Malatyalılar Dikkat: Gizli Şeker Tehlikesi Kapıda!
Türkiye'de her 3 kişiden 1'inin fazla kilolu ve her 5 kişiden 1'inin gizli şeker hastası olduğunu belirten uzmanlar, şeker ve şekerli gıdalardan uzak durmanın önemini vurguluyor. Malatya'da da bu gizli tehlikenin farkında olunması ve tedbirlerin alınması gerektiği uyarısı yapıldı.
Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası etkinliğinde konuşan İstanbul Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ, Türkiye genelinde diyabet ve gizli şeker hastalığının ciddi boyutlara ulaştığını belirtti.
Prof. Dr. Karşıdağ, “Türkiye’de her 100 kişiden 15’i diyabet, bir diğer 15’i ise gizli şeker hastası. Sosyal güvenlik kurumlarının harcamalarının yüzde 15’i şeker hastalığı için yapılıyor ve bu oran her geçen yıl artıyor. Şeker ve gizli şekerle başa çıkamazsak, önümüzdeki yıllarda sağlık sistemi bu yükü taşıyamaz hale gelecek” dedi.
Malatyalılara sağlıklı beslenme konusunda önemli uyarılarda bulunan Karşıdağ, şekerin tamamen ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı. “Doğduğumuzdan ölene kadar hiç şeker tüketmesek bile hiçbir eksikliğimiz olmaz” diyen Karşıdağ, sofralardan şekeri kaldırmanın, birçok hastalıktan korunmada en etkili yol olduğunu söyledi.
Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk ise aşırı şeker tüketiminin başta böbrek hastalığı olmak üzere birçok kronik hastalığa zemin hazırladığını belirtti. Erk, “Nasıl ki tuz tüketimini azalttıysak, aynı kararlılıkla şeker tüketimini de azaltmalıyız. Malatya gibi beslenme alışkanlıkları güçlü olan şehirlerde gizli şeker tehdidine dikkat edilmesi gerekiyor” diyerek vatandaşları uyardı.
Şekerin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini anlatan Prof. Dr. Karşıdağ, şekerden ve şekerli gıdalardan uzak durulması gerektiğinin altını çizerek, “Şeker, beyaz ekmek, pirinç pilavı, şeker eklenmiş içecekler ve dışarıda yapılmış işlenmiş gıdalardan uzak durmalıyız. Malatya’nın damak tadı zengin ama bu zenginliğin içinde gizli tehlikelere dikkat etmeliyiz. Sağlığımız için bu besinleri azaltmak şart” dedi.
Karşıdağ, Malatyalılara günlük 20 ila 60 dakika arasında yürüyüş yapmalarını önererek, “Yürüyüş, kasları korur ve şekerin vücuda zarar vermesini engeller. Şekeri hayatımızdan çıkararak, gizli şekerden kansere kadar birçok hastalıktan korunabiliriz. Malatya’nın sağlıklı ve uzun ömürlü bir şehir olması için harekete geçmek gerekiyor” dedi.