Malatyalı hanımlar için 13. gün iftar menüsü hazır!
Ramazan ayı boyunca, Malatyalı ev hanımları için özenle hazırlanan iftar menülerini sizler için hazırlıyoruz. Bugün nefisyemektarifleri.com ustalarından özel tariflerle iftar sofralarınızı adeta dolu dolu şenlendiriyoruz.
Ramazan’ın 12. gününde, Malatyalı ev hanımları için hazırladığımız özel iftar menüsüyle karşınızdayız. Ustaların birbirinden eşsiz tariflerinden oluşan bu menüyle sofralarınızda lezzet dolu bir akşam geçirmeniz için en güzel yemek çeşitlerini sizler için derledik.
Şifa deposu kereviz çorbası ile iştah açıcı iftar çorbaları arayanları memnun edebilecek bir tarif sunuyoruz. Değişik iftar yemekleri arasında tavuklu lavaş sarma ve yanında iftar salataları arasından parmak yedirten ıspanaklı meze var. Şık sunumlu iftar tatlıları tercih edenlerin hoşuna gideceğini düşündüğümüz şekerpare var menüde.
Nefis Kereviz Çorbası
Nefis Kereviz Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı un
- 1 adet orta boy soğan
- 3 diş sarımsak
- 1 adet orta boy patates
- 1 adet orta boy havuç
- 1 adet orta boy kereviz (sapları ve yapraklarıyla beraber)
- 1,5 litre sıcak su
- 1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için;
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
Nefis Kereviz Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?
Bu havalarda içinizi ısıtacak, tadına her bakanın ikinci tabağı istediği, mis kokulu, şifalı ve hem çok pratik hem de gerçekten çok lezzetli kereviz çorbası tarifimi mutlaka denemelisiniz, vazgeçilmezleriniz arasına girecek emin olabilirsiniz.
Öncelikle tüm sebzeleri güzelce yıkayın ve kabuklarını soyup, gelişigüzel şekilde iri iri doğrayın.
Tencereye orta ateşte tereyağı ve sıvı yağı alın, hafifçe kızdırdıktan sonra, soğan ve sarımsakları ilave edin. Birkaç dakika çevirdikten sonra unu ekleyin ve bir kaç dakikada unla beraber kavurun.
Ardından patates ve havucu tencereye alın, bir iki dakika daha kavurup, kereviz ile sap ve yapraklarını da ekleyin ve üzerine su ilavesini yaparak, tüm sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık yarım saat çorbanızı pişmeye bırakın.
Sebzeler ezilebilecek ölçüde yumuşadıktan sonra, tamamen pürüzsüz olana kadar blender’dan geçirin ve tekrar ocağa alın.
Bir iki dakika daha kaynadıktan sonra son aşamada, damak zevkinize göre tuzunu ekleyin ve altını kapatın.
Servis aşamasında tercihe bağlı olarak, tereyağında toz biber yakıp kaselerin üzerine gezdirebilirsiniz.
Tavuklu Lavaş Sarma
- Tavuklu Lavaş Sarma Tarifi İçin Malzemeler
- 4-5 parça tavuk göğsü ( kişi sayısına göre )
- 1 adet soğan
- 1 adet kapya biber
- 2 adet sivri biber
- 1 adet küçük sarı biber(isteğe göre)
- 2 adet domates
- 1,5 yemek kaşığı salça
- 3 yemek kaşığı zeytinyağ
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- Tuz
- Karabiber
- Pul biber
- Toz kırmızı biber
- Kekik (isteğe göre baharatlar)
- 10 adet lavaş ekmeği
Beşamel sos için;
- 3 su bardağı süt
- 3 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- Tuz
- Karabiber
- Muskat
Üzeri için;
- Rendelenmiş kaşar peyniri
Tavuklu Lavaş Sarma Tarifi Nasıl Yapılır?
Tencereye zeytinyağ koyup ısıtıyoruz, küp küp doğranmış tavuk göğsünü ekleyerek karıştırıyoruz, kapağını kapatıp pişmeye bırakıyoruz.
