Malatyalı hanımlar için 15. gün iftar menüsü hazır!
Ramazan ayı boyunca, Malatyalı ev hanımları için özenle hazırlanan iftar menülerini sizler için hazırlıyoruz. Bugün nefisyemektarifleri.com ustalarından özel tariflerle iftar sofralarınızı adeta dolu dolu şenlendiriyoruz.

Ramazan’ın 15. gününde, Malatyalı ev hanımları için hazırladığımız özel iftar menüsüyle karşınızdayız. Ustaların birbirinden eşsiz tariflerinden oluşan bu menüyle sofralarınızda lezzet dolu bir akşam geçirmeniz için en güzel yemek çeşitlerini sizler için derledik.
Özlemle beklenen mübarek ayı yarıladık bile! Her gün olduğu gibi bugün de iftar çorbaları için sıcacık bir lezzet brokoli çorbası, doyurucu iftar yemeği beşamelli, mantarlı, kıymalı patates ve yanında iftar salataları arasında çok beğenilen nohut salatası yer alıyor. İftar tatlıları olarak favoriniz olacak pastane usulü karamelli trileçe sizi bekliyor.

Brokoli Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
Bardak ölçüsü 200 ml
1 orta boy brokoli
1 adet havuç
1 adet patates
1 adet soğan orta boy
3 nohut büyüklüğünde zencefil
1 diş sarımsak
1 Türk kahvesi fincanı sıvı yağ
2,5 yemek kaşığı dolusu un (iki buçuk yemek kaşığı)
1 çay bardağı süt
Tuz
6 su bardağı su
1 su bardağı süt
Brokoli Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?
İlk olarak brokoliyi sirkeli ve karbonatlı suda bekletip güzelce yıkayalım.
Patates ve havuçları küp doğrayıp bir kenara alalım.
Tencereye yemeklik doğradığımız soğanı ve yağı alalım.
Hafif pembeleşene kadar kavurup unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavuralım.
Üzerine su ve sütü ekleyip karıştıralım.
Brokoli, havuç, patates, zencefil ,tuz ve sarımsağı ekleyelim.
Sebzeler yumuşayana kadar pişirelim.
En son blendırdan geçirelim.
Sıcacık şifa deposu çorbamız hazır.
Beşamelli Mantarlı Kıymalı Patates Tarifi İçin Malzemeler
5 adet patates
Sıvı yağ
Tuz
Karabiber
Kıymalı mantarlı harcı için;
400 gram kıyma
Sıvı yağ
1 adet soğan
2 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
400 gram mantar
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı dolusu salça
1 ,5 su bardağı su
Tuz
Karabiber
Pulbiber
Kimyon
Beşamel sos için;
3 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı un
3,5 su bardağı süt
Tuz
Karabiber
Üzeri için;
Rendelenmiş kaşar peyniri
Beşamelli Mantarlı Kıymalı Patates Tarifi Nasıl Yapılır?
Patatesleri soyup dilimleyin.
Borcama dizip üzerine sıvı yağ gezdirin.
Biraz tuz serpin 180 derece fırında 35 dakika pişirin.
Bu sırada kıymalı mantarlı harcı hazırlayın.
Kıymayı tavaya alın suyunu çekene kadar pişirin.
Sıvı yağ ekleyip soğanı ince ince doğrayın ekleyip kavurmaya devam edin.
Biberleri doğrayıp ilave edin kavurmaya devam edin.
Kabuğu soyulmuş temizlenmiş mantarları dilim doğrayıp ekleyin.
Biraz daha kavurup domatesleri küp küp doğrayın ekleyip karıştırın. Suyunu salana kadar kavurun.
Salçayı ve sarımsağı ekleyin.
Son olarak suyu, tuzu ve baharatları ekleyip 5 dakika daha pişirin ocaktan alın.
Pişen patateslerin üzerine harcı döküp yayın.
Beşamel sosu hazırlayın. Bunun için tencereye tereyağını koyup eritin.
Üzerine un ekleyip biraz kavurun.
Sütü yavaş yavaş ilave edip çırpmaya devam edin.
Koyulaşınca tuzu ,karabiberi ekleyip karıştırın ocaktan alın.
Kıymalı mantarlı harcın üzerine döküp yayın.
Son olarak üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ekleyip 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Fırından çıkarıp 10 dakika dinlendirin dilimleyip servis yapın.
Nohut Salatası Tarifi İçin Malzemeler
1 kase haşlanmış nohut
2 avakado küp küp doğranmış
10-12 adet kuru domates doğranmış
1 kırmızı soğan yemeklik doğranmış
1½ demet dereotu ince kıyılmış
1/2 (yarım) demet maydanoz ince kıyılmış
1 adet yeşil soğan
Sosu için;
Zeytinyağı
1 diş ezilmiş sarımsak
2 kaşık sirke
Limon suyu
Tuz
İri kıyılmış ceviz 4-5 adet (ben unutmuşum)
2 adet minik turp
Nohut Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?
