Malatya'ya inme merkezi
Sağlık İl Müdürlüğüne bağlı Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Yoğun Bakım Ünitesi içerisinde 6 yataklı Kapsamlı İnme (felç) Merkezi hizmeti açıldı. Merkezde, 5 nöroloji uzman hekimi, 18 sağlık personeli görev yapacak.
Sağlık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, merkezde bugüne kadar 55 Venöz trombolitik tedavi, 12 Arteriyal trombolitik tedavi, 14 Trombektomi, 49 Anjiografik görüntüleme, 5 Stent işlemi yapılırken, toplam 112 hastanın da yatarak tedavisi yapıldığı bildirildi. İnme (felç) hastalığı hakkında bilgiler verilen açıklamada, “İnme beyinde bir bölgedeki kan akımının kesilmesi veya beyin damarındaki kanın dışarı sızması sonucu beyinde oluşan harabiyet olarak tanımlanır. İnmelerin yüzde 80-85 i beyin damarının tıkanması sonucu oluşur. Dünyada ölüm nedenleri arasında kanser ve kalp krizinden sonra üçüncü sırada yer alan inme (felç), ülkemizde de her yıl yaklaşık 100 binin üzerinde kişinin sağlığını tehdit etmektedir. Ancak son yıllarda bu hastalığın tedavisindeki önemli gelişmeler sayesinde, kalıcı sakatlıklar ve hayat kayıplarının önüne geçilebilmektedir. İnme, yüzde çarpılma, kol ve bacakta ani kuvvet kaybı, konuşmada ani gelişen bozulma, tek taraflı ani görme kaybı ve ani bilinç kaybıyla kendini göstermektedir. Bu belirtilerin ortaya çıkması halinde vakit kaybedilmeden 112'nin aranması ve ilk saatlerde müdahale hayati önem taşımaktadır. Hastalar erken acile başvurduğunda yapılan etkin tedavi yöntemiyle yeniden hayata döndürülebilmektedir. Bu kapsamda Müdürlüğümüze bağlı Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 02.11.2018 tarihinden itibaren 6 yataklı olarak hizmet vermekte olan Kapsamlı İnme Merkezinde aynı zamanda 3. basamak nöroloji yoğun bakım hizmeti de verilmekte” olduğu belirtildi.
7/24 hizmet verecek
7/24 tetkik ve tedavilerin uygulanacağı aktarılarak, “Nöroloji Uzman Hekimi sorumluluğunda hizmet verecek olan Kapsamlı İnme Merkezinde 5 nöroloji uzmanı hekim, 18 sağlık personeli görev yapacak. Merkez hasta kabulüne başladığı Aralık 2018 tarihinden itibaren; 55 Venöz trombolitik tedavi, 12 Arteriyal trombolitik tedavi, 14 Trombektomi, 49 Anjiografik görüntüleme, 5 Stent işlemi yapılmış olup, toplam 112 hastanın da yatarak tedavisi yapılmıştır. İlk 4.5 saatte gelen inme hastalarına öncelikle damar yolundan pıhtı eritici ilaç verilmekte, ilaçtan fayda sağlanmaz ise hastaya anjiyo ünitesinde trombektomi denilen pıhtı çıkarma işlemi yapılmaktadır. Hastalar ne kadar erken acile başvurup tedavi altına alınırsa bu tedaviden fayda görmeleri ve yatağa bağımlılıktan kurtulmaları o derece artar. Dünyada her 10-15 sn. de bir Türkiye'de ise 3-4 dakikada bir kişi inme geçirdiği düşünülürse böylesi bir merkezin gerekliliği daha iyi anlaşılabilir” ifadelerine yer verildi.