Mazota yüzde 100, pancara yüzde 27,5 zam! Üretici hüsrana uğradı
2023 yılı şeker pancarı alım fiyatı ton başına bin 855 lira olarak açıklandı. Vergi ve zamlarla her geçen gün zor durumda kalan üreticiler, şeker pancarında açıklanan taban fiyat karşısında hayal kırıklığı yaşadı. Malatya Ziraat Odaları İl Koordinatörü Yunus Kılınç, pancar alım fiyatının, gelecek yıl pancar üretimini olumsuz etkileyeceği belirterek, 'Bu fiyat yetersiz çiftçilerden tepki var. Bugün şekerpancarı teslim edecek çiftçi 6 ay sonra para alacak. Üreticiler söküm yapmayacaklarını ve pancar ekimini bırakacaklarını söylüyorlar' dedi.
Fiyat pancar üretimini olumsuz etkileyecek
Çiftçilerin nisan ayı döneminde ekimi yapılan şeker pancarının söküm işlemlerine başladı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, şeker pancarı alım fiyatını kota tamamlama primi dâhil ton başına bin 855 lira olarak açıkladı. Ancak 2023 yılında açıklanan rakam çiftçileri memnun etmedi. Son bir yılda tarımsal girdi maliyetleri yüzde 100'ün üstünde artarken, 2023 yılı pancar alım fiyatı yüzde 27,5 artırılarak kota tamamlama primi dâhil bin 855 lira olarak açıklandı. Açıklanan pancar alım fiyatının, gelecek yıl pancar üretimini olumsuz etkilemesinden korkuluyor.Malatya Ziraat Odaları İl Koordinatörü Yunus Kılınç, şeker pancarında belirlenen taban fiyatın üreticilerde tepkiye yol açtığını beilrterek, “Mazot ve gübrede yüzde yüz zam olmadı aynı zamanda mevsimlik işçi fiyatında da yüzde yüz 20 zam artışı oldu. Geçen yıl 216 TL'ye çalıştırdığımız mevsimlik tarım işçileri bu sene 450 TL'den çalıştırmak zorunda kaldık. Bu maliyetlere göre üreticimizin şeker pancarında para kazanması mümkün değil.Tepki çok büyük, üretici pancarı sökmeyip tarlada bırakacağım diyor” diye konuştu.
Çiftçilerin nisan ayı döneminde ekimi yapılan şeker pancarının söküm işlemlerine başladı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, şeker pancarı alım fiyatını kota tamamlama primi dâhil ton başına bin 855 lira olarak açıkladı. Ancak 2023 yılında açıklanan rakam çiftçileri memnun etmedi. Son bir yılda tarımsal girdi maliyetleri yüzde 100'ün üstünde artarken, 2023 yılı pancar alım fiyatı yüzde 27,5 artırılarak kota tamamlama primi dâhil bin 855 lira olarak açıklandı. Açıklanan pancar alım fiyatının, gelecek yıl pancar üretimini olumsuz etkilemesinden korkuluyor. Malatya Ziraat Odaları İl Koordinatörü Yunus Kılınç, şeker pancarında belirlenen taban fiyatın üreticilerde tepkiye yol açtığını beilrterek, “Mazot ve gübrede yüzde yüz zam olmadı aynı zamanda mevsimlik işçi fiyatında da yüzde yüz 20 zam artışı oldu. Geçen yıl 216 TL'ye çalıştırdığımız mevsimlik tarım işçileri bu sene 450 TL'den çalıştırmak zorunda kaldık. Bu maliyetlere göre üreticimizin şeker pancarında para kazanması mümkün değil. En azından 2 buçuk TL olması gerekiyordu ki çiftçi bu üretimi sürdürebilirsin.” diye konuştu.
Bu maliyetle üreticinin para kazanması mümkün değil
Malatya Şeker Fabrikası'nda 2023-2024 yılı şeker pancarı alım kampanyası başladı. Pancar alım fiyatı ton başına bin 855 lira olduğu açıklandı. Çiftçiler, girdi maliyetlerin yüzde 100 artarken, pancar alım fiyatının düşük açıklanmasına tepki gösterdi. Malatya Ziraat Odaları İl Koordinatörü Yunus Kılınç, açıklanan fiyatın güncellenmesi gerektiğini belirterek, “Bu fiyat yetersiz çiftçilerden tepki var. Bugün şekerpancarı teslim edecek çiftçi 6 ay sonra mart ayında para alacak. Üretici şu anda tepkili ve pancar ekimini bırakacağını aktarıyor. Enflasyon yüzde 61 olarak açıklandı. İnşallah güncellenir. Bu fiyatla bu maliyetle, sadece mazot ve gübrede yüzde yüz zam olmadı aynı zamanda mevsimlik işçi fiyatında da yüzde yüz 20 zam artışı oldu. Geçen yıl 216 TL'ye çalıştırdığımız mevsimlik tarım işçileri bu sene 450 TL'den çalıştırmak zorunda kaldık. Bu maliyetlere göre üreticimizin şeker pancarında para kazanması mümkün değil. Şu anda dekar başına 10 ton almıyorsa bir çiftçi zararda. Dekar başına 5-6 ton alacaksa, bugün tarlaların kira fiyatları 2 bin TL olarak kiralanıyor” diye konuştu. Pancardan elde edilen hayvan yemi olarak kullanılan küspenin, alım ihalesinin müteahhitlere verildiğini ifade eden Kılınç, “Bugün pancardaki en büyük güzelliklerden biri de küspe, hayvancıların küspe alımı. Küspe alımının da ihale ile müteahhitlere verildiği söyleniyor. Yani üreticimiz küspede de sıkıntı yaşıyor. Direk fabrika satmıyor ihale ile müteahhitlere vermişler. Alanlar buradan kar edecekler” dedi.
Pancar tarlada kalacak
Çiftçilerin üretimde sıkıntı yaşamadığını ancak ürünlerinin pazarlaması konusunda sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Kılınç, “Ülkemizdeki tarım politikasında bazı eksiklikler var. Avrupa'da üretim yapılırken üreticinin ürününün nereye verdiğinin de planlaması yapılıyor. Ülkemizde üretim için sürekli daha fazla üretim diye söylentiler var. Üretmekten ziyade üreticilerin ürününü nereye vereceğinin planlaması yapılmalı. Üretici üretiyor mal elinde kalıyorsa bunun anlamı yok. Üretici mağdur oluyor. Piyasaya satmada sıkıntı yaşıyor. Tarımda iyi bir planlama yapılması gerekiyor. Pancarın alım garantisi olduğu için devlet aldığı için üreticimiz pancara yöneliyordu. Fakat şu anda açıklanan fiyata göre mümkün değil. En azından 2 buçuk TL olması gerekiyordu ki çiftçi bu üretimi sürdürebilirsin. En iyi üretim sürdürülebilir olan üretimdir. Tepki çok büyük, üretici pancarı sökmeyip tarlada bırakacağım diyor” diye konuştu.