Daha sonra üzerine doğranmış sebzeleri ekliyoruz karıştırıyoruz.
Salça ve baharatlarını ekleyip karıştırıyoruz.
Tereyağı ekleyip karıştırıp kapağını kapatıyoruz.
10-15 dk pişirip ocaktan alıyoruz.
Lavaş ekmeğimizin içine iki üç kaşık harcımızdan koyup kenarlarını kapatıyoruz rulo şeklinde sarıyoruz, borcama yerleştiriyoruz.
Beşamel sos için tencereye tereyağı alıp eritiyoruz, içine unu ilave ediyoruz karıştırıyoruz, üzerine sütü döküyoruz sürekli karıştırıyoruz.
Baharatlarını ekleyip tekrar karıştırıyoruz.
Yoğunlaşıp kıvam alınca ocaktan alıyoruz.
Lavaşların üzerine döküyoruz.
Üzerine kaşar peyniri koyup 190 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Çıkınca dilimleyip sıcak servis ediyoruz.
Ispanaklı Meze
Ispanaklı Meze Tarifi İçin Malzemeler
- 1 adet soğan
- 2 adet kapya biber
- Yarım bağ ıspanak
- Yarım çay bardağı kadar ceviz
- Damak tadınıza göre tuz
- Karabiber
- Kırmızı toz biber
- Çeyrek çay bardağı zeytinyağı
- 1 kase yoğurt
- 1-2 diş sarımsak
Ispanaklı Meze Tarifi Nasıl Yapılır?
Öncelikle küp doğranmış soğanları zeytinyağında soteleyelim.
Ardından yine küp doğranmış biberleri ekleyip biberler biraz yumuşayana kadar kavuralım.
Ardından yıkayıp doğradığımız ıspanakları ekleyip ıspanaklar sönünceye kadar biraz kavuralım.
Son olarak ceviz ve baharatları ekleyip bir iki dk daha kavurup ocaktan alalım.
Süzme yoğurdu bir tutam tuz ve dövülmüş sarımsak ile iyice karıştıralım.
Normal yoğurt kullanacaksanız mutlaka susuz yerinden kullanın.
Hazırladığımız ıspanağı yoğurdun üzerine serelim.
Şekerpare (Kıyır Kıyır Nefis)
Şekerpare (Kıyır Kıyır Nefis) Tarifi İçin Malzemeler
- 250 gram tereyağı veya margarin
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 7 yemek kaşığı irmik
- 2 yemek kaşığı pudra şekeri
- 2 yumurta birinin sarısı üzeri için ayrılacak
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- Aldığı kadar un
Şerbeti için;
- 3 su bardağı şeker
- 3.5 su bardağı su
- Çeyrek limon suyu
Şekerpare (Kıyır Kıyır Nefis) Tarifi Nasıl Yapılır?
Şerbetin hazırlanışı; Tenceremize şeker ve suyu alalım ve ocağa alalım ve şeker biraz eriyene kadar karıştıralım.
Kaynadıktan sonra altını biraz kısıp 15 dakika kaynatalım.
Sonra limon suyunu ekleyip bir iki dakika daha kaynadıktan sonra ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.
Kabımıza tereyağını, sıvı yağını ,pudra şekerini ve yumurtayı alıp güzelce karıştıralım, sonra un hariç diğer malzemeleri alıp güzelce tekrar karıştıralım.
Homojen bir kıvam olduktan sonra unu yavaş yavaş ekleyerek ele yapışmayan güzel bir hamur yapalım ve sonra şekillendirelim ister yuvarlak ister oval şekil verip tepsiye yerleştirelim.
Hepsi bitince kenara ayırmış olduğumuz yumurta sarısına çok az kakao katıp iyice karıştırdıktan sonra tatlımızın üzerine sürelim ve çatal ile çizikler atalım.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar güzelce pişirelim piştikten sonra ilk sıcaklığı çıkınca soğumuş olan şerbeti üzerine dökelim ve şerbetini çekip soğuduktan sonra istediğimiz şekilde süsleyip servis edelim. Afiyet olsun.