'Maske kullanın'
6 Şubat depremlerinin vurduğu Malatya'da ağır hasarlı binaların yıkımı sürüyor. Kentte, bir yandan yıkım çalışması sürerken diğer yandan yıkılan binaları enkazları yerinde ayrıştırılıyor. Bu duruma esnaf vatandaşlar tepki gösteriyor. Malatya Sağlık İl Müdürü Dr. Erhan Berk, yıkım esnasında ağır hasarlı binaların yıkımında ve yerinde ayrıştırma esnasında su tankerlerinin kullanılmamasının toplum sağlığı açısından riskli olduğunu belirterek, vatandaşları maske takması konusunda uyardı. Dr. Berk, toplum sağlığı için yerinde ayrıştırılma yapılmaması gerektiğine dikkat çekti.
6 Şubat depremlerinden ağır hasar alan Malatya'da ağır hasarlı binaların yıkım işlemi sürüyor. Yıkılan binalar yerinde ayrıştırılırken yıkım anında suyun fazla kullanılmaması şehri toz bulutlarının kaplamasına neden oluyor. Malatya İl Sağlık Müdürü Dr. Erhan Berk, gazetemize yaptığı açıklamada, yıkımlarda tankerle su kullanılmaması ve yerinde ayrıştırmanın toplum sağlığı açısından riskli olduğunu söyledi. Berk, vatandaşları özellikle yıkım yapılan bölgelerde maske takılması konusunda uyardı.
Yerinde ayrıştırılma yapılmamalı
Yerinde ayrıştırmanın hem toplum sağlığı açısından hem de merkezdeki işleyiş açısından riskli olduğunu anlatan Berk, insanların yoğun olduğu yerlerde yerinde ayrıştırma yapılmaması gerektiğini vurguladı. Dr. Berk, “ Biz kesinlik ama kesinlikle bütün yıkımlarda tankerle su kullanılmasını istiyoruz. İnsanların yoğun olduğu yerlerde toplum sağlığı için yerinde ayrıştırılma yapılmaması gerekir. Bunların toplu depolama alanlarına gittiği zaman ayrışımın orda yapılması lazım. Bu toplum sağlığı açısından büyük risk. Hem şehirde trafiğin işleyişine sıkıntı yaratıyor hem de toplum sağlığı açısından risk. Çarşı merkezinde kalabalık yerlerde yapıldığı takdirde insanların maske takması gerekiyor. Uyarılar yapıyoruz. Biz gerekli önerilerde bulunduk. Enkazları kontrol ediyoruz. Onları da ilgililere yazıyoruz. Ama maalesef çok fazla iş yükü olduğu için bazen takibinde sıkıntı oluyor. Ama bunun halk sağlığı açısından en önemli olan kısmı su tankerlerle sulayıp yıkımı yapıp biran önce enkazı kaldırıp depolama alanında ayrışım yapılması geri dönüşüm yapılması gerekiyor” dedi.
Enkaz bölgelerinde maske takılmalı
Enkaz bölgelerinde maske kullanımının insan sağlığı açısından önemli olduğunu vurgulayan Berk, “Uzun süreli mağduriyet kronik kanser türü bir şey yapmaz. Ama akut enfeksiyonlara bazı şikayetlere sebebiyet verebilir. Eğer insanları 10-15 yıl dumanlara maruz bırakırsanız kanser olma ihtimali olur. Ama bir sefer maruz kaldım kanser oldum diye bir şey yok. Biz çevre sağlığı olarak üstümüze düşeni yapıyoruz. 2 milyonun üzerinde maske dağıttım 150 binin üzerinde m95 dağıttım. İsterse şuanda herkese verebilirim. Maske konusunda hiçbir sıkıntımız yok. Biz dağıtırız ama insanların kullanıp kullanmadığını takip edemeyiz. Bilimsel bir öneri, enkaz bölgelerinde maske takılması gerekiyor” diye konuştu.
Hastaneler normale döndü
Depremlerde sağlık kurumlarının hizmet vermeye devam ettiğini belirten Berk, “ Sağlık camiası olarak da ilk andan beri ayaktayız hizmet ediyoruz. Sağlık Bakanlığımızın zamanında yaptığı güzel yatırımlardan dolayı sağlık tesislerimiz ayakta. 2 Temmuz itibariyle de 6 Şubat depreminin öncesi durumuna döndü. MHRS randevularımız, ameliyathanelerimiz, yoğun bakımlarımız, polikliniklerimiz, birinci basamak hizmetlerimiz hepsi şuanda aktif bir şekilde halkımıza hizmet vermeye devam ediyor” şeklinde konuştu.
Su kaynaklarında sorun yok
Malatya kent merkezine verilen su ile ilgili sürekli analiz yaptıklarını söyleyen Berk, “ Biz suyun kaynağında şuanda herhangi bir problem görmüyoruz. Ne partikül olarak ne mikrobiyolojik olarak ne de kimyasal olarak herhangi bir sıkıntı yok. Yalnız şebekelerden, depolardan kaynaklanan ciddi sıkıntılar var. Çünkü şehir depremler atlattı. Altyapı problemlerinin belirli bölgelerde çamurlu su akma durumu olabilir. Evlerde, işyerlerinde aldığımız numuneleri günlük olarak takip ediyoruz. Oralarda kimyasal olarak ya da mikrobiyolojik olarak herhangi bir problem yok. Bazen şebekeden ya da depodan kaynaklanan partiküller var. Ama bu şehrin genelinde olan bir durum değil. Bölgesel bir durum ya çalışma olan ya şebekenin zarar gördüğü ya da depolarda temizliğin yapılmadığı bölgelerde daha çok hissediliyor” diye konuştu.