Meslek Ahlakından Uzak Cemiyet Başkanı'na
Nethaber Gazetesi bir aile, bir mektep, bir gönüldaşlık ve bir Malatyalılık sevdasıdır. İnsan bir iddia ortaya atacakken, on iki değil yüz on iki defa düşünmeli.
Malatya Gazeteciler Cemiyeti Malatya'da faaliyet göstermeyen bir tabela. Bu tabelanın tek derdi kendi varlığını sürdürebilmek. Bu tabelanın başında bir tane kartvizit oturuyor. Her gittiği yerde kendisini bu tabelanın başkanı olarak göstererek saygı görmek, imtiyaz elde etmek, menfaat devşirmek peşinde olan bu kartvizitin bir de ismi var: Vahap Güner.
Cemiyetin başka bir amacı yok zira Malatya'daki gazeteciler kimdir, ne yapar, sorunları nelerdir gibi bir derdinin olduğunu görmedik-duymadık. Gazeteciler kimlerdir, ne yaparlar gibi bir bilginin de bu cemiyette ve kartvizit başkanında bulunmadığını biliyoruz zira Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. İlhan Geçit'e yapmış olduğu ziyarette bunları açıkça beyan etmiş bulunuyor. Gazeteniz Net Haber'le hiçbir organik bağı olmayan Yeşilyurt Belediyesi Basın Müdürü Mehmet Yeler'in daha önce gazetemizde çalıştığını yazmış cemiyetin sayfasında. İnsan ortaya bir iddia atacakken iki defa değil on iki defa düşünmeli değil mi?
Gazetemizde çalışmamış olan ama meslektaşımız olan Mehmet Yeler'inde gazetecilik bilgisi görgüsü sen ve senin gibi yüzlerce adama fazla gelir. Sen ve senin gibi yüzlerce adama fazla gelecek gazetecilere lakırdı yapmak ile değer kazanamazsın. Biz birlikte yol yürüdüğümüz Malatya'ya faydası olan herkesin arkasında yürekli duracak kadar temiz ve cesaretliyiz. Bizi kendinle ve kendin gibi olan kişilerle karıştırma. İhale kovalamayan, şantaj yapmayan, yağcılık yapmayan, Malatya'nın menfaatini milyarlara satmayan bir ekolün, bir ahlakın, bir ailenin mensubuyuz.
Bizim Nethaber Gazetesi sen bilmezsin; Nethaber Gazetesi bir aile, bir mektep, bir gönüldaşlık, bir Malatyalılık sevdasıdır. İnsan bir iddia ortaya atacakken on iki değil yüz on iki defa düşünmeli. Hele ki iki cümleyi bir araya getirme kapasitesi düşük, imla kurallarına ilkokul seviyesinde bile hâkim olmayan, tek derdi imtiyaz-menfaat olan birisiyse.
Gazetemize gönül veren, gazetemiz okuru olan, bize sevgisi saygısı muhabbeti olan herkesin hakkını korumak boynumuzun borcudur. Hakeza Malatya'nın hakkını da korumak en başta boynumuzun borcudur. Nethaber camiasına veya Nethaber'de geçmişte çalışmış veya bugün çalışan birilerine haksız imalı isnatlar senin haddin değildir.
V. Güner adındaki bu kişiyi ciddiye alarak cevap vermek bize yakışmıyor farkındayız lakin okuyucularımıza duyduğumuz saygı bizi bu cevabı vermeye zorladı. O yüzden talihsiz açıklamalarını tek tek ele alarak siz değerli Net Haber okuyucularının vaktini israf edeceğimiz için peşinen özür dileriz.
Öncelikle: Yukarıda da beyan ettiğimiz gibi Mehmet Yeler bizim gazetemizle hiçbir bağı olmayan ve olmamış birisidir. Gazeteciler Cemiyeti başkanının böylesi asılsız bir iddiayı dile getirmesi kadar büyük bir gaf olabilir mi?
Özel Kalem müdürü Sayın Yakup Arkın'ın eski bir Net Haber çalışanı olduğu doğrudur. Net Haber gazetesi bir okuldur ve bu okuldan geçmiş olan onlarca arkadaşımızın önemli pozisyonlara gelmiş olmaları bizim için ancak bir gurur kaynağıdır. Yakup Bey Net Haber gazetesinde çalışmadan önce İhlas Haber Ajansı'nda ve Busabah gazetesinde de çalışmıştır. Bu pozisyona gelmeden önce de uzun yıllar Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nde vazife almıştır. Bu kadar çalışılan pozisyon arasında sadece Net Haber geçmişine vurgu yapmanın altında V. Güner'in gazeteci meslektaşlarımız hakkındaki bilgisizliği mi yatıyor yoksa kötü niyeti mi Takdiri okuyucularımıza bırakıyoruz.
