Malatyalılar Dikkat! Artrit Genç Yaşlarda da Görülebilir...!
Dünya Artrit Günü dolayısıyla açıklama yapan Romatoloji Uzmanı Dr. Mehmet Emin Derin, artritin erken teşhisi ve tedavisinin önemine dikkat çekti. Romatizmal hastalıkların sadece ileri yaşlarda değil, genç yaşlarda da görüldüğüne vurgu yaptı.
Artritin eklem iltihabına verilen genel bir isim olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Derin, “Artrit eklemlerde kendisini ağrı, şişlik, kızarıklık ve hareket kısıtlılığı ile belli eder." dedi.
Toplumda romatizmal hastalıkların genellikle ileri yaşlarda görüldüğü yönünde yaygın bir yanılgı olduğunu belirten Dr. Derin, bu hastalıkların çoğunlukla 50 yaş öncesinde ortaya çıktığını vurguladı. Artrit türleri hakkında da bilgi veren Derin, "Eğer eklemlerde sabahları katılık, hareket ettikçe azalan ağrı ve şişlik gibi belirtiler varsa, iltihaplı romatizmalardan şüphelenilmelidir. Ancak osteoartrit (kireçlenme) gibi iltihaplı olmayan artritlerde bu ağrı, hareketle ve eklemi kullandıkça artar” ifadelerini kullandı. Dr. Derin, 6 haftadan uzun süren artrit vakalarının kronik artrit olarak adlandırıldığını ekleyerek, artrite neden olabilecek 150’den fazla romatizmal hastalık bulunduğunu belirtti.
Dr. Derin, en sık görülen iltihaplı artrit türünün romatoid artrit olduğunu, bu hastalığın el parmakları ve bilek eklemlerini daha çok etkilediğini ifade etti. Türkiye’de ve özellikle sıkça görülen Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) hastalığının ise kalça ve diz gibi büyük eklemleri etkilediğini söyledi. Romatizmal hastalıkların yalnızca eklemleri değil, deri, böbrek, göz ve akciğer gibi diğer organları da etkileyebileceğini vurgulayan Dr. Derin, “Bu farklılıklar doğru tanı ve tedavi için büyük önem taşımaktadır” dedi.
Tedavi sürecine ilişkin açıklamalarda bulunan Dr. Derin, günümüzde oldukça etkin tedavi yöntemlerinin bulunduğunu ve romatizmal hastalıkların kontrol altına alınabileceğini belirtti. Bununla birlikte sigaranın, romatoid artritin gelişiminde önemli bir risk faktörü olduğunun altını çizdi ve "Romatizmal hastalıkların kesin nedeni bilinmemekle birlikte, genetik ve çevresel faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir. Bu çevresel faktörlerden en önemlisi sigaradır" dedi.