz
Hedeflerinin 2020 ile 2030 arasında Türkiye'de 20 bin orta ölçekli KOBİ ortaya çıkarmak olduğunu belirten Kaan, “hedefimiz, yaklaşık 200 milyar dolar senede ülke ekonomisine katkı sağlamaktır. Üretmezsek enflasyonu önleyemeyiz. Aynı zamanda dolar ile de döviz ile de mücadele veremeyiz. İşsizliği de önleyemeyiz. Onun için daha fazla gayret göstereceğiz. Tarımsal alanda birçok yeni başlıklarla zihin açmaya çalışıyoruz. Kenevir konusu var. Bundan ilaç hammaddesi üretmek istiyoruz. Petrokimya ürünleri ve uçtan uca yerlileştirme projesi dediğimiz ana malı dediğimiz ithalatı da anılan kısımda da çok büyük yatırımlarımız var. Bunları tamamen Anadolu'da üretme konusunda. 6. bölge gibi organize sanayi bölgelerinde daha fazla insanımızı taşımak için gayret ediyoruz” diye konuştu.
Malatya'yı alkışlıyoruz
Malatya'nın ekonomik olarak yaklaşık 12 Milyar TL'lik büyüklüğü olduğunu hatırlatan Kaan, “Türkiye ekonomisinin 0.5 civarında ihracatı, 340 milyon dolar düzeyinde ve Türkiye'de 24. Sırada bu rakamları daha fazla yükseltmemiz lazım. Malatya'nın 109 ülkeye ihracat yapmasını alkışlıyoruz. Üretimi arttığınız taktirde çok ciddi katma değer artacağını düşünüyorum. Bu tür toplantıları her zaman yapamıyoruz. Bizimde yoğunluklarımız var. Yaklaşık 17 yıldır Türkiye'ye 217 milyar dolarlık doğrudan yatırım yapıldı. Türkiye'de ciddi bir büyüme oldu. Yatırımların artması için yatırım ortamlarını rahatlatmamız lazım. Türkiye yatırım yapılabilir ülkeler arasında 61. Sıradan 43. Sıraya yükselmiş durumda. Teşvik bölgelerine proje bazlı çalışmaları çok önemsiyoruz. İş dünyasına yatırıma teşvik edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Güçlü olmak zorundayız
Devletlerin ve ülkelerin temel amacının, insanını yaşatmak ve insana en güzel olanını sunmak olduğunu anımsatan Vali Aydın Baruş da, “Millet, devlet olarak sadece kendi insanımızı yaşatmak değil, dünyaya hak ve adalet dağıtmak istiyorsanız güçlü bir ülke kurmanız lazım. Güçlü bir ülke olmanın yolu, ekonomik olarak kalkınmışlıktan geçiyor. Tarihsel sürece baktığımız zaman tarihin bazı noktalarında askeri olarak çok güçlü olup dünyaya hak ve adalet dağıtmak için yeterliydi. Ama bugün artık ekonomik bakımından güçlüyseniz, hem askeriye hem de siyasi anlamda dünyada söz sahibi ülkelerden biri haline gelebiliyorsunuz. Ekonominin güçlü kılmanın yolu da bildiğiniz gibi üretim ve istihdam geçiyor. Üretim ve istihdam ülkemiz için hakikaten hayati meseleler. MÜSİAD ülkemizde üretim anlayışının öne çıkmasında yıllardır vatandaşlarımızı anlatmaya çalışan bir STK'dır. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Çünkü üretim kültürünü yaygınlaştırdılar. Diğer yandan Türk insanının birlikte iş yapma kültürünün yayılmasında çok büyük katkıları oldu. MÜSİAD kendi kaynaklarını birleştirerek yerli ve milli sermayeyle yatırım yapmaları ve vatandaşlarımıza istihdam sağlamaları gerçekten takdire şayan” şeklinde konuştu.
Kimler ödül aldı?
Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi.
Yılın yatırım ödülleri:
Akif Baştürk, Hüseyin Çınar, Özcan Mercan ve Ergin Eredemir.
Yılın ihracat rekortmenleri ödülleri:
Abubekir Meşe, Yusuf Özdal, İsmail Aslan, Mustafa Tosun.
Yılın istihdam ödülleri:
Abdulkadir Üzmez, Mehmet Haskul, Abdullah Canpolat.
Yılın genç girişimcisi ödülü:
Eray İlbay.
Yılın inüvasyon ödülleri:
H. Ahmet İlhan, Sinan Akıncı.
Yılın girişimcilik ödülleri:
Osman Yağız, Tahsin Öner.
2017 yılı ilk 100'e giren vergi rekortmenleri:
Muharrem Poyraz, Recai Şahin, Mustafa Özhüsrev, Basri Yaşar, Bayram Dağaşan.
Yılın Kurumları:
Fırat Kalkınma Ajansı, KOSGEB, TKDK, İŞKUR, İnönü Üniversitesi Teknokent.