Malatya yemekleri tanıtıldı
Türkiye Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği tarafından ve gastronomi alanında hizmet veren birçok uluslararası şirketlerin sponsor olduğu 'Global Gastro Ekonomi Zirvesi' 12 Mart tarihinde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde yapıldı.
Gastronomide uzman 2000'e yakın konuğun katılımının olduğu, 21 özel sunum, 3 ayrı oturum, 9 panel, 13 Uluslararası konuşmacı olmak üzere toplam da 54 konuşmacının yer aldığı zirveye Malatya'da davet edildi. Malatya Valisi Aydın Baruş'un talimatları ile İl Basın Halkla İlişkiler Müdürü İbrahim Halil Kılıç'ın koordinesinde Malatya Valiliği'nin resmi sponsor olarak katıldığı zirvede, Anadolu Lezzetleri'nin yer aldığı bölümde Malatya, Gaziantep, Adana, Kastamonu illerinin yemek kültürlerini tanıtan stantlar açılarak sunumlarda bulunuldu. Malatya Valiliği standında sunulan yöresel fırın yemekleri; Hacıbaba Sinan Et Lokantası'ndan Zeki Saygı ve ekibi ile Malatya Profesyonel Aşcılar ve Pastacılar Dernek Başkanı Şef Cumali Çetinkaya tarafından, yöresel köftelerimiz ise Yemek Köşesi Ev Yemekleri Sahibi Nihal Gülaçar tarafından hazırlandı. Malatya Yemekleri sunumunda yer alan ve diğer illere göre oldukça zengin menüde; Geleli Kebabı, Kayısılı Bademli Pilav, Fırında Bulgur Pilavı, Haşlama İçli köfte, Ispanaklı içli köfte, Kiraz Yaprağından Ekşili Köfte, Tereyağlı Kayısı Tatlısı, Malatya Kurabiyesi (Kayısı Çekirdeği Unlu), Yöresel ekmeklerimiz yufka ekmeği, mayalı sac ekmeği, (ekşileme) Arapgir Mor Reyhan Şerbeti yer alarak katılımcılara ikram edildi. Malatya standında ayrıca "Kayısı Ye Zirvede Kal" sloganlı ve içerisinde kayısının faydaları ve gün kurusu ve sarı kayısının yer aldığı kutucuklar dağıtıldı. Ayrıca Malatya Valiliği tarafından 4 yabancı dilde hazırlanan ve içerisinde Malatya'nın tarihi ve doğal güzelliklerinin yer aldığı “Çizgilerle Malatya” Kitapçığı dağıtımı yapıldı. Ayrıca zirveye katılan yerli ve yabancı basın mensuplarına ve Gurme yazarlara Türkçe ve İngilizce hazırlanan Malatya Yemek Kültürü Kitabı hediye edildi.