Malatyalılar altın alımını değiştirdi! Artık o altın satılmıyor!
Malatya'da 6 Şubat depremleri, vatandaşların altın alım tercihlerini de etkiledi. Depremlerin artından 14 ayar altın alımının hiç olmadığını belirten kuyumcu esnaflarından Engin Temizer, 'Depremler alım algısını baya değiştirdi. Depremden sonra 14 ayar hiç satamadık. Vatandaş daha ziyade altında 24 ayar has altın almaya ve daha az zarar edeceği altını almaya rağbet gösteriyor' dedi.
6 Şubat depremleri sonrası Malatyalı vatandaşların altın alımında önemli bir değişim yaşandı. Artık 14 ayar altına talep neredeyse yok denecek kadar azaldı. Malatyalı vatandaşların altın alım algısının değiştiğine dikkat çeken Kuyumcu esnaflarından Engin Temizer, “Depremler alım algısını baya değiştirdi. Depremden sonra 14 ayar altın hiç satamadık. Vatandaş daha ziyade altında 24 ayar has altın almaya ve daha az zarar edeceği altını almaya rağbet gösteriyor. İşçilikli ürün satamıyoruz. Düğün sezonunda belki satabiliriz. Deprem Türkiye’deki altın alım şeklini değiştirdi. Vatandaş önünü göremediği için az zarar edeceği ürünlere yönelmiş vaziyette. Yatırımsal manada vatandaş doğru yapıyor” ifadelerini kullandı.
İran’la İsrail arasındaki gerginliğin de altın fiyatlarını olumsuz etkilediğini vurgulayan Temizer, “İran’la İsrail arasındaki gerginlik ilk etapta sanki bir savaşmış gibi bir algı oluşturdu. Tabi bu da ister istemez fiyatları yukarı yönlü hareketlendirdi. Fakat arka tarafındaki fiyaskoyu herhangi bir oyundan ibaret olduğu anlaşılınca fiyat tekrar çıkmış olduğu yere geri geldi. Bu süreçte bizlerin bayram tatilinde olmamız milleti sıkıntıya sokmadı. Panikle bozdurup, panikle alanlar olabilirdi. Tatile denk gelmesi Türkiye’ye fazla yansıması olmadı. Ama süreç şuan birbirlerine atışıyorlarmış gibi görünüyor fakat gerçek manada bir sıkıntı olursa dünya çapında ONS’un yukarı yönlü bir yansıması olabilir” dedi.
Merkez Bankası’nın yılsonu enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından ekonomik manada dolar ve altın piyasalarını nasıl etkileyeceğinden bahseden Temizer, şunları kaydetti: “Gerçekçi olmak gerekirse, enflasyonun kaç oranlarda olduğunu az çok tahmin edebiliyoruz. Rakamsal boyutta bunlar. Enflasyon çok yüksek, yılsonunda dolarda 40’lı rakamları bekliyoruz az çok bu rakamları göreceğini tahmin ediyoruz. Mısır’da şubat-mart ayında bir devalüasyon oldu. Mısır’da şuan dolar 40 civarında görünüyor. Türkiye’de de bu rakamların yerleşeceğini bekliyoruz fakat bizdeki devalüasyon olayı sürece yayılmış bir devalüasyon olacağı için milleti çok fazla sıkıntıya sokmadan geçiş yapılacak diye düşünüyoruz. Yılsonunda doların 40 lira olması garanti”