Gazeteciler demişken: Bir meslek grubuna hitap eden bir cemiyet nasıl olur da meslektaşlarının ekmeği ile oynar? V. Güner talihsiz yazısında şöyle bir cümle kurmuş Prof. İlhan Geçit'e: “Belediye Personelini basın işlerinden çekiniz… Basın İlan Kurumu şartlarını yerine getiren basın kuruluşları ile birlikte çalışın. Her gün olur olmaz gereksiz bültenler göndermeyin…” Şu cümledeki saygısızlığa bakar mısınız? Sektörel manada gazetecilikten ekmek yiyen kaç kişi var Malatya'da biliyor mu acaba V. Güner? Hepsinin ekmeğine kan doğramak için sarf edilmiş bir cümle değil midir bu? V. Güner, Net Haber gazetesine düşmanlık edeceğim derken hedefi Malatya'da faaliyet gösteren yüzlerce basın mensubuna çevirmiş. Basın İlan Kurumu'nun şartlarını henüz yerine getirememiş olan yüzlerce haber sitesi var ve bu sitelerden ekmek yiyen gazeteciler var. Bir belediyeyi ve belki daha sonra diğer belediyeleri bu çalışanlara karşı doldurmak, bu çalışanların ekmeği ile oynamak ne kadar meslek ahlakına uygun bir davranıştır? Takdiri saygıdeğer meslektaşlarımıza bırakıyoruz.
Fitil neden ateşlendi?
V. Güner'in fitilini ateşleyen hadise gazetemiz yazarlarından Vahdettin Yiğitcan'ın 8 Mayıs tarihli köşe yazısıdır. Yiğitcan, köşesinde, V. Güner'i kamu sorumluluğu olan bir kurumun başında olup kamuyu çok ilgilendiren bir konuda duyarsız kaldığı için eleştirmişti. Yayın prensiplerimiz gereği yazarlarımızın yazıları konusunda serbest olmalarını destekleriz. Yazarlarımız kalemlerini özgürce kullansınlar isteriz. Sayın Yiğitcan'ın köşesindeki iddiaları cevaplamak V. Güner'in boynunun borcudur. Fakat kendisi bu iddialara cevap vermek yerine gazetemizi hedef alan açıklamalar yapmayı tercih etmiştir. Üstelik köşe yazısının üzerinde yazarının kocaman ismi ve fotoğrafının bulunmasına rağmen görme yeteneğinin eksikliğinden midir, anlama yeteneğinin kıtlığından mıdır bilinmez bu yazıyı Net Haber gazetesi editör ve yazı işlerine mal etmiştir. Şimdi sevgili okuyucularımız, bu şahısın adında “gazeteci” ibaresi geçen herhangi bir kurumda çalışıyor olması sizce uygun mudur? Cemiyeti bırakın, gazete kulübesinde bile çalışması abesle iştigal olur. Gazetecilikten anlamayan insanın gazetecilikle ilgili bir cemiyetin başında bulunması tüm meslektaşlarımız için hakarettir.
İddiaların ispatı
V. Güner'in aynı yazısında iddia ettiği konuların ispatını kendisinden bekliyoruz. Gazeteniz Net Haber'in hangi zamanda hangi kitapçığı bastırıp 2-3 bin liraya sattığının ispatı öncelikli beklentimiz. V. Güner'in böyle bir iddiası varsa elinin altında muhakkak ispatı da vardır. İkinci olarak “işe yerleştirme” iddiasının cevabını bekliyoruz. Ha, kapımızın önünden geçen, bizimle bir merhabası olan, bizi seven binlerce insan yaşıyor Malatya'da. Bizi seven insanların iş hayatındaki kariyerleri ile ilgili hiçbir adım atmamaları, hiçbir yere gelmemeleri isteniyorsa birileri tarafından, kimse kusura bakmasın bu nefret suçudur. Bunun dışında bizim işe yerleştirdiğimiz kimseler varsa V. Güner'i bunu ispata davet ediyoruz. Reklam panosu ve billboardımız yok. Bunların da yerlerini bir zahmet bize göstersin V. Güner, gazetemizin reklamlarını asalım oralara. Belediyelere ya da başka kurum ve kuruluşlara göndermiş olduğumuz ima edilen şişkin faturaların da birer nüshasını tarafımıza iletmeli V. Güner aksi takdirde kendisinden bundan sonra Yalancı Vahap diye bahsedeceğiz. İddiada bulunan, iddiasını ispat etmelidir değil mi?
Gazetecilik güven mesleğidir
Gazetecilik bir güven mesleğidir. Bir gazetecinin, hele ki bu meslekle ilgili bir kuruluşun başkanlığını yapan birisinin güvenilir olması gerekir. Güvenilir olmak yetmez aynı zamanda bilgili olması gerekir. Bilgili olmak yetmez aynı zamanda saygın olması gerekir. Tüm bunların yanında meslektaşları için kucaklayıcı bir felsefeye sahip olması olmazsa olmaz bir şarttır. V. Güner'in kendi meslektaşları ile alakalı nereye varacağını düşünmeden patavatsızca sarf ettiği sözleri, kindarlık alameti olan altı doldurulamaz iddiaları, bir köşe yazısına cevap vermek yerine o yazının yayınlandığı gazetenin tümünü hedef alan saldırgan tavırları kabul edilebilirlik sınırlarını aşmıştır ve saygınlığını gözümüzde bitirmiştir.
Takdiri saygıdeğer okuyucularımız ve meslektaşlarımıza bırakıyor, V. Güner'in işgal ettiği koltuğu bırakarak kariyerini gazetecilik dışı mecralarda aramasını istiyoruz.