Malatyalı Gençlerin Projeleri Geleceğe Işık Tutuyor
Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nin düzenlediği 'MTÜ AR-GE Proje Pazarı 2025' etkinliği, gençlerin yenilikçi fikirlerini sergileyerek geleceğin kapılarını araladı. Etkinlikte, 141 proje yarıştı ve dereceye girenler ödüllendirildi.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ), gençlerin inovatif projelerini sergilediği "MTÜ AR-GE Proje Pazarı 2025" etkinliğine ev sahipliği yaptı. Battalgazi ilçesinde düzenlenen etkinlik, üniversite öğrencilerinin Ar-Ge ve inovasyon becerilerini geliştirmelerine ve sanayi ile iş birliği kurmalarına olanak tanıdı. Etkinliğe 200'ün üzerinde öğrenci başvuruda bulundu ve 141 proje, mühendislik-fen, sağlık, sosyal ve tarım bilimleri olmak üzere dört ana kategoride yarıştı. Malatya Valisi Seddar Yavuz, gençlerin projelerinin gelecekteki istihdam fırsatlarına kapı aralayacağını belirtti.
MTÜ Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, öğrencilerin Ar-Ge ekosistemine dahil edilmesi için çalıştıklarını ve bu yılki katılımdan memnun olduklarını ifade etti. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er ise Malatya'nın gençlere yönelik spor ve kültür tesisleriyle donatılacağını müjdeledi.
Türkiye Dünyayla Yarışabilecek Bir Seviyede
Gençlerin ürettiği projelerin büyük önem taşıdığını ve gelecekteki istihdam fırsatlarına kapı aralayacağını ifade eden Malatya Valisi Seddar Yavuz ise, “Dünya, dijital çağın dönüşümünü yaşıyor. Dijitalleşme, artık sadece günlük hayatımızı değil, ulusların bağımsızlığını ve refah seviyelerini de etkileyen en önemli unsurlardan biri haline geldi. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Milli Teknoloji Hamlesi'ni başlatmış, AR-GE çalışmalarına önemli kaynaklar aktarmış ve yüksek teknoloji gerektiren ürünlerin ülkemizde üretilmesi için ciddi teşvik paketleri uygulamıştır. Bugün gelinen noktada, Türkiye artık savunma sanayisinde, insansız hava araçlarında ve yüksek teknolojiye dayalı üretimde dünyayla yarışabilecek bir seviyeye ulaşmış, hatta bazı alanlarda oyun değiştirici bir konum elde etmiştir.
Kendi uydusunu yapıp uzaya gönderebilen, bir ülke haline gelmiş bulunmaktadır. Ben de Malatya ilinde göreve başlamadan önce Kocaeli Valiliği görevinde bulundum ve Türkiye’nin bilim ve teknolojiye yaptığı yatırımları bizzat gözlemleme fırsatım oldu. TÜBİTAK başta olmak üzere Bilişim Vadisi ve makine üretiminde yürütülen projeler, ülkemizin bu alanda nasıl büyük bir atılım yaptığını net bir şekilde ortaya koymaktadır. Merak etmek, incelemek, araştırmak ve bilimin gelişmesine katkı sunmak, ilerlemenin temel şartlarındandır. Eğer maddeyi sadece izler, üzerinde çalışma yapmazsanız, bilimsel ve teknolojik gelişmelerde geri kalmanız kaçınılmaz olur. Bugün gençlerimizin farklı alanlarda yaptığı projeler ve ürettikleri çözümler, ülkemizin geleceği açısından son derece kıymetlidir.” ifadelerini kullandı.