Minibüsten lüks karavan

Malatya'da 25 yıldır aile şirketinde marangoz imalatı yapan Erdal ve Erol Kaya kardeşler, Malatya'da bir ilki gerçekleştirerek, ev gibi dizayn ettiği minibüsü lüks bir karavana dönüştürdüler.

Malatya'da 25 yıldır aile şirketinde marangoz imalatı yapan Erdal ve Erol Kaya kardeşler, sıfır bir minibüsü, yaklaşık 200 lira harcayarak yaklaşık bir ayda lüks karavana çevirdi. Lüks bir evi andıran karavanın içerisinde mutfağı, banyosu, yatak odası, çocuk odası bulunuyor.

Seri üretime geçmek istiyoruz

Erdal Kaya, Malatya 100. Yıl Sanayi Sitesinde bulunan imalathanesinde yaptığı karavanı tanıttı. Karavanın yapılış süreci ile ilgili, bilgiler paylaşan Erdal Kaya, “Karavanımızda 3 tane 205 amper güneş paneli kullandık. 2 tane akü kullandık. Elektriğini kendi üretiyor. Bütün ısı yalıtımlarını yaptık. Mobilyalarda kontra, lake kullandık. Bütün işçiliğini kendi elimizle yaptık. İlk olmasına rağmen son teknolojiye uygun, profesyonel bir karavan yaptık. İnşallah bundan sonra projelerle Türkiye ve Malatya'ya güzel projeler sunacağız. İçerisi 4 kişilik, ruhsata 4+1 olarak işlendi. 2 kişilik arkada yatağımız var. 2 kişilik çocuk yatağımız var. Açılıp kapanmalı masa, yemek masası, tuvalet banyo, mutfağı mevcut. Mini bir dolabımız, televizyonu, kombisi, şofbeni var. Bundan sonraki projelerimiz daha değişik müşterilerin isteklerine göre karavanları yapmaya çalışacağız. Buna benzer karavan fiyatlarına baktığımız zaman 700 bin lira ile 1 milyon TL arasında değişiyor. Bizde 600 bin ila 700 bin TL arasında bir fiyat belirlemeyi düşünüyoruz” dedi. Malatya Mobilyacılar Odası Başkanı Murat Dilek ise, ustaların çok güzel çalışmalar yaptığını ifade ederek, “Ellerine sağlık. Bu gelişmeler Malatya için güzel şeyler. Dükkanlarımızın küçük olması sıkıntı. Geniş dükkanlar olursa daha seri imalat yapabiliriz” diye konuştu.

Malatya'da bir ilk

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı Ali Evren, Malatya'da ilk defa karavan imalatının yapıldığını vurgulayarak, “Bu meslek Malatya'da yapılmıyor. İl dışında yapan var, Malatya'dan talep de vardı, bizde kendilerine yapın dedik. Tabi ilk olması sebebiyle süreç biraz uzun sürdü. Arkadaşlar başladılar, derken bitirdiler. Şuanda karavanımız tamamlandı, ben bu esnaflarımızı tebrik ediyorum. Bundan sonra sanayi sitelerimizde bilim ve teknolojiyi yakalamak için ufkunu açmaları lazım. Daraldıkları yerde bize gelsinler her yönüyle kendilerine destek vereceğimizi söylüyorum. Malatya'da bir ilk oldu” şeklinde konuştu.

Önümüzün açılması lazım

Evren, Malatya'ya 20 yıldır sanayi sitesi yapılması için mücadele ettiğini anımsatarak, “Gelen başkanlar; Yeşiltepe, Çarmuzu, Tavşantepe dediler, Yeşiltepe için proje çizdirdik feshettiler. Biz diyoruz ki, 60 metre boyunda makinalar çıkmış, 100,150 metrelik iş yerinde esnafımız bu işi yapamaz, biterler. Bunun için yeni sanayi sitesinin devreye girmesi lazım. En küçük dükkan 250 ila 500 metrekare olması lazım ki, esnafımız teknolojik makinalardan faydalansın. Milletvekillerine, Büyükşehir Belediye Başkanımıza çağrımız; Sanayi sitesinin Malatya'ya yapılmasını arzu ediyoruz. Küçük imkansızlıklarla bu şekilde yapan esnaf büyük, geniş ve teknolojik aletleri kullanabileceği alanlarda daha seri üretim yapacak. Altay Kışlasına yapılması planlanan alanın TOKİ'ye devredilmesi gerekiyor. Eğer yapılacaksa TOKİ aracılığıyla yapılması gerekiyor. Başka hiç kimse yapamaz. Önümüzün açılması lazım. Eğer yeni yer yapılırsa, buralarda satış mağazası olarak değerlendirilebilir” değerlendirmesinde bulundu.

Bakmadan Geçme