Malatyalılar Dikkat! Yol Kenarında Yetişiyor…Resmen Şifa Deposu...!
Malatyalılar bu çiçeğin faydalarını öğrenince vazgeçemeyecek. Denizli'de kilosu 250 TL'den satılıyor. Malatya'da her gün birçok kişinin yanından geçtiği fakat şifa deposu olduğunu bilmiyor. İsmini ilk kez duyanlar şaşıracak ama halk arasındaki ismi 'Hatmi Çiçeği' olarak isimlendiriliyor. Detaylar haberimizde…
Malatyalılar Denizlilerden örnek alabilir. Denizli'de 'Deve Gülü', 'Hire', 'Silindir Çiçeği' olarak bilinen hatmi çiçeğinde hasat başladı. Şifa deposu olan bu bitkinin kurusu, bu yıl toptan 250 TL'den satılacak. Hatmi çiçeği, kuru öksürük, gastrit, ülser ve reflü gibi sağlık sorunlarına karşı etkili. Soğuk algınlığı ve gripte de faydalı olan bitki, sakinleştirici etkisiyle uyku problemlerine yardımcı oluyor. Ayrıca böbrek iltihaplarına, prostat, sinüzit, zona ve bağırsak iltihaplarına iyi geliyor, vücut direncini artırıyor.
Denizli’de başlayan hasat Malatyalıları harekete geçirebilir. Denizli'de halk arasında 'Deve Gülü', 'Hire', 'Silindir Çiçeği' gibi isimlerle bilinen hatmi çiçeğinde hasat başladı. Şifa deposu olarak ta bilenen hatmi çiçeğinin kurusunun kilogramı bu yıl toptan 250 TL'den satılacak.
Malatya’da o çiçeği her yer de görebilirsiniz. Denizlililer onu her yerde görüyor. Denizli'de yol kenarları ve boş tarlalarda kendiliğinden yetişen ve halk arasında "deve gülü çiçeği" olarak anılan hatmi çiçeğinde bu yıl ki hasat dönemi başladı. Yüzyıllardır insan sağlığına olan şifalı yönleriyle ön plana çıkan hatmi çiçeğinin kurusu bu yıl toptan kilogramı 250 TL'den satılacak. Soğuk algınlığından gribe kadar pek çok hastalığa iyi gelen deve gülü beyaz, pembe, mor, sarı ve kırmızı renklere sahip çiçekleriyle gözleri kamaştırmaktadır. Hatmi gülünde bu yıl ki hasat dönemi Haziran ayı ortalarında başladı. Şifa deposu çiçekler özenle toplanarak kurutuluyor ve kilogramı 250 TL'den aktarlara satılmaya hazırlanıyor. İşte konu hakkında merak edilenler...
Yüz yıllardır, çeşitli tedavilerde kullanılan bu şifalı bitkinin pek çok sağlık sorununa karşı etkili olduğu biliniyor. Özellikle kış aylarında rastlanan ve halk arasında "kuru öksürük" olarak adlandırılan inatçı öksürüklerle mücadelede oldukça yararlı olduğu gözlemlenmiş. Hatmi çiçeği, gastrit, ülser, reflü gibi mide rahatsızlıklarına karşı etkili bir bitki olarak biliniyor. Enfeksiyonlara karşı iyi bir savaşçı olan hatmi çiçeği, özellikle soğuk algınlığında ve gripte etkili. Sakinleştirici etkisi de olan hatmi çiçeği, bünyesinde barındırdığı uçucu yağlar sayesinde çay olarak tüketildiğinde uyku problemi yaşayanlarda faydalı oluyor.
Hatmi çiçeği sağlıklı kalmak için yardımcı olmakta ve hastalıklara karşı vücut direncini yükseltiyor. Böbrek iltihaplarına iyi gelen bu bitki ayrıca iyi bir idrar söktürücü. İltihaplara karşı oldukça etkili olduğu bilinen hatmi çiçeği; prostat, sinüzit, zona, mide ve bağırsak iltihaplarına iyi geliyor.
Ebegümecigiller familyasına ait olan hatmi çiçeği, killi, humus bakımından zengin toprakları seviyor, şiddetli rüzgârlara karşı pek dayanıklı olmadığı için güneş alan ama rüzgârdan korunaklı bir alanda yetiştirilmesi gerekiyor.
Halk arasında deve gülü, hire, silindir çiçeği ve gülhatmi gibi isimlerle de anılan hatmi çiçeği, yetişmek için olumlu şartları bulduğunda 2-2,5 metrelere kadar çıkabiliyor. Çiçeği beyazdan kırmızıya, pembeden turuncuya kadar çeşit çeşit renkte olabiliyor.