Mücbir Sebepte Ciro Engeli: İş Dünyası Düzenleme Bekliyor!
6 Şubat depremleriyle büyük yıkım yaşayan Malatya'da, işletmeler, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı 2,5 milyon TL ciro sınırının birçok işletme için oldukça düşük kaldığını belirterek yetkililere çağrıda bulundu.
6 Şubat 2023'te yaşanan depremden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki bazı vergi mükelleflerine yönelik mücbir sebep hali 31 Mayıs'a kadar uzatıldı. Kapsama girmeyen mükellefler, Van depreminde mücbir sebebin 5 yıl uzatıldığını süre ve rakamın güncellenmesi gerektiğini aksi taktirde birçok firma sıkıntıya gireceğini dile getiriyor. sürenin uzatılmasını bekliyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, deprem bölgesindeki mükelleflerin yüzde 80'ini kapsayacak şekilde küçük ve orta ölçekli işletmelerin mücbir sebep halinin 31 Mayıs'a kadar uzatılması kararını aldı. Şimşek, bu konudaki yetkisini kullanarak, söz konusu mükelleflerden 2022 yılı sonu itibarıyla cirosu 2,5 milyon liranın altında olanların mücbir sebep halinin 31 Mayıs'a kadar uzatılmasını kararlaştırdı.
Malatya'da kapsama girmeyen mükellefler, belirlenen 2,5 milyon TL cironun beklentilerin çok altında kaldığına dikkat çekerek, rakamın güncellemesi gerektiğini belirtiyorlar.
Kapsama girmeyen mükellefler sıkıntılarını şu sözlerle dile getirdiler; 'Deprem bölgesinde mücbir sebebin uzatılması ile alakalı belirlenen 2,5 milyon TL ciro beklentilerin çok altında kalan bir rakamdır. Deprem bölgesinde belirlenen bu rakam güncellenmelidir aksi taktirde birçok firma sıkıntıya girecektir. Bir diğer hususta mücbir sebep biten mükelleflerin 24 ayda ödemesi gereken vergi borçları şarta bağlandığı için birçok mükellef 24 ay geri ödemeden faydalanamayacaktır. Pek çok mükellef konunun içeriğini bilmediği için sıkıntıya girecektir. Buradan deprem bölgesi milletvekillerine ve sayın bakanımıza çağrımız belirlenen rakamın ve geri ödeme koşullarının tekrar gözden geçirilmesidir.'v