Malatyalı hanımlar için iftarın son gününde menünüz hazır!
Ramazan ayı boyunca sizlere günlük iftar menüsü hazırladık, ramazanın son gününde de, Malatyalı ev hanımları için özenle hazırlanan iftar menülerini sizler için hazırlıyoruz. Bugün nefisyemektarifleri.com ustalarından özel tariflerle iftar sofralarınızı adeta dolu dolu şenlendiriyoruz.
29 günlük iftar menüsü serüveninin sonuna geliyoruz… Her gün olduğu gibi bugün de en lezzetli ramazan yemekleri sizlerle! İftar çorbaları arasında ramazan günlerinde çok besleyici sütlü karnabahar çorbası; ana yemekte tepsi mantısı ve yanında çoban salata yer alıyor! Şerbetli iftar tatlıları arayanlar için şık sunumlu tahinli cevizli baklava var! Çok besleyici ve doyurucu bir menü arıyorsanız bu tarifler tam size göre!
Karnabahar Çorbası (Sütlü)
Karnabahar Çorbası (Sütlü) Tarifi İçin Malzemeler
1 küçük karnabahar
1 kelle soğan
4 diş sarımsak
2 adet havuç
1 adet patates
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı pirinç
1 yemek kaşığı tereyağ
5 yemek kaşığı zeytinyağ
9 su bardağı su
1 su bardağı süt
1 er çay kaşığı karabiber
Muskat
Tuz
Üzerine biberli sos için;
1 yemek kaşığı tereyağ
3 yemek kaşığı zeytinyağ
1t atlı kaşığı kırmızı toz biber
Karnabahar Çorbası (Sütlü) Tarifi Nasıl Yapılır?
Önce karnabaharı ,havucu ,patatesi güzelce yıkayıp süzgece alalım .
Yağları tencereye alıp üzerine soğanı doğrayıp kavuralım.
Üzerine doğradığımız havucu, karnabahar, patatesi ve sarımsağı ekleyip ocağı kısıp bir kaç dakika kavurup unu ekleyip biri ki çevirin.
Üzerine pirinç ve 9 bardak kaynar su ekleyip (yarısını tavuksuyu yada etsuyu, kemiksuyu olabilir) tuzu ekleyip altını hafif kısıp 25 dakika pişirelim.
Pişince hemen blendardan pürüzsüzce geçirelim, tekrar ocağa alıp 1 su bardağı sütü ekleyip bir 5 dakika daha pişirelim.
Karabiberini ve muskatı ekleyip altını kapatalım .
Üzerine 1 yemek kaşığı tereyağ ve zeytinyağı biraz kızdırıp, 1 tatlı kaşığı biberi koyup bir iki çevirelim, sosunu gezdirelim.
Eğer kıvamı çok koyu olursa biraz kaynar su ekleyelim.
Tepsi Mantısı
Tepsi Mantısı Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için:
2 su bardağı un
1 su bardağından az ılık su
Tuz
Kıyma harcı için:
180 gram dana kıyma
1 adet küçük boy soğan
Tuz
Karabiber
Pul biber
Sosu için:
100 gram tereyağı
Yarım yemek kaşığı biber salçası
Yarım yemek kaşığı domates salçası
1,5 su bardağı kemik suyu ( kemik suyu yerine suda kullanabilirsiniz)
Tuz
Karabiber
Kırmızı toz biber
Tepsi Mantısı Tarifi Nasıl Yapılır?
Hamur için : un, tuz ve 1 su bardağı suyu yoğurma kabına alın sert bir hamur olana kadar yoğurun.
Hamuru toparlayın hava almayacak şekilde üzerini örtüp oda sıcaklığında 20 dk dinlendirin.
Kıyma harcı için : kıyma ,baharatları ve ufak ufak doğradığınız soğanları iyice karıştırın.
Dinlenmiş olan hamuru un serpilmiş tezgaha alın ve 2 eşit beze olacak şekilde ikiye bölün.
Hamuru çok inceltmeden açın ve kare olacak şekilde kesin.
İçine kıymayı koyup iki ucunu kapatın. Hafif yağladığınız tepsiye dizin.
Tüm tepsiyi bu şekilde tamamlayıp 200 derece fırında 20 dakika pişirin.
Sos için ocakta tereyağını eritin. Üzerine salçaları ilave edip 1 dakika kavurun.
Üzerine kemik suyunu ve baharatlarını ekleyip bir taşım kaynatın ve ocaktan alın.
Tepsi mantısını fırından çıkarın ve hazırladığınız sosu üzerine gezdirip 15 dakika daha pişirin.
Hazırladığınız tepsi mantısının üzerine yoğurt ekleyip, kuru nane ve pul biberle süsleyin.
Çoban Salatam
Çoban Salatam Tarifi İçin Malzemeler
1 adet domates
1 adet kuru soğan
1 adet salatalık
3 adet kıl biber
Sosu için;
Sumak
Nar ekşisi
Limon suyu
Tuz
Pulbiber
Kuru nane
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz
Çoban Salatam Tarifi Nasıl Yapılır?
Sebzeler yıkanır, süzülür ve oldukça küçük küçük doğranarak bir kaba aktarılır.
Üzerine sos malzemeleri gezdirilir, iyice karıştırıldıktan sonra servis edilebilinir.
Sosu için; gerekli malzemelerin miktarı damak tadınıza göre değişkenlik göstere bilir, daha az veya daha fazla kullanabilirsiniz.
Ben tuz hariç birer tatlı kaşığı kullandım, tuzu damak tadıma göre ayarladım.
Salatayı acı severseniz, acı sivri biber kullanabilirsiniz.
Deneyeceklere afiyet olsun.
Tahinli Cevizli Baklava
Tahinli Cevizli Baklava Tarifi İçin Malzemeler
12 adet baklavalık yufka
2 su bardağı tahin
Yeterince ceviz
200 gram tereyağı
Şerbeti için;
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1 dilim limon
Tahinli Cevizli Baklava Tarifi Nasıl Yapılır?
Öncelikle şerbeti için; bütün malzemeyi tencereye alın, 10 dakika yüksek ateşte kaynatıp ve soğuması için bir kenara alın.
Tezgaha 2 adet baklavalık yufkayı alın.
Üzerine 1-2 yemek kaşığı kadar tahini dökün, ardından ince kıyılmış bolca ceviz serpiştirin.
Daha sonra ince oklavayla rulo şeklinde sarıp oklavayı çıkartın.
Tereyağını eritin üzerindeki oluşan köpükleri alalın.
Bir fırça yardımıyla hazırladığınız baklavaya sürün.
180 derecelik fırında nar gibi kızarana kadar pişirin.
İlk sıcaklığı çıkan tatlımıza soğuk şerbeti dökün.
Afiyet olsun.