Malatya'ya modern adliye

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya'yı ziyaret etti. Depremden etkilenen adalet binasıyla ilgili müjdeyi verdi. Tunç, 'Malatya'ya yeni bir adliye binasını kısa süre içerisinde kazandıracağız. Yapım ihalesini 24 Ağustos'ta yaparak inşaatına başlayacağız' dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya'yı ziyaret etti. Ak Parti Malatya İl binasında açıklamada bulunan Bakan Tunç, Malatya'ya yeni yapılacak adliye binası ihalesinin 24 Ağustos'ta başlayacağını ve ev bulamayan adliye çalışanları için bina satın alınarak lojman sorununun çözüleceğini duyurdu.

Depremde hayatını kaybedenler arasında yargı mensuplarının da olduğunu belirten Tunç, şunları kaydetti: “ Bir hakimimizi kaybetmiştik. 110 yargı personelimizi kaybetmiştik. 2 noterimiz, 10 noter birliği çalışanımızı ve 123 avukat meslektaşımızı kaybettik. 11 ilde toplamda 246 yargı çalışanımız hayatını kaybetmişti. Ben bütün vatandaşlarımıza hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum.

Mekanları cennet olsun.” Tunç, depremden sonra Kardeş Adliye Projesini başlattıklarını ve komşu adliyelerden buradaki adliyelere takviye personel desteklerinin olduğunu vurgulayarak, “Destekler sayesinde de özellikle bine yakın hakim ve savcı başka bölgelerden deprem bölgesinde görevlendirilmişti onlar da buradaki sürecin hızlandırılması noktasında büyük gayret gösterdiler 7.500 ilave personel görevlendirilmiştir o bilirkişi incelemelerinde destek sağlamaları ilgili olarak538 Adli Tıp personeli bu bölgede görev yapmıştı. Çünkü o adli tıp personelleri de özellikle işlerin gecikmemesi noktasında yoğun bir gayret gösterdiler.

Yine önümüzde hakimler savcılar kararnamesi olarak yaz kararnamesi olacak. Bu yaz kararnamesi ile ilgili olarak Malatya'mızda, hem de depremin yaşandığı diğer illerimizdeki hakim ve savcı noktasındaki sayı daha da artırarak burada yargı hizmetlerinin aksamaması ve ilgili gerekli tedbirleri alacağız. Bu konuda da çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

131 yeni mahkeme kurduk

Deprem bölgesinde toplamda 131 yeni mahkeme kurduklarını açıklayan Tunç,”2 idari yargı istinaf mahkemesi kurduk. Mahkeme sayısını artırarak burada kararların özellikle depremden doğan birçok idari hukuki cezai süreçler var, bunların aksamadan devam etmesi noktasında mahkemelerin sayısını da arttırdık. Tabi deprem bölgesinde hasar gören ceza evlerimiz oldu. Bu ceza evlerimiz 15 cezaevinden 12.000 civarında hükümlüyü başka yerlere nakletmek zorunda kaldık.

Deprem sonrasında 326 CEKUT ekibimiz yani cezaevleri arama kurtarma personelimiz var. Ceza İnfaz Kurumu personelinden oluşan 326 kişiden oluşan bu ekip değişik illerimizde arama kurtarma çalışmalarına destek vermişlerdir ve bunlar toplamda 253 kişiyi enkaz altından çıkarmışlardı. 40 birini de sağ olarak kurtardılar.

Buradan CEKUT kurtarma personelimize de şükranlarımızı sunuyoruz. Tabii hasar gören binalarımız çok. kamu binalarımızda yeni yapılarda pek sıkıntı yok ama eski binalar özellikle hasar gördü. Ağır hasarlı binalarımız oldu 108 adalet binamızda, 89 lojmanda. Hasar tespitlerinin sonucunda 15 adalet binamızın yıkımına karar verildi.

Bir adalet binamız orta hasarlı, 48 de az hasarlı 43 de hasarsızdı. Az hasarlı olanları süratle tadilattan geçirerek hizmete hemen süratli bir şekilde açtık ve hizmetlerin aksamaması için gerekli tedbirleri aldık. Adalet hizmetlerinin aksamaması için tabii geçici yerlerde de konteynerler oluşturarak, kamu binalarının farklı kurumlara ait binalarda hizmetin sürmesini sağladık. Bugüne kadar depremden etkilenen illerimize 473 milyon 819 bin TL sadece Adalet Bakanlığı olarak harcama gerçekleştirdik.

Hükümetimiz döneminde Adalet Bakanlığı olarak Malatya'mıza toplamda yaklaşık bir buçuk milyar lira yatırım yapmıştık. Bundan sonra da yeni hizmet binalarımızda yatırımlarımıza devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Malatya geçici binalardan kurtulacak

Deprem nedeniyle Malatya'da, adalet sarayı ve hukuk mahkemelerinin bulunduğu ek binanın ağır hasar görerek yıkıldığını vurgulayan Tunç,” Depremin hemen akabinde hızlı bir şekilde geçici olarak uygun tam binalarına taşımak zorunda kaldık. Şu anda şehre uzak noktalarda hizmet veriyorlar. Tabi bu hem avukatlarımız açısından hem vatandaşlarımız açısından bir zorluk teşkil ediyor. Bunu bir an önce çözüme kavuşturmamız gerekiyor. Geçici binalardan Malatya'mızı kurtararak, Malatya'mıza yakışır yeni bir adalet binamızı kazandırmanın çalışması içerisindeyiz ve bir noktaya geldik. İnşallah Malatya'ya yeni bir adliye binasını kısa süre içerisinde kazandıracağız ve yapım ihalesini 24 Ağustos'ta yaparak inşaatına başlayacağız” ifadelerine yer verdi.

Modern bir hizmet binamız olacak

Malatya'ya yakışan bir adalet sarayının inşa edileceğini kaydeden Tunç, yeni yapılacak bina hakkında şu ifadelere yer verdi: “34 bin metrekarede hizmet veriyor eski binamız yeni binamız 82 bin 547 metrekare. Yani eski binanın 3 katı büyüklüğünde modern bir hizmet binamız olacak. İnşallah bunu ısrarlı şekilde takip edeceğiz. Şimdiden hayırlı olmasını diliyorum”

Lojman satın alınacak

Akçadağ, Arapgir ve Doğanşehir' de prefabrik binalarda hizmet vermeye devam edildiğini belirten Tunç, sözlerine şunları ekledi,“ İnşallah içişleri bakanlığımızda da yaptığımız görüşmeler neticesinde oralarda inşa edilecek olan hükümet konakları içerisinde adalet sarayları olacak. Yakın zamanda da bu 3 ilçemizde hükümet binalarının ihalesi gerçekleştirilecek. Onun da ihale süreçlerini takip ediyoruz.

Malatya'da adliyelerin tamir, tadilat ve konteyner için, deprem sonrası sadece adalet hizmetleri için 68 milyon TL tutarında harcama yaptık. Yargı personelimizin lojman sorunu da var. Lojman sorunu da bina satın alarak çözeceğimizi müjdesini vermek istiyorum.

Bakmadan Geçme