Malatya'nın madeni konuşuldu
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Malatya Maden Mühendisleri Odası ve İnönü Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği 'Malatya Maden Potansiyelinin Değerlendirilmesi' paneli gerçekleştirildi. AK Parti MKYK üyesi Malatya milletvekili Öznur Çalık, 'Siz üreten, geliştiren, çalışan ve Malatya-Türkiye ekonomisine katkıda bulunan iş adamlarımız olarak, bize Malatya için yapılacak ne varsa, projelerinizle gelin biz elimizden ne gelirse o desteği sonuna kadar verelim' dedi.
Malatya 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonunda düzenlenen panele, AK Parti MKYK üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası(MTSO) Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, İnönü Üniversitesi Madencilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hikmet Sis, Maden Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Deniz Aydın, STK temsilcileri, öğrenciler ve oda üyeleri katıldı. Milletvekili Öznur Çalık, Malatya'nın bir sanayi şehri olmasını istediklerini söyledi. Çalık, “Malatyalı siyasiler olarak biz sizin emrindeyiz. Siz üreten, geliştiren, çalışan ve Malatya-Türkiye ekonomisine katkıda bulunan iş adamlarımız olarak, bize Malatya için yapılacak ne varsa, projelerinizle gelin biz elimizden ne gelirse o desteği sonuna kadar verelim. Her mühendislik odası, her ticaret odası kendi alanını çalışırsa bizler de bildiğimiz alanlarda çalışır, bilmediğimiz alanlarda sizlerin bizlere sunduğu projelerle elimizden gelen her türlü desteği veririz. Malatya sanayi şehri olsun istiyoruz. Tüm organize sanayilerimizle birlikte Malatya sanayisini güçlendirelim istiyoruz. Dünya teknoloji ile koşarken, biz Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'mız aracığıyla endüstri 4-0'ı yakalamamız gerekir. Bunun için Malatya'daki tüm yatırımcılarımızın teknoloji alt yapılarını tamamlayarak endüstri 4-0'ı yakalamak üzere mücadele etmesi lazım” diye konuştu.
PÜTÜRGE'DE MADEN VAR
Türkiye'de hatta dünyada sadece Malatya Pütürge'de olan Profillit madeninin olduğunu hatırlatan Çalık, “Çok önemli merkezlerinden bir tanesi de Malatya ve şuanda Sabancı'ya o bölge verilmiş vaziyette ve çalışmalarını yapıyorlar. Hekimhan'da daha önce demir çelik işletmeleri vardı ve bu devlet tarafından işletilirdi. Orada bulunan madenler Sivas Divriği'ye gönderilirdi. Bizim demir yatakları madenlerimizi ortaya çıkarabilmek, Türkiye ekonomisine katkıda bulunmak için biz siyasiler olarak sizin emrinizdeyiz. Yeter ki çalışın yeter ki üretin. O bölgedeki demir yataklarının Erdemir şirketi tarafından çıkarılarak Sivas'a götürülüp orada işlenecek demişlerdi. Dönemin Enerji Bakanı ile yaptığı görüşmelerde Hekimhan'da çıkarılan madenin Sivas'a götürülmesin dedik. Malatya'dan çıkarılıp, Malatya'dan işlenmeli ve bu da en az bin kişilik bir istihdam sağlayacak. Tesisleri de Malatya'da kurmalılar dedik. Bakanımızın talimatları ile Erdemir Genel Müdürünü davet ettik, konuştuk. Erdemir Malatya'nın Hekimhan'ın hakkı olan ve çıkarılması gereken demirleri Hekimhan'da Kuluncak'ta çıkarıp buralarda işleyecek ve istihdam sağlanmasına vesile olacak. Hekimhan Deveci'de Kolin Şirketler Grubuna, Hekimhan Madencilik Anonim Şirketi Entegre Pik Demir üretimi devreye alınmış vaziyette, Hekimhan Hasan Çelebi'de Erdemir Şirketler Grubuna ait Er Maden Zenginleştirme ve Peletleme Tesisinin kurulum aşaması devam etmekte. Kolin ve Erdemir'in Hekimhan'da yapacakları yatırım 2 milyar TL civarında” dedi.
MALATYA MADEN KAYNIYOR
MTSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ise, 2018 yılı madencilik ihracat rakamının 1 Milyon 934 Bin dolar olduğunu söyledi. Sadıkoğlu, “Bizim hedeflerimizden birisiydi üniversite ve sanayi bağını kurmak. O nedenle bu tür toplantıları diğer sektörlerde de uygulayacağız. Malatya hem sanayi hem de yer altı kaynakları bakımından bölgede önemli bir yere sahip. Malatya'da toplamda 205 ruhsatlı maden işletmesi bulunuyor. Yer altı kaynakları deyince akla Hekimhan-Hasançelebi geliyor. Türkiye'nin en önemli demir yatakları bu bölgede yer alıyor. Ayrıca, Yeşilyurt-Görgü'de; Bakır, kurşun, çinko Darende'de; çimento ham maddeleri, Doğanşehir-Sürgü Demir Zuhurları, Hekimhan-Bıcır Krom madenleri yer alıyor. Akçadağ ve Kuluncak bölgesindeki mermer yatakları da Malatya için önem arz etmektedir. Buradaki ocaklarda üretilen mermerler yurt dışına ihraç edilerek sanayiye katkı sunuyor. 2018 yılı madencilik ihracat rakamı 4 Milyon 561 Bin 662 Dolar Malatya'nın yer altı kaynaklarından en önemlisi de Pütürge'dedir. Türkiye'de tek, dünyanın da sayılı yataklarından biri olan profillit yatağı Pütürge'de bulunmaktadır. Pütürge'de bulunan profillit yatağı Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkarılmış ve özel sektöre devredilmiştir'' diye konuştu. MTSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Bu organizasyondaki en büyük amacımız sanayiyi, madeni ve akademiyi bir araya getirerek, hem işletmeyi hem de istihdamı arttırmak'' dedi.
KALKINMANIN TEMELİNDE MADENCİLİK VAR
İnönü Üniversitesi Madencilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hikmet Sis ise, “Maden çok önemli bir konu. Maden mühendisi olduğum için söylemiyorum bunu. Pek çok ülkeyi gezmiş biri olaraktan söylüyorum bunu. Kalkınmanın temelinde madencilik var. Çünkü madenlerini işleyen ülkeler gelişmiş ülkeler, medenini işleten, ülke gelişmiş ülkedir. Madenlerini işletmişler satmışlar para kazanmışlar. Kazandıkları paralarla hem eğitime hem de sağlığa yatırımlar yapmış, geleceklerini garantiye almışlar. Yani 2O30 yılında çok batarya ihtiyacı olacak, maden ihtiyacı olacak, ya biz yeni teknoloji geliştireceğiz. Elektrikli araç trendini yakalamak için ya daha iyi teknoloji geliştireceğiz ya da elektrikli batarya üreteceğiz. Medenin önemi çok net her alanda var. Paslanmaz çelikte bile her şeyde maden var'' şeklinde konuştu.