Malatya'ya Çarpıcı Eğitim Eleştirisi: Sınav Fabrikası mı, Yaratıcı Zihinler Mi?
Milliyet.com yazarı Abbas Güçlü, Malatya ziyaretinde öğrencilerle bir araya gelerek Türkiye'nin eğitim sistemini eleştirdi. Güçlü, sınav odaklı eğitimin öğrencilerin potansiyelini kısıtladığını, üniversite sınavlarının öğrencilerin kafasını karıştırdığını ve eğitim sisteminin öğrencileri köleleştirdiğini belirtti.
Malatya'nın eğitimde daha fazla desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Güçlü, mevcut sistemin öğrencilere değil, sınavlara hizmet ettiğini ifade etti.
Malatya İl Halk Kütüphanesi’nde öğrencilerle bir araya gelen milliyet.com yazarı Abbas Güçlü, Türkiye'nin eğitim sistemine dair çarpıcı tespitlerde bulundu.
Güçlü, sınav odaklı eğitimin öğrencileri yaratıcı düşünmekten alıkoyduğunu ve onları birer sınav makinesine dönüştürdüğünü belirtti.
Eğitimin öğrencilerdeki düşünmeyi, kriz yönetimini ve ortak projeler üretmeyi öğretmek yerine sistemin kölesi haline getirdiğini ifade eden Güçlü, “Önceki yıl 7 bin tane birinci çıktı. Bir yılda 7 bin tane birinci olur mu? Bir yıl çok kolay yapıyorlar. Bir yıl çok zor yapıyorlar. Yani öğrencilerin de kafası karma karışık oldu. Aklı başında çocuk gidip sınavlarla uğraşmaz. Zaten 180 sorudan bir tanesini yaptığınız zaman üniversiteye girebiliyorken niye bu kadar yarışıyorsunuz? En iyi dediğin üniversite dünya sıralamasında ilk 500’e giremiyor. Bu üniversiteye girsen ne olacak, girmesen ne olacak? " şeklinde konuştu.
Mevcut eğitim sisteminin öğrencilerin potansiyelini sınırladığını belirten Güçlü, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Sınav sisteminin bizi getirdiği nokta vahim. Öğrencilerimiz çocukluklarını ve gençliklerini dershanelerde geçiriyor. Sonuçta ne akademik anlamda bir başarı var, ne de istediği mesleği seçebiliyorlar. Üniversite mezunu işsiz sayısının bu kadar yüksek olması, sistemin ne kadar yanlış olduğunu gösteriyor. Malatya çok daha fazlasını hak ediyor."