Malatya'yı 2. Deprem etkiledi

'Taşıyıcı Elemanlarda Tasarım Kuralı' adlı programda konuşan Araştırmacı-Uzman Tarihçi Bayram Güngör, 6 Şubatta meydana gelen depremlerin Malatya'da büyük yıkımlara neden olduğuna değinerek,' 2. deprem özellikle Malatya ilinde etkili olmuştur. Nedeni Zemin hataları, donatıyı tutmayan bağlantılar, kolon, kiriş bağlantılarının hatalı olması, yapım ve işçilik hataları, beton hasarları, beton kalitesi ve giriş katlarındaki kolon boylarının sonraki kat kolonlarına göre fazla olması' dedi.

6 Şubat'ta meydana gelen 7,7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler nedeniyle büyük yıkıma uğrayan Malatya'da yüzlerce bina yıkıldı ve binlerce bina ağır hasar aldı. Depremde vefat edenlerin sayısı binin üzerinde oldu ve yararlı sayısı da 6 bini geçti. Deprem sonrası, depremin yıkıcı boyutu ve sonrası tartışılırken, geçtiğimiz günlerde Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Kent Konseyi ile İnönü Üniversitesi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi ve Mimarlar Odası Malatya Şubesi iş birliğiyle 3 oturumdan oluşan program düzenlendi. Programın 3. oturumunda, ‘Taşıyıcı Elemanlarda Tasarım Kuralı' konuşuldu. Malatya'nın yeniden inşası ve bu inşanın nasıl olması gerektiği yönünde açıklama yapılan programa, konuşmacı olarak katılan Araştırmacı-Uzman Tarihçi Bayram Güngör, ‘Deprem sonrası Malatya gözlemleri ‘ adlı sunumunda Malatya'nın, 6 Şubat'ta meydana gelen 2. Büyük depremden daha fazla etkilendiğini ifade etti.

Güngör, AFAD'ın 6 Şubat depremi raporunda, ülke genelinde en yıkıcı deprem fırtınası yaşandığı bilgisini aktararak, “2. deprem özellikle Malatya ilinde etkili olmuştur. Nedeni; Zemin hataları, donatıyı tutmayan bağlantılar, kolon, kiriş bağlantılarının hatalı olması, yapım ve işçilik hataları, beton hasarları, beton kalitesi ve giriş katlarındaki kolon boylarının sonraki kat kolonlarına göre fazla olması” şeklinde konuştu.

Malatya'da en fazla etkilenen yerler

Malatya'da depremden en fazla etkilendiği gözlemlenen yerleri açıklayan Güngör, “Şehir merkezi, Yeni Cami ve çevresi çevreyoluna kadar, Fuzuli caddesi, Saray Mah. Beşkonaklar civarı, Emeksiz alt geçit civarı ve çevreyoluna kadar olan bölüm. Akpınar, Cezmi Kartay, Sivas Caddesi,2. Ordu çevresi , Tevfik Temelli, Özalper, Eski garajlar, Sitmapınarı civarı, Hasanbey, Çavuşoğlu, Kiltepe, Çarmuzu, Barguzu, Bostanbaşının tamamı Fahri Kayahan, Yeşilyurt, Gündüzbey, Yakınca ve 10 bin konutlar” ifadelerine yer verdi.

Deprem hiç durmayacak hissi verdi

6 Şubat'ta yaşanan 2. depremi ‘Malatya Depremi' olarak nitelendiren Güngör, depremin şiddetiyle büyük bir korku ve panik havası yaşandığını söyledi. Güngör, 2. deprem ve sonrasında aralıksız bir şekilde devam eden artçı sarsıntıların, depremin hiç durmayacağı hissini verdiğini, binalarda kimsenin olmayışının da can kayıplarının az olmasını sağladığını belirtti. 2. depremle arama kurtarma personelleri çok zor anlar yaşadığını kaydeden Güngör, “Enkaz altında kalanlar oldu. Doğanşehir, Doğanşehir- Topraktepe, Doğanşehir Polat, Çığlık, Kelhalil, Eskiköy, Akçadağ-Başpınar, Ören, Ekinciler, Muratlı ile Yeşilyurt Gözene ve Kadiruşağında şiddetli yıkımlar, can kayıpları oldu. Dağlık ve engebeli alanlarda yollar kapandı. Asfalt yolların fay geçiş bölümleri kullanılamaz hale geldi. Doğanşehir kapıdere den geçen Göksu ırmağında 4 gün akış olmadı. (Sürgü çayının suyunda akış devam etti.)6 Şubat depremlerinden sonra kaynaklarında su kaynaklarında genel bir artış gözlemlenmiştir” dedi.

Yorumlar 1
Ahmet 21 Haziran 2023 09:14

Yapma ya bu kadar özel bilgiyi paylaştığınız için çok teşekkürler.

Bakmadan Geçme