Mesleğimizin bilincindeyiz
Malatya Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Serdar Böke, 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu ile Muhasebe Mesleği yasal statüsü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Muhasebe meslek mensupları 3568 sayılı yasadan almış oldukları yetki ve sorumlukları ile devlete, meslek kuruluşlarına, müşterilerine ve mesleğine karşı toplumsal sorumluluklarının bilincinde olduğunu söyledi.
Malatya SMMMO Başkanı Serdar Böke, 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu ile Muhasebe Mesleği yasal statüsü dolayısıyla yazılı açıklamada bulundu. Böke yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı; “33 yıl önce 13 Haziran 1989 tarihinde 20194 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu ile Muhasebe Mesleği yasal statüsüne kavuşmuştur. Bugün için Türkiye genelinde 81 ilde üst birliğimiz olan TÜRMOB bünyesinde, 77 SMMM odasına ve SYMM odasına kayıtlı 118.555 SMMM ve 4.891 YMM aynı çatı altından toplam 123.446 meslek mensubu 57.148 büroda serbest veya bir işyerine bağlı olarak hizmet vermektedir. Muhasebe meslek mensupları 3568 sayılı yasadan almış oldukları yetki ve sorumlukları ile Türkiye'nin dünya ile ekonomik olarak bütünleşme ve rekabet edebilmesine katkı sağlamayı görev edinerek devlete, meslek kuruluşlarına, müşterilerine ve mesleğine karşı toplumsal sorumluluklarının bilincindedirler. Ülkemizde devletin en önemli gelir kaynağı vergidir. Devletin vergi alacağını en doğru şekilde hesaplanıp beyan edilmesi sağlıklı bir muhasebe sistemiyle mümkün olmaktadır. Hükümet politikalarının ekonomik hedeflere ulaşılmasında hiç kuşku yok ki vergi ve muhasebe politikası önemlidir. Bu konudaki tercihlerin ve uygulamaların başarısı muhasebe mesleğini icra eden bizlerin taşıdığı sorumluluk ve özverilerle ortaya konulan emeğin ürünü olarak gerçekleşmektedir. Kamunun finansmanında Yasal statüsüne kavuştuğu günden beri meslektaşlarımız yapmaları gereken fedakârlığın farkında olarak ve işleyen sistemin tıkanmaması için ülke ekonomisine katkılarını devam ettirerek, daha da gelişmesine gayret etmişlerdir. Covid-19 süreci bunun en belirgin örneğidir.”
Sorunlara kayıtsız kalınmamalı
E-Devlet uygulamasıyla ilgili Böke şu ifadeleri kullandı; “Ülkemizde 90'lı yıllarda başlatılan E-Devlet projesi ile vergisel işlemlere ait muhasebe uygulamalarında; vergi mükellefleri için getirilen yasal zorunluluklar gereği Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından uygulamaya konulan VEDOP projesi sonrasında, e-Beyanname, e-Fatura, e-Defter Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından uygulamaya sokulan e-Bildirge ve sonrasında MUH-SGK uygulaması, Kamu Denetim ve Muhasebe Standartları Kurumu (KGK) tarafından denetim raporların hazırlanması, MASAK için Gerçek Faydalanıcı Bildirimi, TÜİK anketleri, Aylık işgücü çizelgesi, Sanayi Sicil Bildirimleri, Ticaret siciline tabi işlemlerin yürütülmesi ve Merkezi sicil kayıt sisteminin (MERSİS) etkin kullanımı, vb. gibi Beyanname, Bildirimler ve Başvurular için dijital araç ve teknolojilerin kullanılmaya başlanılması. Uygulamaların hedeflenen süreden çok daha önce başarıya ulaşmasında muhasebe meslek mensuplarının özverili emeği vardır. Teknolojik gelişmeler ve buna bağlı olarak yaşanan değişimde muhasebe meslek mensuplarının yeri ve rolünün ne olduğunun önem kazandığı günümüzde mesleğimizle ekonomiye değer katan bizlerin sorunlarına ve taleplerine kayıtsız kalınmaması küçümsenmeyecek kadar çoğunluğa sahip biz Mali Müşavirleri mutlu edecektir.”