Domates kurusunu 3 dakika kaynar suya atıp haşlıyoruz. Küp küp doğruyoruz. Maydanoz, dereotu, kırmızı soğan ve avakadoyu bir kabın içerisine doğruyoruz. Nohutuda koyup üzerine sosumuzu döküp, servis tabağına alıyoruz.
Servisten 30 dakika kadar önce hazırlarsanız sosunu daha iyi çekeceğinden daha lezzetli olacaktır. Afiyet olsun.
Kusursuz Pastane Usulü Karamelli Trileçe Tarifi İçin Malzemeler
Keki için;
4 adet yumurta
1 su bardağından 1 parmak az toz şeker (120g)
1.5 su bardağı un (150g)
1 paket kabartma tozu
Kreması için;
1 paket toz krem şanti (75g)
1 su bardağı süt (200ml)
Şerbeti için;
4 su bardağı süt (800ml)
100 ml krema
3 yemek kaşığı toz şeker (40g)
Karameli için;
1 çay bardağı toz şeker (100g)
2 yemek kaşığı tereyağı (40g)
100 ml krema
Üzeri için;
Beyaz çikolata ya da 2-3 yemek kaşığı krem şanti
Kusursuz Pastane Usulü Karamelli Trileçe Tarifi Nasıl Yapılır?
Öncelile karıştırma kabına 4 yumurtayı ve 1 su bardağından 1 parmak eksik 120 gram toz şekeri alarak, şeker eriyinceye ve yumurta da beyazlaşıncaya kadar mikserle çırpın.
Daha sonra 1. 5 su bardağı 150 gram unu ve 1 paket kabartma tozunu eleyerek yumurtalı karışıma ekleyin.
Un ve kabartma tozunu da ekledikten sonra mikserle 2-3 dakika kadar harcı çırpın.
Son olarak küçük boy 30×20’lik yağlı kağıtla kapladığınız borcama kek harcını eşitçe döküp tezgaha birkaç kez vurarak istenmeyen hava kabarcıklarını alın.
Ardından keki önceden ısıtılmış 180°c’lik fırında ilk olarak 10 dakika ardından dereceyi 160’a indirip 25-30 dakika kontrollü olarak pişirin.
Uygun bir karıştırma kabına 1 paket toz krem şantiye ve 1 su bardağı 200 mililitre soğuk sütü alıp krem şanti koyulaşıp kıvam alana kadar çırpın. Koyulaşan şantiden isterseniz bu adımda üzeri için 2-3 yemek kaşığı kadar ayırabilirsiniz.
Keki ıslatmak için 4 su bardağı 800 mililitre sütü 3 yemek kaşığı 40 gram toz şekeri ve 100 mililitre yarım paket kremayı uygun bir kaba alarak karıştırın.
7- sıradaki adım olarak pişen ve soğuyan keki kağıttan çıkartıp ters çevirerek borcama yerleştirin. Ve kürdanla sütü daha kolay ve eşit emebilmesi adına delikler atın. Ve keki bir önceki adımda hazırladığımız sütlü karışımla ıslatın.
Daha sonra ıslattığınız keke kıvamını alıp koyulaşmış olan krem şantiye ekleyin. Ve krem santimi spatulayla hava kabarcığı kalmayacak şekilde kekin üzerine eşitçe yayın.
Son olarak uygun bir tencereye 1 çay bardağı 100 gram toz şekeri tavanın yüzeyini eşitçe kaplayacak şekilde dökün. Ve ocağı kısık ateşe alarak şekeri fazla karıştırmadan 10 dakika kadar erimeye bırakın.
Karamelize olan toz şekerin üzerine hemen 2 yemek kaşığı 40 gram tereyağını ekleyip tereyağını hızlıca eritin.
Ardından 100 mililitre kremayı da ekleyip karameli karıştırın. Ve hazır olan karameli 15 dakika soğumaya bırakın.
Son olarak krem santimin üzerine hızlıca soğuyan karameli eşitçe dkün. Burada karameli soğutmazsanız krem şanti hemen eriyecektir. Bu adıma dikkat etmeyi unutmayın.
Trileçenin üzerindeki çizgiler için isterseniz benim gibi beyaz çikolatalı sos kullanabilir ya da ayırdığınız 2-3 yemek kaşığı kadar krem şantiyi sıkma torbasına alarak tatlının üzerindeki çizgileri yapabilirsiniz.
Burada çizgileri videodaki gibi attıktan sonra kürdan ya da çöp şişle bir düz bir ters olacak şekilde tatlının uzunlamasına çizgiler oluşturun. Her oluşturduğunuz çizgiden sonra kullandığınız şişin ucunu silmeyi unutmayın.
Ve karşınızda pastanelerde satılan trileçelerden çok daha lezzetli kusursuz karamelli trileçemiz hazır.