Malatyalılar gün sayıyor

6 Şubat'ta yaşanan depremlerden en fazla etkilenen illerden olan Malatya'da deprem konutları hızla yükseliyor. Depremzedelerin barınma sorununun çözülmesi için kent genelinde bir yandan geçici barınma merkezleri oluşturulurken diğer taraftan da kalıcı konutlar için çalışmalar aralıksız sürüyor.

Kentte, TOKİ tarafından yapımı süren ve yakın tarihte depremzedelere verilmesi planlanan konutların teslimi için gün sayıldığını belirten Malatya Valisi Ersin Yazıcı, kalıcı konutların 2 bin 680 adetinin de önümüzdeki aylarda 14 bin 338 konutun ise 2024 haziran ayına varmadan teslim edileceğini söyledi. 6 Şubat'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler, 11 ilde büyük yıkıma neden oldu. 50 bini aşkın vatandaşın hayatını kaybettiği ve kamuoyunda 'asrın felaketi' olarak adlandırılan depremlerin ardından vatandaşların barınması için yapılan kalıcı konutların inşası sürüyor. Zemin etüt çalışmalarının ardından belirlenen bölgelerde, TOKİ aracılığı ile ihaleler yapılarak mart ayında temelleri atılan Malatya'daki kalıcı konutlar hızla yükseliyor. Kentte ilk etapta yatay ve yöresel mimariye uygun şekilde sağlam zeminde inşa edilen 13 bin 975 konutlar neredeyse tamamlanmak üzere. Kentte özel bir televizyon programına konuşan Vali Ersin Yazıcı, yaptığı konuşmada, konutların bir kısmının önümüzdeki aylarda, 14 bin 338'inin konutun ise 2024 Haziran ayına varmadan teslim edileceğini belirtti.

Konutların inşası sürüyor

Depremlerden etkilenen Malatya'da 77 bin 717 konut ve 25 bin 302 köy evi ile toplamda 103 bin 19 ev yapılacak. Kentte yapımı süren kalıcı konutlar hakkında özel bir televizyon programına konuşan Vali Ersin Yazıcı, yapımı tamamlanan konutların yakın zamanda depremzede vatandaşlara teslim edileceğini ifade etti. 14 bin 338 konutun ihale edildiğini ve TOKİ tarafından yapımının devam ettiğini belirten Vali Ersin Yazıcı, “14 bin 338 konut ihale edilmiş durumda ve yapımı TOKİ tarafından devam ediyor. Ayrıca Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 7 bin 400 konut da köylerde kırsalda yapılmak üzere onun da ihalesi yapıldı. Gelinciktepe'deki inşaatlarımızda devam ediyor. İlk teslimlerimiz, Yazıhan ve Doğanşehir'de olacak ve Kasım ayında içerisinde 157 tane Yazıhan'da 349 tane de Doğanşehir'de ilk teslimlerimiz yapılacak. Aralık ayında da 474 gelincik tepesinde, Yeşilyurt ilçesi İkizce bölgesinde de yaklaşık bin 700 tane konut aralık ve ocak ayında teslim edilecek. İnşallah 2024'ün haziran ayına varmadan 14 bin 338 konutu teslimi de beklemekteyiz. İlk planda bu yıl içerisinde 4 bin 400 civarında teslimi kasım özellikle de aralık ayında yapmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yıkımlar yoğun bir şekilde devam ediyor

Kentte yıkımların yüzde 33'ünün gerçekleştiğini ve yıl sonuna kadar yıkımların büyük oranda bitmesini hedeflediklerini aktaran Vali Yazıcı, “Malatya'da yıkılacak bina sayısı 36 bin 580 biz şu ana kadar 9 bin 200'ünü yıktık. Yıkımda yüzde 33'teyiz. Yoğun bir şekilde devam ediyoruz. Bazı aksaklıklar olmuştu ama topladık ve hızlandık. İnşallah bir an önce ışıkları yanmayan, penceresi, kapısı sökülmüş binalardan bu kötü görüntüden çocuklarımızı, vatandaşlarımızı, kurtarmak istiyoruz. Bunun psikolojik olarak çok büyük zararları var ve biz hızlı bir şekilde son bir ay içerisinde de ciddi manada yıkım hızlandı. Aynı hızla devam edip inşallah yılın sonuna kadar yıkımı büyük oranda bitirmiş olmak” diye konuştu.

110 bin vatandaş yaşayacak

73 konteyner kentte 109 bin vatandaşın yaşadığını vurgulayan Vali Yazıcı, “3 bin 200 tane esnaf için konteynerlerimiz kurulmuş durumda. Birçoğuna yerleştirdiler bazıları da uygun yerlere taşınacak. Ticari alanda kurduğumuz konteynerler çok büyük değil ama yeterince ticari konteynerlerimiz burada, Akçadağ, Doğanşehir olmak üzere diğer ilçelerimizde de kuruldu. Bizim 73 tane konteyner kentimiz var. Bugün itibariyle 109 bin konteynerde yaşayan vatandaşımız var. Bugün itibariyle ve buradaki vatandaşlarımıza 73 konteyner kentte hizmet veriyoruz. Bu rakam daha da artacak. Çünkü konteyner hakkı elde eden vatandaşlarımız gelip yerleşiyorlar. Yani 110 bin civarında insanımız konteynerde yaşayacak" dedi.

Bakmadan Geçme