Malatyalılar hastanelere koşuyor! Bu belirtilerden biri varsa dikkat!
Hava sıcaklığının yer yer 40 dereceyi bulduğu Malatya'daki vatandaşlar, sıcaklıklardan dolayı en fazla baş dönmesi, bayılma hissi ve bulantı gibi şikâyetlerden dolayı hastanelerin yolunu tutuyor. Peki, bu belirtiler neyin habercisi? İşte cevabı…
Yaz aylarında yüksek sıcaklık ve nem, vücudumuz üzerinde önemli etkiler bırakır. Artan sıcaklık, metabolizmayı hızlandırırken, terleme yoluyla su ve mineral kaybına neden olur. Bu durum, sağlıksız beslenmeyle birleştiğinde baş dönmesi, halsizlik gibi rahatsızlıkları beraberinde getirebilir.
Peki, yaz aylarında sağlıklı kalmak için nelere dikkat etmeliyiz ve hangi besinlerden uzak durmalıyız? Diyetisyen Betül Serttaş konu hakkında önemli bilgiler paylaştı. İşte tüm detaylar…
Aşırı Yağlı Yiyecekler
Aşırı yağlı yiyecekler beslenme konusunda hiçbir zaman tercih edilmemeli. Ancak bu konunun öneminin sıcak havalarda daha fazla arttığını da kabul etmek gerek. Çünkü yüksek sıcaklıklarda bedenimiz zaten duruma adapte olabilmek için ekstra çaba içerisinde oluyor. Yağlı yiyecekler ise sindirim sistemini yorarak çeşitli problemlerin ortaya çıkmasını tetikleyebiliyor. Bu sebeple mayonez ve kremalı yiyeceklerden uzak durulmalı. Yaz aylarında tüketilen yağlı yiyecekler ayrıca yorgunluk, baş ağrısı ve yüksek tansiyon gibi problemlere sebebiyet verebiliyor.
Aşırı Tuzlu veya Şekerli Yiyecekler
Yaz aylarında vücudumuz daha fazla su kaybettiği için sıvıya daha fazla ihtiyaç duyuyor. Aşırı tuzlu ve şekerli yiyecekler ise vücudumuzdaki suyu arttırmak yerine bu ihtiyacı arttırıyor. Bunun yanı sıra bu tarz besinler kan şekerinde ani yükselmelere de neden oluyor. Bu nedenle özellikle sıcak havalarda aşırı tuzlu veya aşırı şekerli yiyeceklerden uzak durmak gerekiyor.
Hamur İşi Yiyecekler
Yukarıda da belirttiğimiz gibi sıcak havalarda sindirim sisteminin işleyişine yardımcı olmak için onu yoracak besinlerden uzak durmak şart. Bunlardan biri de hamur işi yiyecekler olarak karşımıza çıkıyor. Bu tarz besinler kişiye kilo aldırmakla kalmıyor; bunun yanı sıra sindirimi zorlaştırarak çeşitli sindirim problemlerinin ortaya çıkışını tetikleyebiliyor.
Baharatlı Yiyecekler
Baharatlı yiyecekleri çok sevseniz de sıcak havalarda bu tür besinlerden uzak durmanızda fayda var. Çünkü aşırı baharatlı yiyecekler bağırsak hareketlerini arttırabiliyor; bununla birlikte vücuttaki su kaybı da artıyor. Bu sebeple sıcak havalarda baharatlı yiyecekler yerine su içeriği yüksek besinler tercih etmek gerekiyor.
Çabuk Bozulan Yiyecekler
Tavuk, kırmızı et, yumurta gibi besinler yüksek sıcaklıklardan en fazla etkilenen ve çabuk bozulan yiyeceklerdir. Bu tarz besinler yaz aylarında tüketilirken saklama ve hijyen koşullarına mutlaka dikkat edilmelidir. Yaz aylarında bunların yerine Omega-3 bakımından zengin balık tüketilebilir.
Kafein İçeren veya Gazlı İçecekler
Sıcak havalarda vücudumuzdaki sıvı seviyesi ister istemez düşüyor. Bunu gidermenin yolu ise su tüketmekten geçiyor. Oysa yaz aylarında serinlemek için daha çok kafeinli ve gazlı içecekler tüketme eğilimindeyiz. Bu türden içecekler sıvı yerine geçmiyor; aksine su tüketme eğilimimizi azaltıyor. Bu nedenle yaz aylarında kafeinli, gazlı içecekler yerine bol bol su, soda gibi sağlıklı içecekler tüketmek gerekiyor.