Maliyetler yüksek üretici endişeli
Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85'inin yapıldığı Malatya'da hasat başladı. Kayısı sezonunun sıkıntılarla başladığını belirten Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılınç, ilaç, mazot, gübre maliyetlerinde yaşanan artış karşısında üreticinin endişeli olduğunu söyledi.
Asrın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen Malatya'da kayısı hasadı başladı. Her yıl 15 Haziran`da başlayan kayısıda hasat dönemi, bu yıl kısmen de olsa gecikmeli başlayan kayısıda hasat dönemi, temmuz ayı sonunda sona eriyor. Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) nezdinde tescilli coğrafi işaretlerinden olan ve yörede "mişmiş" olarak adlandırılan Malatya kayısısında yaklaşık 50 bin aile geçimini sağlıyor. Gaziantep baklavası ve Aydın incirinden sonra AB tarafından coğrafi işaret tescili verilen üçüncü ürün olan Malatya kayısısında bu yıl rekolte düşük. Hasat döneminde 385 bin ton yaş kayısıdan 77 bin ton kuru kayısı üretilmesi hedefleniyor.
Kayısı bu yıl 200 liraya çıkacak
Hasat sezonunun başlamasıyla birikte gazetemize açıklamalarda bulunan Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılınç, üreticilerin artan girdi maliyetleri, mazot ücretleri, mevsimlik işçi ücretlerini ödemekte güçlük çektiğini belirtti. Kayısı fiyatlarında artış beklediklerini ifade eden Kılınç, “Kayısı bu yıl 200 liraya kadar varacak. Gösterilen rekoltelerin hepsi tahminidir. Şuanda yaş kayısı alımında firmalar kayısı bulamıyor. Kayısıların yüzde 50'si dolu yaralı bir kısmı çil, temiz kayısı Avrupa'ya ihraç edilecek kayısı bulamıyorlar. Bu yıl Yazıhan ilçemize gelip geziyorlar. Temiz bahçeyi buldukları zamanda istedikleri fiyatlarda alıyorlar. Bu yıl 40 liraya yaş kayısı gidiyorsa kurusu 200 liradan aşağı olmamalı maliyetler çok yüksek. Maliyetlere karşı kayısıda geçen sene 110- 120 lira ise bu sene 200 lira olması kaçınılmaz” ifadelerini kullandı.
Üreticimiz böyle şeylere aldanmasınlar
Meşrubat firmalarına karşı üreticileri uyaran Kılınç, “ Hiç kimse açıklanan rekolteye ve kayısının varlığına inanmasın şuanda Meysu gibi meşrubat fabrikaları gelmiş 3 liradan kayısı almak istiyor. Böyle bir saçmalık olur mu? Kayısı şuanda yaş Avrupa'ya ihraç ediliyor. Silme verenler 35 liradan veriyor. Meşrubat fabrikaları tezgah kurmuşlar 3 liradan dökülen kayısı almak için. Üreticimiz böyle şeylere aldanmasınlar. Ürünleri onlara vermesinler. 447 lira yevmiye verirken işçileri kurtarmaz ki. Gerekirse biz malımızı kurutacağız. Çekirdeğini alacağız ama onlara vermeyeceğiz. Üreticiler meyve suyu firmalarına inanmasınlar. Ürünlerini 3- 5 liraya vermesin. 10 TL'nin altında döküntü kayısı olmaz bu yıl. Üreticimizi uyarıyoruz” diye konuştu.
Kayısı yevmiyesi belirlendi
Kılınç, kayısı hasadında çalışan mevsimlik işçilerin gündelik ücretlerinin bu yıl 1 Temmuz'dan itibaren 16 yaş üstü işçiler için asgari ücretin 1/30 brütü olan 447 TL olarak belirlediklerini söyledi. Kılınç, “1 Temmuz'a kadar yüzde yüz 35 liraydı. 1 Temmuz'dan itibaren de 335'ten 447 TL olarak en düşük kayısı işçi ücreti belirlendi ve maliyetler günbegün artıyor” dedi.