MTA Diri Fay Haritasını Güncelledi! Malatya İkinci Derece Riskli Bölgede...!
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Türkiye'nin diri fay haritasını güncelledi. MTA'nın yayımladığı yenilenen Türkiye Diri Fay Haritası'na göre, ülke genelinde 45 ilde 5,5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek potansiyelde 485 diri fay bulunuyor. Bu güncelleme ile Malatya ikinci derece riskli bölgede yer alırken, toplamda üç bölge riskli alan olarak ilan edildi.
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından güncellenen Türkiye Diri Fay Haritası'na göre, 45 ilde 485 diri fay bulunuyor. Malatya, ikinci derece riskli bölgede yer alıyor.
Türkiye'de deprem araştırmalarıyla ilgili kurumlar, kuruluşlar ve üniversiteler bu haritayı kullanarak çalışmalarını sürdürüyor. MTA'nın yeni verilerine göre, Türkiye'de 45 ilde diri fay hatları bulunuyor ve bu fay hatları önemli bir deprem riski teşkil ediyor.
Doğu Anadolu Fay Hattı ve Etkilediği Bölgeler
Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay'dan başlayarak Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl ve Muş illerinden geçerek Erzincan'da Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşiyor.
Kuzey Anadolu Fay Hattı Üzerindeki İller
Kuzey Anadolu Fay Hattı, Saros Körfezi'nden başlayarak, Marmara Denizi, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düzce-Bolu, Gerede, Merzifon, Suluova, Erbaa-Niksar, Kelkit vadisi ve Erzincan, Erzurum, Varto, Van illerinden geçen bir hat üzerinde bulunuyor. Bu kuşakta Çanakkale, Edremit, Bursa ve İznik gibi önemli şehirler de yer alıyor.
Batı Anadolu Fay Hattı ve Riskli İller
Ege Bölgesi'nde bulunan Batı Anadolu Fay Hattı, Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes çöküntü ovalarını takip ediyor. Bu bölgede Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta ve Akşehir gibi iller yüksek risk taşıyor.
Birinci Derece Riskli Bölgeler
Yeni haritaya göre, birinci derece riskli bölgelerde İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt gibi iller bulunuyor.
İkinci ve Üçüncü Derece Riskli Bölgeler
İkinci derece riskli bölgeler arasında Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı, Çorum yer alıyor. Üçüncü derece riskli bölgeler ise Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir olarak listeleniyor.
Türkiye Deprem Haritası'na göre, en az riskli dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller arasında Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman bulunuyor.
Güncellenen diri fay haritası, Türkiye'deki deprem riskini ve hangi bölgelerin daha tehlikeli olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.